Høj faglighed, stærkt samarbejde og stenhård vilje. Så kort kan man beskrive Danmarks bedste anlægsstruktører, Alexander Suhr fra Fredericia og Tobias Bach Rasmussen fra Århus. De har netop vundet DM i Skills 2024 inden for deres uddannelse – en titel de har arbejdet og samarbejdet benhårdt for.

– Det har været fedt at være med til DM i Skills, men vi har også været lidt pressede indimellem. Vores opgave spillede ikke 100, men den er åbenbart bedre end de andres, sådan sagde Alexander Suhr umiddelbart efter afslutningsceremonien til DM i Skills 2024, hvor han sammen med sin makker Tobias Bach Rasmussen vandt konkurrencen for anlægsstruktører.

Her havde de 21 timer til at udføre en spildevands- og regnvandsledning samt et fortov og 10mmodulstenaf betonklinker og -fliser, der skulle markere en sti og terrasse. Derudover fik de dagen før, konkurrencen sluttede, en ekstraopgave, hvor de skulle tilslutte et ekstra afløb til spildevandsledningen. 

Alexander Suhr er i lære hos Entreprenør Jørgen Suhr ApS i Fredericia, og Tobias Bach Rasmussen er i lære hos Entreprenør Steen Hansen i Aarhus. De tager begge deres skoleforløb på Learnmark Tech i Horsens.

Stærkt samarbejde – også i modgang

Samarbejdet mellem de to danmarksmestre er gået rigtig godt. Under træningen op til DM i Skills fordelte de opgaverne mellem sig, så Alexander Suhr skulle stå for skæringerne af de mange betonfliser, mens Tobias Bach Rasmussen skulle lægge fliserne og stå for en stor del af kloakeringen. 

I slutningen af første dag oplevede anlægsstruktørerne for alvor modgang, da de fik leveret beton, der var alt for flydende til det, de skulle bruge det til. Dagen efter fik de det rigtige beton, og det fik humøret til at stige hos dem begge.

– Det bedste, der er sket i dag, er, at vi har fået det rigtige beton, sagde Alexander Suhr efter de havde afsluttet dag 2 til DM i Skills, men de kunne ikke tage det roligt af den grund.

”Planen for i morgen er, at vi skal knokle alt, hvad vi kan. Det kommer til at kræve blod, sved og tårer, for der er lang vej endnu,” supplerede Tobias Bach Rasmussen.

Gode råd til kommende DM-deltagere

Udover at være DM-vinder er Tobias Bach Rasmussen også danmarksmester i kloak for struktørlærlinge – en titel han vandt i januar 2024. Han og Alexander Suhr er blevet en del konkurrenceerfaringer rigere, og de giver kommende deltagere disse råd. 

– Forbered jer og slå koldt vand i blodet. Der er meget larm, det er stressende, og det er svært at koncentrere sig, hvis man ikke kan gå ind i sig selv.

Høj faglighed, dedikation og vilje 

Learnmark Horsens havde seks dygtige deltagere med til DM i Skills: To brolæggere, to tagdækkere og de to anlægsstruktører. Direktør på Learnmark Horsens, Niels Yde, glæder sig over alle deltagernes flotte indsats og resultater – uanset om de endte med at stå med guld om halsen.

– Høj faglighed, dedikation og vilje er nogle af de ingredienser, der skal til, hvis man vil være blandt landets bedste håndværkere. Det har alle vores seks deltagere til DM i Skills vist, og jeg ønsker dem alle tillykke med de flotte præstationer i Roskilde. Særligt tillykke til Alexander og Tobias, som vandt den eftertragtede førsteplads som Danmarks bedste anlægsstruktører, siger Niels Yde. 

Mange timers fokuseret arbejde

Forud for de tre konkurrencedage til DM i Skills ligger målrettet arbejde for både deltagerne, deres mestreog underviserne på Learnmark Tech.

– Det kræver mange timers fokuseret arbejde at nå det høje faglige niveau, som vores seks deltagere har leveret til DM i Skills – og samtidig under stort konkurrencepres med tusindvis af nysgerrige tilskuere. Det er primært deres egen fortjeneste, og det aftvinger stor respekt, men de kunne ikke have gjort det uden oplæringen og opbakningen fra deres mestre og underviserne på Learnmark Tech, understreger direktøren

Arbejdsmiljøpris til tagdækker 

Tagdækker Kasper Pedersen, der er udlært og arbejder hos STS Støvring, og som også tager sineskoleophold på Learnmark Tech i Horsens, vandt Arbejdsmiljøprisen uddelt af BFA Bygge & Anlæg.

Arbejdsmiljøprisen gives til dem, der blandt andet har orden og ryddelighed på arbejdspladsen, og sombruger de nødvendige personlige værnemidler og det rigtige sikkerhedsudstyr.

– Sikkerhed i arbejdet er yderst vigtigt, og jeg er glad for, at man også til DM i Skills sætter fokus på det gode arbejdsmiljø – både når det gælder arbejdet med maskiner og elevernes fysik. Derfor er jeg også stolt af, at vores tagdækker, Kasper, vandt Arbejdsmiljøprisen inden for sin uddannelse – han er en god rollemodel for både sine kolleger, tilskuerne til DM i Skills og de unge, der drømmer om at blive håndværkere, siger direktøren på Learnmark Horsens.