Den længe ventede offentliggørelse af Michelin Guide Nordic Countries 2023 er endelig kommet. På listen er blandt andet Ti Trin Ned, der beholder den stjerne, som de for første gang blev tildelt i 2017, og lige siden har haft.

Med 271 anbefalede restauranter i alt, hvoraf 81 har modtaget stjerner, er den nordiske madscene bestemt i fokus. Ud over de tildelte stjerner har 34 restauranter modtaget en Bib Gourmand, mens 38 har fået anerkendt deres særlige indsats inden for bæredygtighed med en grøn Michelin-stjerne.

I Danmark er der fem nye etstjernede restauranter: Villa Vest i Lønstrup byder både på betagende udsigt med beliggenheden direkte til stranden og med overdådige retter. Mangel på skilte kan gøre det svært at finde ARO i Odense, men indsatsen er umagen værd, fordi det er en vellidt og beskeden restaurant. Domæne i Herning beviser, at man med de rette mennesker kan åbne en succesfuld restaurant hvor som helst. Restauranten ligner en stor iglo i træ og tilfører kreativitet til sin tilbage-til-naturen-tilgang. Tri er endnu en mindeværdig kulisse, i dette tilfælde en træ- og glasstruktur i kystbyen Agger, hvor der er en historie bag hver ret.

Med en ændring af menukonceptet og et mere afslappet udtryk end den tidligere inkarnation som Me|Mu, giver Grand Royal i Vejle stadig sine gæster den samme høje madlavningsstandard.

I denne omgang er der endnu engang jubel i Fredericia, hvor restaurant Ti Trin Ned igen har opnået Michelinstjerne-status. Ti Trin Ned modtog deres første stjerne i 2017, og siden da har de formået at holde deres plads på stjernehimlen.

– Snart bliver vores smukke, røde plaquette opdateret med en version 2023. Med et skarpt fokus på udvikling, bæredygtighed, den grønne stjerne og mere kigger vi frem mod 2024 med stolthed og glæde. Stor tak til Michelin-guiden, til et godt team på Toldkammeret, til dygtige leverandører og til alle vores dejlige, trofaste gæster, som motiverer os til endnu mere. Samtidig et stort tillykke til alle vores kolleger – og især vores tidligere kokkeelev & souschef, Jens Vincent, og Restaurant Domæne, med en fantastisk bedrift, skriver Mette og Rainer Gassner til AVISEN.

Rainer Gassner, Ti Trin Ned. Foto: AVISEN

Gwendal Poullennec, International Director for Guides Michelin, har bemærket det rekordstore år for regionen:

– Den høje standard for køkkener, der findes i alle landene, kokkenes opfindsomhed og ambitioner, restaurantdesignernes kreativitet og medarbejdernes evner og entusiasme på alle niveauer gør det til et af verdens mest indflydelsesrige områder, siger han.

To restauranter står særligt ud i 2023-udgaven ved at modtage to Michelin-stjerner: Koan i København og AIRA i Stockholm. I København har kokken Kristian Baumanns koreansk-inspirerede køkken imponeret Michelin-inspektørerne, mens de på AIRA har ladet sig betage af det raffinerede køkken på denne herlige placering ved vandet.

Se den fulde liste her.