Byrådsmedlem i Fredericia, Palle Dahl (O), ville anmelde en bil, der holdt uden nummerplade. Han havde dog problemer med at komme igennem til Sydøstjyllands Politis vagtcentral.

Palle Dahl ynder at gå en lang tur dagligt. På hans daglige gåtur den 12. januar så han en bil uden nummerplade i Danmarksgade i Fredericia. Gåturen tager Dahl oftest med AirPods i ørene, og han tog derfor telefonen op og ringede 114. Først tog det tid at komme igennem til selve nummeret, hvorefter han blev betjent af en medarbejder fra Nordjyllands Politi.

Efterfølgende blev Palle Dahl forsøgt stillet videre til Sydøstjyllands Politis vagtcentral. Efter at have været i kø i omkring ti minutter, som nummer et i køen, undrede Dahl sig og lagde på. Han ringede derfor 114 igen, og denne gang blev han modtaget af en medarbejder fra Fyns Politi. Efter at have forklaret sagen til medarbejderen fra Fyns Politi, blev Palle Dahl forsøgt viderestillet igen, men denne gang skete der ikke noget.

Konsekvensen blev, at Palle Dahl for tredje gang ringede 114. Igen var det Fyns Politi, som han kom igennem til, og tredje gang viste sig at være lykkens gang. Palle Dahl endte med efter 17 minutter at komme igennem til en fra Sydøstjyllands Politi, der bekræfter til AVISEN, at de fik anmeldelsen oprettet klokken 15:17.

De 17 minutter fik Palle Dahl til at undre sig, og derfor gik han til AVISEN med historien, og undrede sig over den lange svartid.

– Det var et uheldigt forløb, som borgeren oplevede, – formentlig som en kulmination af uheldige sammentræf af omstændigheder, siger leder af Servicecentret i Sydøstjyllands Politi, politikommissær Jeppe Tranum.

Grunden til, at Palle Dahl kom igennem til både Nordjyllands Politi og Fyns Politi, forklarer Sydøstjyllands Politi med følgende i et skriftligt svar:

– Årsagen til, at opkald fx besvares i Nordjyllands Politi i Aalborg eller Fyns Politi i Odense er, at politiet har virtuel samdrift mellem alle servicecentre i Vestdanmark. Det betyder, at hvis alle medarbejdere er optaget i den politikreds, man ringer fra, så viderestilles opkaldet automatisk til et andet servicecenter, som ”overtager” anmeldelsen. Hensigten er, at borgerhenvendelser ikke mistes, men betjenes. I det Servicecenter, hvor opkaldet modtages, vurderes de samme ting, som der ville være blevet, hvis ’eget’ Servicecenter havde været ledigt – såsom hvor akut henvendelsen er.

– Borgeren oplyste i samtalen med Sydøstjyllands Politi, at en bil holdt med knust siderude og manglende nummerplader. Disse oplysninger giver almindeligvis anledning til at viderestille opkaldet til politiets vagtcentral, da vi ønsker at undersøge nærmere, om der kan være tale om et strafbart forhold, som skal efterforskes, og hvor fx værdier skal sikres. Servicecentermedarbejderne i Aalborg og Odense viderestiller ganske rigtigt som oplyst af borgeren opkaldet til Sydøstjyllands Politis Vagtcentral, hvor anmeldelsen kan optages, og hvorfra der efterfølgende kan disponeres en patrulje til opgaven.

Sydøstjyllands Politi anerkender, at deres svartid normalt er hurtigere end 17 minutter.

– Ved hver fornyet henvendelse fra borgeren kommer pågældende naturligvis bagerst i køen. Der er samlet ca. 17 minutters ventetid på en fredag eftermiddag på en ikke-akut henvendelse, hvilket ikke er helt usædvanligt på en travl dag i en travl periode med de uheldige sammenfald, som konkret sker her. Men normen er, at vi i gennemsnit servicerer borgernes opkald noget hurtigere, end i dette lidt specielle tilfælde, siger Jeppe Tranum.