Om ikke så længe går vi til Europa-Parlamentetsvalg, og helt personligt tror jeg på, at det bliver et meget vigtigt og skelsættende valg.


Der er så mange store kriser og vigtige debatter verden over lige nu. Kriser som en stor del af danskerne ikke har lyst til at udtale sig om, fordi de forskellige holdninger bliver set som forvidtgående eller forkerte uanset hvad ens holdning så er.

Rundt om i Europa ser man desværre en stigende modgang mod LGBT+ personer. I Italien bliver medmoderskabet taget fra medmødre. En polsk by har erklæret sig fri for LGBT-ideologi og herhjemme er vi stadig meget bagud, når man ser på helt almindelige rettigheder for LGBT+’er.
Fra 2020-2025 er der lavet en strategi for “ligestilling af LGBTIQ”, men samtidig er der ikke de store konsekvenser, når Polen laver de ovennævnte LGBT+ frie zone eller når Italiens Meloni fratager medmødre retten til deres børn og endnu værre: børnenes ret til deres ene forældre.I Liberal Alliance mener vi, at der er alt for mange unødvendige love i EU: dyrlægers behandling af dyr begrænses til hvad EU mener og ikke hvad dyrlægens erfaring siger, ingen plastiksugerør, alder for hvornår børn må være alene med balloner og jeg kunne blive ved med rigtig mange micromanagement love, som både er uden mening, men også er ekstremt svære at holde øje med om faktisk bliver overholdt.

Senest har jeg gravet lidt i den danske ligestillingslovgivning. Der skal indsendes en ligestillingsredegørelse fra hver kommune hvert tredje år, så ligestillingsministeriet kan lave en ligestillingsrapport. Den seneste rapport er fra 2023, og her har hele fem kommuner ikke indleveret deres redegørelse.Hvad den enkelte kommunes undskyldning er, ved jeg ikke, men når vi i Danmark ikke engang kan overholde vores egne love, hvordan skulle vi så kunne håndhæve de europæiske micromanagementlove?Konsekvensen for at bl.a. Fredericia ikke har indsendt en ligestillingsredegørelse er ikke eksisterende, så det må jo i princippet ikke være så vigtigt at få en redegørelse fra de fem kommuner eller hvad?
Mit ønske til både EU og vores dejlige land er færre regler, så der faktisk er ressourcer til både at sætte foden ned når europæiske lande fratager borgerne deres menneskerettigheder, men også faktisk at rykke på lovgivningen, så man faktisk får lige rettigheder uanset hvem man er, hvordan man ser ud, hvad man tror på og hvem man elsker.

Helene Lykke,
Ligestillingsordfører og byrådskandidat for Liberal Alliance Fredericia