Fredericias Unikke Idrætsforeninger (FUI) blev stiftet i marts 2022 og har hurtigt opnået stor succes i Fredericia. Foreningen har sit eget klublokale i Fredericia Idrætscenter og har i øjeblikket 120 medlemmer, som alle er psykisk sårbare. En af dem er Michael Jensen, som har fået vendt hverdagen på hovedet i positiv forstand.

FUI er en selvstændig forening, der tilbyder en bred vifte af sportsgrene, herunder volley, hockey, fodbold og floorball. Men FUI er mere end bare en sportsforening – det er et fællesskab for psykisk sårbare personer, der har brug for ekstra støtte og omsorg.

Kasper Thorsager er ansat som idrætskoordinator, og har spillet en vigtig rolle i at skabe en tryg og inkluderende atmosfære i foreningen. På kontoret ved siden af klublokalet fortæller han AVISEN, hvad det er FUI laver.

– Vi ser mennesket mere end diagnosen og skavankerne, og giver dem en god velkomst. Vi lærer folk at kende og giver dem tryghed, og det er noget jeg bruger en del tid på, siger Kasper.

For mange af medlemmerne har FUI været en livsændrende oplevelse. Michael Jensen er en af de medlemmer, som har oplevet, hvor stor en forskel FUI har gjort for ham. Han har været igennem svære tider og har mistet stemmen i fire måneder og var lige ved at tage sit eget liv. Men efter fire måneder kunne han endelig høre sig selv igen og begyndte at synge. Han jublede og sprang rundt som om vi havde vundet VM i fodbold og beskriver:

– Derfra gik det fremad og blev bedre og bedre, og så begyndte at jeg komme herude i april 2022, siger Michael Jensen.

https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/

Michael har tidligere været formand for den nu nedlagte forening Idræt for sindslidende, men det blev besluttet af nedlægge foreningen og få den under Fredericias Unikke Idrætsforeninger.

FUI har givet Michael mulighed for at dyrke sin interesse for sport, men også for at få velfærd, motion og gode venner. Han nyder det sociale aspekt af foreningen, og især den “tredje halvleg”, hvor medlemmerne samles til kaffe, te og kage efter træning.

– Det giver velfærd, motion, gode venner og jeg kan godt lide at dyrke sport, og så er der det sociale i det med vores tredje halvleg, hvor vi får lidt at kaffe, the, isvand eller noget kage, siger Michael.

FUI er en forening, der ser mennesket mere end diagnosen eller skavankerne, og det er noget, som medlemmerne sætter stor pris på.

– Vi ser mennesket mere end diagnosen og skavankerne, og giver dem en god velkomst. Vi lærer folk at kende og giver dem tryghed, og det er noget jeg bruger en del tid på, siger Kasper Thorsager.

I en tid, hvor psykisk sundhed er mere presserende end nogensinde før, er foreninger som Fredericias Unikke Idrætsforeninger uvurderlige for dem, der har brug for en ekstra støtte.

FUI har gjort en stor forskel for mange af medlemmerne, og det er tydeligt at se, hvor meget det betyder for dem. Det er håbet, at flere foreninger vil tage ved lære af FUI’s inkluderende og støttende tilgang til sport og fællesskab.

For dem, der har brug for ekstra støtte og omsorg, kan en forening som FUI være en livsændrende oplevelse.

– Det er noget af det bedste, der er sket for mig, i mit liv siger Michael.

Udover den daglige gang i Fredericia Idrætscenter, hvor de fleste aktiviter finder sted, tager FUI ud til stævner i blandt andet floorball, og når det foregår udenbys, starter Kasper Thorsager minibussen op. Foreningen har blandt andet også deltaget i ”Ombold”, da det blev afholdt på Axeltorvet i foråret 2022. Ombold er et inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed, og det deltog FUI i, da det foreningen er for blandt andet psykisk sårbare.

FUI er mere end bare en sportsforening – det er et fællesskab, der giver psykisk sårbare personer en chance for at dyrke sport, være en del af et fællesskab og føle sig velkomne og inkluderede.

Fredericias Unikke Idrætsforeninger er et skinnende eksempel på, hvordan idræt og fællesskab kan have en positiv indvirkning på psykisk sundhed. Det er vigtigt at skabe en åben og inkluderende atmosfære i foreninger, således at alle kan få muligheden for at dyrke deres interesse og føle sig velkomne i fællesskabet.