Lars Christiansen, tidligere sportschef i Flensburg-Handewitt, er rykket hjem til dansk håndbold for at bestride stillingen som ny sportschef i KIF Kolding. Dette sker efter at have sagt farvel til Flensburg-Handewitt ved udgangen af sidste sæson.

I forbindelse med hans nye ansættelse mødtes AVISEN med ham på en solbeskinnet bænk udenfor Sydbank Arena i Kolding for at høre mere om hans tanker og forventninger til den nye udfordring.

Lars Christiansen reflekterede over hans forbindelse til KIF Kolding og sin begrundelse for at vende tilbage til klubben i denne nye rolle.

– Jeg tror, det er meget godt, at jeg har været væk. Jeg var her i Kolding som spiller i to omgange, og det gav mig en solid uddannelse i spillet, før jeg drog til udlandet. Det var også i Kolding, jeg etablerede mig og fik modet til at blive landsholdsspiller, en rolle jeg opretholdt i mange år. Jeg sluttede min karriere i Kolding, så klubben har en speciel plads i mit hjerte, ligesom Flensborg, den anden klub jeg er stærkt forbundet med. Og selvfølgelig Sønderborg, hvor jeg er vokset op, siger Lars Christiansen

Lars fortsatte med at reflektere over hans beslutning om at vende tilbage.

– Da jeg blev spurgt, om jeg kunne se mig selv vende tilbage, tøvede jeg ikke med at sige ja. Jeg har tidligere været spiller, og nu har jeg chancen for at vende tilbage på den anden side, hvilket jeg ser som en stor fordel. Jeg har ikke spillet sammen med nogen af de nuværende spillere, og jeg kender kun træneren overfladisk, så det føles som et blankt stykke papir, hvor der skal tegnes nyt, forklarer Lars Christiansen.

Da samtalen drejede sig om hans beslutning om at forlade Flensburg-Handewitt, lyste Christiansen op.

– Da min tid i Flensburg var ovre, var der flere muligheder på bordet. Men jeg kunne straks mærke, at jeg ønskede at blive i håndboldens verden. Jeg er taknemmelig for min tid i Flensburg, men det krævede, at jeg skulle være der hver eneste dag, og være med på alle rejser. At skifte mellem lande og påtage mig den rejsebyrde ville være for meget for min familie, og det var en byrde, jeg ikke ville lægge på min kone og vores to drenge, siger Lars Christiansen.

Med en tydelig glæde i stemmen delte han sine forventninger til hans nye rolle i KIF Kolding.

– At være tilbage i Danmark, og arbejde i en organisation som Kolding, det glæder jeg mig enormt meget til. Mit fokus vil være rettet mod de unge spillere. Kolding har en solid base med etablerede U17 og U19 hold, hvilket giver en solid talent-pipeline. Selvfølgelig er målet at nå slutspillet, men vi må ikke glemme, at det tager tid at opbygge et solidt hold. Den tid og det arbejde, er jeg mere end villig til at investere, forklarer Lars Christiansen.

Afskeden med Flensburg

Da vores samtale glider ind på tiden efter hans afslutning hos Flensburg-Handewitt, bliver Lars Christiansens ansigt eftertænksomt.

– Da jeg sagde farvel til Flensburg, vidste jeg, at det var tid til at tage en pause. En tid til at reflektere og finde ud af, hvad mit næste skridt skulle være, begynder han, idet han lader blikket glide over det åbne landskab foran os.

Det var i denne periode, at overraskelsen ramte ham.

– Henvendelserne begyndte at komme blot få dage efter min afsked. Det satte mig i et dilemma, afslører Christiansen. Til trods for disse pludselige muligheder havde han leget med tanken om at sprede sine vinger – at bruge sin omfattende erfaring til at holde endnu flere foredrag og påtage sig forskellige ambassadørroller, som han i forvejen har.

Men selvom muligheden for en ny karrierevej lå for hans fødder, var der noget andet, der trak i ham.

– Der var noget dybt indeni mig, der længtes efter at vende tilbage til håndboldmiljøet. Jeg kunne mærke det helt ned i maven, indrømmer han med en tydelig nostalgi i stemmen.

