Non-profit organisationen “Veteranernes Levevilkår” er klar til at gøre en forskel i Fredericia. I forbindelse med byens fejring af 5.-6. juli-dagene, er gruppen af frivillige veteraner, pårørende og engagerede medborgere i færd med at åbne en pop-up butik i Danmarksgade 12.

Dette initiativ er sat i søen for at samle midler og skabe opmærksomhed omkring de udfordringer, mange veteraner står over for, når de vender hjem fra tjeneste.

Initiativet finder særlig relevans og timing i lyset af 5.-6. juli fejringen.

– Nu når det handler om soldater den 5.-6. juli, så synes vi det er et oplagt initiativ nu, siger Ulla Egeskov, der er en af initiativtagerne.

Bag dette velgørende initiativ står veteran Claus Kring, en tidligere soldat, der har oplevet de barske virkeligheder af krig.

– Vi blev beskudt 72 timer i træk, siger Claus, der også lider af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) efter sin udsendelse til Balkan.

– Jeg har boet ude i en skov, hvor jeg levede af rationer, men på et tidspunkt gad jeg ikke mere. En socialrådgiver fra Varde Kaserne fik dog hjulpet mig,”fortsætter han.

Veteranernes Levevilkår er bygget op omkring en gruppe af frivillige, der bruger deres weekender og ferier på at køre ud og hjælpe udsatte veteraner med at gøre deres hjem beboelige. De hjælper med alt fra at reparere skader til vedligeholdelse af de fysiske rammer. Målet er at skabe et hjem, der giver veteranen mulighed for at fokusere på at komme videre i livet. Alle indsamlede midler går direkte til at købe de nødvendige materialer.

Claus får hjælp af Ulla, der bringer en stor dosis hjælp og netværk til initiativet.

– Jeg vil gerne hjælpe. Alle kan forholde sig til veteraner på den ene eller anden måde. Jeg har hjulpet med praktiske ting og har trukket på mit netværk, fortæller hun.

Ulla har blandt andet etableret kontakt med Bruun & Bendix, der ejer lokalet i Danmarksgade 12, og hun har fået hjælp fra MIAMI Tøjeksperten.

Butikken vil i åbningsperioden sælge diverse varer som merchandise fra Veteranernes Levevilkår, og takket være Ullas indsats er der også sikret alkoholbevilling. Det betyder, at besøgende kan nyde både fadøl, flaskeøl, rom, whisky og lakridsshots. Butikken har åbent fra kl. 10:00 til 23:00 på onsdag og fra kl. 08:00 til 23:00 på torsdag.

Med Veteranernes Levevilkårs pop-up butik får Fredericias borgere nu en unik mulighed for at støtte op omkring de veteraner, der har givet så meget for deres land. Et besøg i butikken er en mulighed for at give tilbage og gøre en forskel for dem, der har brug for det mest.