“Jeg vil ikke have, at mine forældre ender på et plejehjem.” Et udsagn der ofte stammer fra skræmmende dokumentarer, der afslører uacceptable forhold, billeder af uappetitlig mad på sociale medier, eller personlige besøg, der afslører, at den kommunale ældrepleje falder kort i forhold til de forventninger, vi bør have i et samfund med så høje sundhedsudgifter. En grundlæggende reform af ældreplejen er nødvendig.

Liberal Alliance er klar til at indføre en omfattende reform af ældreplejen i Danmark, baseret på fem grundprincipper, som vores folkevalgte tager med til forhandlingsbordet, når regeringen igen åbner op for diskussion om ældreplejens fremtid:

  • Selvstændighed for plejehjem: Et offentlige plejehjem løsrevet fra kommunal styring og drevet af professionelle bestyrelser.
  • Selvbestemmelse for de ældre: Alle ældre bør have retten til at vælge alternativer til det offentlige tilbud.
  • Fremme af konkurrence: For at sikre innovation og forbedret pleje, er det essentielt med øget konkurrence på lige vilkår, ikke baseret på kommunens nedjusteret tal.
  • Reduceret bureaukrati: Ingen unødvendigt papirarbejde og administration.
  • Mulighed for tilvalg af ydelser: Ældre skal kunne tilkøbe ekstra ydelser.

Ældreplejen i Danmark er ensartet, men ældre mennesker er forskellige som alle andre, og de fortjener et bredt udvalg af valgmuligheder. Dette opnås kun ved at bryde med den kommunale ensretning og give mere plads til civilsamfundet og private initiativer.

I Liberal Alliance forslår vi, at ansvaret for drift af plejehjem flyttes fra kommunerne til de enkelte institutioner, som skal være selvejende med professionelle bestyrelser og gennemsigtig økonomi. Dette vil sikre, at plejehjem drives mere effektivt og med større fokus på den enkeltes behov.

For at sikre kvalitet og valgfrihed, skal offentlige plejehjem kunne konkurrere på lige fod med private, og betalingen for disse ydelser skal afspejle de mest effektive kommuners udgifter til plejehjem uden skjulte omkostninger på anden konti. Der skal der være et reelt valg for ældre, hvilket kræver tilgængeligheden af forskellige plejetilbud, herunder alternativer til kommunale madordninger.

I Liberal Alliance vil vi tage skridtet fuldt ud og reformerer ældreplejen i Danmark. Ved at følge disse principper kan vi sikre en fremtid, hvor ældrepleje er præget af værdighed, valgfrihed, og kvalitet. Det er ikke kun en investering i vores ældre borgere, men i fundamentet for vores samfund.

I Liberal Alliance anser vi tiden er inde til et grundlæggende nyt system, det ser ud til, at danskerne er enige med os. Utilfredsheden med ældreplejen er stor, og flere foretrækker et privat plejehjem frem for et offentligt. Flere og flere tilkøber private sundhedsforsikringer og ønsker anderledes velfærdstilbud end det, den kommunale ældrepleje kan tilbyde.

Liberal Alliance foreslår: Der skal være et privat plejehjem i alle kommuner. Kommuner, som ikke tilbyder et ikke-offentligt alternativt fra 2030, skal have reduceret deres bloktilskud. Der skal indføres en national målsætning om 20 pct. private plejehjemspladser i 2030, som vil være et markant løft fra de ca. 5 pct. i dag. Der skal etableres en national fast-trackordning for private plejehjem i kommunerne, der kan sætte turbo på etableringen af flere private plejehjem.

Det frie valg skal udvides til også at omfatte genoptræning, rehabilitering og hjemmesygepleje og de 24 kommuner, som i dag ikke har en privat leverandør, skal have det. Der iværksættes en oplysningskampagne, så flere får kendskab til friheden til at vælge mellem plejeleverandører. Kvaliteten af ældreplejen skal i centrum og det sikres bedst ved at skabe konkurrence om at levere den bedste ydelse.

Konkurrencen er i dag kraftigt svækket, da der er få valgmuligheder, et dårligt oplysningsgrundlag og problemer med kommuner, der opgør egne priser på uigennemskuelige måder. I dag er det svært at finde ud af, hvor mange penge kommunerne egentligt bruger på at drive deres plejehjem.

Der er store problemer med, at kommuner glemmer at opgøre og medregne udgifter til gartneren, til regnskab, til lønstyring og til alt muligt andet. Alt skal tælles med, ikke gemmes på andre konti. Der skal være et gennemsigtigt og rimeligt grundlag for, hvad konkurrerende leverandører skal have i betaling. Men man kan ikke have konkurrence, hvis ”forbrugeren” ikke har den nødvendige viden om valgmulighederne. Derfor er det også nødvendigt, at den ældre og de pårørende har adgang til information om kvaliteten og profilen på det plejetilbud, de overvejer.

Der skal styr på økonomien, kommunale plejehjem skal opgøre deres udgifter på en gennemskuelig måde, og der skal være kontrol- og klagemuligheder, der kan styrke retssikkerheden for leverandører på tværs af hele ældre- og socialområdet ved at afgøre eventuelle uenigheder. Den ældre skal sikres en uvildig oplysning og vejledning om både kommunale leverandører og fritvalgsleverandører.

En god og velfungerende ældrepleje opnås ikke, hvis de ansatte skal bruge deres arbejdstid med næsen i papirerne. Det er ikke en nem opgave at løse fuldstændigt, fordi bureaukratiet både skyldes central lovgivning, kommunale regler, kultur på den enkelte arbejdsplads og problemer med teknik, der ikke taler sammen.

Der findes dog nødvendige dokumentationskrav f.eks. i forhold til medicinhåndtering. Borgerne skal være tilfredse frem for, at en række unødvendige proceskrav er overholdt.

En tilfredshedsundersøgelser på områder, hvor man har med svage borgere at gøre, er ikke nemt, slet ikke på plejeboligområdet. Centrale kvalitetsparametre bør derfor suppleres med objektive informationer, såsom hvordan den enkelte plejebolig klarer sig i forhold til andre målt på antallet af forebyggende genindlæggelser, levetid, nedbringelse af medicin, sygefravær, skiftende personale eller andre relevante parametre. Der kan løbende måles på, hvor stor en andel tiden, medarbejdere bruger på de ældre, men igen kommer dette an på plejebehovet hos den ældre og hvor social afsondret personen er.

Kvalitetsindikatorer kan være de ældres og pårørendes tilfredshed med forholdene, medicinforbrug, nærhed og generel omsorg, ensartethed i personale gruppen og dens sygefravær. Ældrepleje er ikke et metervaresystem.

Liberal Alliance forventer at offentlige plejehjem skal have lov til at kræve betaling for ekstraydelser, så de kan konkurrere med de private.

Ensartet visitation skal også sikres i hele ældreplejen, så kalibreringskurser for alle visitatorer skal etableres.

Poul Rand, Lokalformand Liberal Alliance i Fredericia.