Christiansens tid i Flensburg havde været fyldt med uforglemmelige øjeblikke – både de gode og de udfordrende. Han havde været dybt engageret i sit job, havde elsket det ansvar, der fulgte med rollen som sportsdirektør.

Men det var netop kravene i jobbet i Flensburg, der blev den afgørende faktor. Han ser ned, mens han vælger sine ord med omhu.

– Kravet om daglig tilstedeværelse, om at være med på hver eneste tur, om at tilbagelægge op mod 180.000 kilometer rundt i Tyskland med holdet… det ville have krævet, at vi flyttede derned. Det var ikke noget, jeg ville byde min kone og mine to drenge, siger Lars Christiansen åbent hjertet.

I disse øjeblikke af ærlig åbenhed får man en fornemmelse af det dilemma, han stod over for, og det klare valg, han følte sig tvunget til at træffe.

– Så i den forstand blev valget taget for mig, siger han med en fasthed i stemmen, der afslører en mand klar til at tage fat på sin næste udfordring.

Udfordring i vente

Lars Christiansen lader det være klart, at han ikke forventer en let vej frem med KIF Kolding.

– Det bliver en udfordrende opgave, det er jeg fuldstændig klar over, siger han og kigger fast ud i det fjerne.

– Men det er en opgave, der virkelig tiltaler mig, slår han fast.

I Flensburg havde Christiansen en stærk organisation bag sig. Holdet havde et solidt fundament, og når der skulle hentes nye spillere handlede det blot om, hvilken verdensstjerne det skulle være.

– I Flensburg kunne vi i nogen grad ‘plukke frugterne’. Det vil sige, vi kunne lade tingene ske næsten af sig selv. Men det er ikke tilfældet her. Jeg kan ikke bare vælge den næste spiller i rækken, der passer ind i vores system. Det var ikke økonomien, der var det store problem der, siger Lars Christiansen.

I Kolding er situationen anderledes. Christiansen betoner, at klubben opererer på en anden måde.

– Her har vi et helt andet setup. Og det er netop denne forskel, der fascinerer mig, siger han.

Der er et element af nostalgi, når Christiansen taler om KIF Kolding.

– Det her er en historisk klub. Det er en klub, der nu har været i den bedste række i 40 år. Det er en klub, der har været rigtig god til at arbejde med ungdommen, fortæller Lars Christiansen.

Han er opmærksom på klubbens nuværende styrker og de områder, hvor der er plads til forbedring.

– Jeg har hørt, at vi er gode på akademiet og andre ting, men vi kan blive endnu bedre. Vi skal skabe noget, som folk vil vælge til i stedet for at vælge fra, siger Christiansen.

Med et fast udtryk og en klar vision for fremtiden slutter han sin tanke.

– Jo flere unge spillere vi kan få ind igennem vores system, jo flere har vi at vælge mellem, siger han.

Glæder sig til at komme “hjem” i den danske liga

Lars Christiansen har en dyb forståelse og værdsættelse for det danske håndboldmiljø. Han læner sig tilbage og ser eftertænksomt på det livlige landskab omkring Sydbank Arena, mens han overvejer den kommende udfordring.

En følelse af forventning lyser op i hans ansigt, når han taler om det, der venter forude.

– Jeg glæder mig enormt meget til det. Vi skal måle os mange hold. Den danske liga er ikke nogen walkover. Der er utroligt mange dygtige hold i Danmark, og jeg glæder mig til mange af de opgør, siger Lars Christiansen.

Når han taler om ligaen, er det med et indgående kendskab og stor respekt.

– Den danske liga har et højt niveau. Den franske liga har måske 4-5 rigtig gode hold, men i Danmark har vi mange. Bundniveauet her i landet er blevet bedre, og der er mange talenter, som får chancen, siger Christiansen.

Som vores samtale runder af, er det klart, at Lars Christiansen ser sin nye rolle i KIF Kolding som mere end bare et job; det er en chance for at komme hjem, bidrage til den danske håndboldtradition og investere i det næste generation af talent. Han er begejstret, men samtidig forstår han, at der er en lang vej forude.