Nye Borgerliges byrådsmedlem i Fredericia, Karsten Byrgesen, står alene i sagen om de stævnede kolonihaveejere, der vil have helårsbeboelse. Byrgesen kalder på sund fornuft i sagen, og vil lade kolonihaveejerne få helårsbeboelse.

Sagen omkring kolonihaveejerne har været for retten. Fredericia Kommune vandt sagen, men nu er sagen anket til Landsretten. Det er beboernes kamp mod Fredericia Kommune, som ikke vil give dem retten til helårsbeboelse. Ét ud af de 21 byrådsmedlemmer er på grundejerforeningens side.

– Jeg står egentlig alene, og når jeg siger det, har jeg mennesker med mig. 53 familier er politianmeldt for at bo her, det er lidt i skoven. Jeg står alene, fordi jeg er den eneste i byrådet, der vil kæmpe deres kamp, og jeg håber på, at vi over tid får hele byrådet med, da det vil være fornuftigt at gøre området til et sted, hvor man kan bo her permanent, siger Karsten Byrgesen.

Begrundelsen for, at der ikke kan blive helårsbeboelse er støj. Den køber Byrgesen ikke.

– Jeg kalder på sund fornuft, vi skal kigge på årsagen, kendsgerningen er. at der bor 53 familier permanent, og der har været fast beboelse her i over 50 år. Bag mig er der en trærække, og der er Region Syddanmark i gang med at opføre et autismecenter. Autister er mennesker med mange behov som ro og fred, så hvad betyder man ikke kan bo her for støj på grund af raffinaderiet? Jeg hører ingen støj, så hvad er problemet? Det kan ikke være støj, vi kan løse det og derfor skal vi løse det, slår han fast.

Sagen er velkendt. Karsten Byrgesen fortæller, at sagen har været oppe adskillige gange, men det eneste der har ændret sig er, at de boende familier nu er blevet politianmeldt.

– Jeg nægter at tro på, at byrådet ikke kender til, da det er diskuteret i samtlige byråd. Der er mange byråd og borgmestre, der har ladet beboerne fået indtryk af, at når kloakeringen var på plads, ville det laves om. De er klar til at betale ejendomsskat, som man skal med helårsbeboelse. Alternativet er, at et entreprenørfirma skal få husene væk eller give folk så mange bøder, at de går ud af deres gode skind. Det er fuldstændig uacceptabelt. Man løste det i Skødstrup , hvor vi har nogle af verdens mest larmende jagerfly, der flyver hen over hovederne på folk, de må flytte og får penge. De fraflyttede huse må man sælge igen med en bemærkning om, at man ikke kan klage over støjen, man kunne gøre det samme her. Det er politisk vilje. Jeg håber, at man vil gøre noget for de mennesker der bor her, det er ganske almindelige familier og børnefamilier som bliver krænket, forklarer Karsten Byrgesen.

Byrgesen vil ikke betale for, at husene skal rives ned, og faktisk tør han næsten ikke tænke tanken.

– Jeg tør ikke tænke tanken til ende. Kommunen vil konsekvent sige det skal lovliggøres, og så er det op til grundejer og gør han det ikke inden en given dato, vil kommunen sætte hårdt mod hårdt og uddele dagbøde, som vil være vanvittige, men man kan ikke begynde at skovle huse væk. De er lånt som parcelhuse som andre steder i Fredericia. Banken kommer og kræver pengene tilbage, og det er derfor en utænkelig situaiton. Jeg kalder på fornuft, siger Byrgesen.

Da beboerne i kolonihavehusene flyttede ud i Oktobervej-kvarteret, var det formentlig ikke en situation som nu, som de havde set komme.

– Nej, det tror jeg ikke. Herude har snakken gået om at linjeføringen af kloakken, bliver det til et almindelige parcelhuskvarter og derfor har de ofret på at bygge fine små huse, og det er det virkelig, og det skal man have med i historien, slutter Karsten Byrgesen.