Som et led i DM i Skills, der afvikles i Fredericia den 2. til 4. februar 2023, er kommunens 7. klasser i denne uge på besøg hos virksomheder. Tirsdag var elever fra Ullerup Bæk Skolen på besøg hos Arla Foods i Taulov.

Besøgene hos kommunens virksomheder sker som et led i elevernes undervisning, og det er i anledning af optakten til DM i Skills. Normal vis, når unge tager et uddannedesvalg, er det naturlige første valg at gå studentervejen, men der er mange flere muligheder. Hos Arla Foods kan man tage flere erhvervsuddannelser, og dem fortalte mejeri direktør Klaus Jespersen om til de elever, der var på virksomhedsbesøg.

Forinden havde de pitchet ideer til Arla ud fra konkrete problemstillinger, som eleverne har arbejdet med. Blandt andet var et tema, hvad man kan gøre for at Arlas udeareal bliver mere naturvenligt, og hvad man kan gøre for at gøre indpakningen til Cheasy-produkter mere miljøvenlig. To grupper fremlagde deres oplæg, hvor Arla Foods fik inputs fra eleverne, som tænkte ud af boksen, og kom med bud, som ældre ikke nødvendigvis var kommet frem til, og derfor kan bruges som inspiration til Arla Foods arbejde.

Efterfølgende var det tid til både en rundvisning på det store mejeri i Taulov. En af dem, der var med på rundvisningen var borgmester Steen Wrist (S).

– Det kan måske virke som en obligatorisk skole-ting, at eleverne skal være her, men det betyder faktisk meget for mig. Som kommune vil vi gerne introducere både eleverne og deres forældre til alle de mange muligheder, der er, hvis man vælger at tage en erhvervsuddannelse. Det ligger mig meget på sinde, at endnu flere unge tage en erhvervsuddannelse, siger Wrist.

Steen Wrist ser ind i en fremtid, hvor der kommer til at mange faglært arbjedskraft og derfor er det vigtigt for ham at påvirke de unge til at tænke over deres uddannelsesvalg.

– Vi kommer til at få brug for dem i fremtiden. Ser vi frem mod 2030, så forventer man, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte, konstaterer Steen Wrist.

Sidste sommer startede 27 procent af de unge i Fredericia Kommune på en erhvervsuddannelse, og Steen Wrists håb er, at det tal stiger.

– Jeg håber, at vi kan få det tal meget højere op, men det kræver også, at de unge kender alle de mange muligheder, der er blandt erhvervsuddannelserne. Derfor gør det mig virkelig glad, at lokale virksomheder som eksempelvis Arla åbner dørene op for vores unge mennesker, fortæller Steen Wrist.

Ved DM i Skills 2023, der afholdes i MesseC, dyster omkring 300 unge om at blive Danmarks bedste inden for deres fag. I alt forventes det, at 60.000 kommer forbi Messecentret til DM i Skills.