Sidste år valgte Det Konservative Folkeparti at stå udenfor budgetaftalen i Fredericia Kommune. Det skete blandt andet på den baggrund, at man ikke mente tallene var retvisende. I forbindelse med dette års kommende budgetforhandlinger vil partiet atter sætte fokus på kvaliteten af budgettet.

– Der var flere årsager til, at vi ikke gik med i forrige års budget. Vi synes ikke, der kom nok konservativt aftryk i budgettet. Men det allerværste var faktisk, at vi ikke kunne få tallene til at hænge sammen. Og så var vi rigtig kede af, at man i øvrigt brugte tre år på at fjerne dækningsafgiften. Vi ved nu, at vi kan få betalt 50 procent af staten det første år, og så nedtrappes den skatterabat ellers, siger Tommy Rachlitz Nielsen (C).

På et byrådsmøde havde Nielsen et længere indlæg, hvor han fremhævede situationen omkring dækningsbidraget i næsten 18 minutter:

– Alle rystede på hovedet af os. For man havde jo altid fået den skatterabat. Men nu har regeringen fjernet den, så det koster os ikke mindre end 20 millioner kroner over de næste to år. De penge må vi så hive ud af kassen. Det koster ikke noget på vores serviceramme og anlægsramme, men det er stadigvæk over 20 millioner kroner ekstra. Havde man gjort som vi konservative foreslog, nemlig at fjerne dækningsbidraget straks, var pengene sparet. Kort sagt, så fik vi ret.

Tommy Rachlitz Nielsen fastslår, at selvom han mener partiet havde ret i spørgsmålet om dækningsbidraget, så er det ikke i sig selv det med at have ret, der betyder noget.

– Det betyder noget, at kommunen har tabt penge, fastslår han.

På trods af udviklingen i 2022 og forhandlingerne der kuldsejlede, så er Tommy Rachlitz Nielsen optimistisk omkring forhandlingerne i år. Den konservative gruppeformand roser borgmester Steen Wrists (A) tilgang til dette års budgetforhandlinger, der snart starter.

– Borgmesteren har været meget åben, og både han og jeg er interesserede i, at de konservative kommer med i budgetaftalen i år. Hvordan det ender, det ved vi først når blækket er tørt. Der skal kigges rigtig meget på vores udgifter, for spørgsmålet er, hvordan vi kan opretholde det serviceniveau, som vi har nu. Der er nogle steder, hvor vi yder for meget service. Og nogle steder hvor vi ikke yder nok. I sær det sociale område er under pres, mener Nielsen.

Han understreger, at man skal være sikker på, hvordan den nødvendige service kan fastholdes. Men samtidig skal man heller ikke gøre mere, end der er nødvendigt. Hvis man kan tale om, at der er en konservativ prioritering i forhold til krav under forhandlingerne, så er Tommy Rachlitz Nielsen dog meget sikker:

– Hvis vi skal kunne se os selv i en aftale, så skal der være styr på økonomien. Jeg er fuldstændig med på, at der kan komme ting til senere hen efter en budgetaftale, der overrasker. Men hvis vi konservative skal skrive under på en aftale, så skal vi have retvisende budgetter, samt et regnskab vi tror på. Ellers er vi ikke med.

Topledelsen i Fredericia Kommune er blevet skiftet ud siden sidste år, og der er nu en ny kommunaldirektør og en ny økonomichef. Om det får betydning for tilliden til budgetterne, vil Nielsen ikke sige noget om. Men han har et godt indtryk af de nye kapaciteter.

– Det er vigtigt, hvilke kvaliteter den nye kommunaldirektør har. Jeg føler mig tryg ved, at Thomas sætter sig ind i sagerne. Og den nye økonomichef viser også gode takter. Så jeg tror faktisk på, at den kombination, at de nye mennesker i hvert fald hjælper til, får det hele til at se bedre ud. Det følger jeg mig tryg ved, forklarer Tommy Rachlitz Nielsen.

Han slutter af med at konstatere, at Det Konservative Folkeparti går ind i forhandlingerne med henblik på at blive en del af aftalen. Dog med det klare krav, at partiet kan se sig selv i det budget, man ender man at stå med.