Man kan undre sig, igen og igen. Mange private investorer har igennem de sidste mange år bygget lejeboliger, ikke kun i Fredericia, men også i de mindre omegnsbyer. Det må kunne betale sig?

Men det gør de to store boligforeninger i Fredericia ikke. De renoverer og bygger kun i selve Fredericia.

Nu skal der bygges i Egeskov og Bredstrup, og der er bygget i Erritsø, Snoghøj, Taulov og Skærbæk. I Skærup ved den gamle hovedvej blev der for et par år siden bygget 55 lejeboliger. Der er hverken købmand, skole eller handelsmuligheder, men alle lejligheder var udlejet, før de var bygget færdige.
I Middelfart har boligforeningen netop startet byggeri af almene boliger i Harndrup, Gelsted og Føns, så det kan godt lade sig gøre. De har også bygget i Nr. Aaby og Brenderup.
Også mange andre steder på Fyn bygges der alment, netop for at holde gang i lokalsamfundet.

Boligforeninger kan bygge og udleje billigere end private. Grundpriserne i de mindre samfund er også væsentlig billigere end i selve Fredericia. Mange borgere i de mindre samfund vil gerne blive boende derude, fordi det er der, de har deres netværk og et sted, hvor de har boet i mange år. I stedet flytter de til Børkop, Vejle, Middelfart eller Fredericia. Hvis man byggede lejeboliger, kunne de blive boende og være med til at styrke lokalsamfundet ved brug af haller, skoler, børnehaver og institutioner samt dagligvarebutikker.
Hvis det ikke sker, står byerne i stampe, og der sker ingen udvikling. Fredericia Kommune burde da også være interesseret i denne udvikling – eller er det lige meget?

Hvad siger kommune og boligforeninger? Jamen, der er jo ingen, der henvender sig, og kan det betale sig?

Nej, Maren og Jens ude i kæret cykler ikke ind til hverken boligforening eller kommune og beder dem bygge. Det er jo en lang proces, og som de siger, må man forvente, at boligforening og kommune tager sig af det. Så de forsvinder nogle gange helt ud af kommunen, for ikke alle ønsker at flytte ind i Kanalbyen.

Selvfølgelig kan det betale sig. Lad os nu være med til at udvikle de mindre lokalsamfund til gavn for en masse mennesker.