Det fredericianske rengøringsfirma, EE Rengøring, holder lukket den 26. april i anledning af Store Bededag. Adm. direktør Ulla Egeskov begrunder beslutningen med virksomhedens ønske om at bevare traditionerne, trods Regeringens fjernelse af helligdagen. Derfor får medarbejderne en fridag.

Mange danskere skal nok stadig spise varme hveder torsdag aften. De danske bagerne bager på højttryk i disse timer, og der skal helt sikkert gøres rent i forretningerne i morgen, men hos EE Rengøring har medarbejderne fået fri. Fridagen bliver hos EE Rengøring markeret med; varme hveder.

Ulla Egeskov pointerer, at virksomheden fortsætter med at operere uafhængigt af regeringens indflydelse og vælger selv at begrænse arbejdsugen til mandag til torsdag, hvis det er det, de vil. EE Rengøring planlægger endda at markere Store Bededag med interne fejringer, hvor de vil servere hveder og styrke relationerne med deres kunder med hveder fra Ebdrusp Bageri på Vesterbrogade i Fredericia. Ulla understreger virksomhedens fokus på både traditioner og medarbejderes trivsel, samtidig med at de bevarer deres autonomi som en privat virksomhed.

– Regeringen bestemmer ikke, hvad jeg skal gøre. Selvom de måske har forestillinger om, at de kan diktere vores handlinger. Vi er privatejede, og vi bestemmer selv, om vi kun vil arbejde mandag, tirsdag, onsdag og torsdag. Vores kunder har positivt modtaget dette initiativ. Der vil også være lukket den 15. maj næste år, siger Ulla Egeskov med et smil og fortsætter:

– Jeg nævnte allerede sidste år, at vi aldrig ville møde op til arbejde på Store Bededag. Jeg mener, at det er en gammel tradition at have fri denne dag. Den er flere hundrede år gammel, og den bør ikke blot fjernes. Timerne er omprioriteret, så man får fridagen på et andet tidspunkt. Derved opnås besparelsen i det offentlige. Det drejer sig om helligdagstillægget, siger Ulla Egeskov.

EE Rengøring har valgt at købe 200 hveder, som hun vil dele med de mennesker, der kigger forbi på fredag. Det sker i selve deres butik, SæbeBixen, på Fabriksvej 1b i Fredericia.

– I stedet for at tage hvederne torsdag aften, hvor man traditionelt spiser dem, besluttede vi at fejre dagen i butikken, der forbliver åben, selvom selve rengøringsafdelingen er lukket. Vi vil servere hveder samt kaffe, te og vand. Vi har købt 200 hveder fra det nye Ebdrups Bageri, hvilket også giver dem lidt goodwill, forklarer Ulla Egeskov.

Kunderne er vilde med beslutningen. Siden Ulla og hendes team fortalte om planerne om at holde lukket, og senere offentliggjorde det på de sociale medier, har de fået mange positive tilkendegivelser.