Stævnhøj Plejehjem i Fredericia er det første plejehjem i Fredericia, der har fået implementeret EDEN alternative. Det skete i sidste år, og det har fokus på, at det er et hjem i ordets bogstaveligste forstand. Plejehjemsleder Anette Nørgaard Christensen har på en rundtur vist, hvordan det nu ser ud på plejehjemmet.

I Fredericia har man besluttet sig for, at der skal anvendes EDEN-alternativet på alle byens plejehjem, da undersøgelser viser, at det giver gode resultater på plejehjem. Modellen går ud på, at plejehjemmet skal være et hjertevarmt sted med fokus på trivsel og velfærd, og at det skal minde om et hjem.

På kontoret sidder Anette Nørgaard Christensen klar. Med sig har hun Mads og Janni, der skal stå for en rundvisning og fortælle om, hvilken udvikling Stævnhøj Plejehjem har været igennem siden implementeringen af EDEN alternative. Med sig har de også formand for Senior- og Socialudvalget, Søren Larsen (A), der har været en stor fortaler for netop EDEN.

Collage: Fredericia Kommune

I forbindelse med, at der er blevet skiftet ud på looket på Stævnhøj Plejehjem har det ikke kun været ledelsen, der har kigget nærmere på det. De har også inddraget beboerne på stedet, hvilket også har været med til at sikre den hjemmelighed, som EDEN alternative lægger op til. På en rundtur fortæller Anette, Mads og Janni om, hvad der er sket.

– De enkelte afsnit på plejehjemmet har fået noget at vælge imellem, og så har de valgt det, siger Anette.

Anette Nørgaard Christensen inde i salonen. Foto: AVISEN

Et tidligere depot er nu lavet om til en slags salon, hvor beboerne kan blive klippet af en udefrakommende frisør.

. Vi har fået lavet den rigtig smart, så det ligner en salon, som man kender det. Så kan beboerne blive klippet af en udefrakommende frisør, som de selv får ind. Vi har ikke en fast tilknyttet, da det er op til den enkelte beboer. Det kan være, at de er blevet klippet af en igennem længere tid, og derfor er de mest trygge ved det, og derfor giver det bedst mening, at vi ikke vælger, hvem det skal være, siger Anette og suppleres af Janni, der fortæller, at nogle af de mandlige beboere på Stævnhøj også er blevet barberet inde i salonen.

– Der er nogle frisører, som normalt kun klipper i deres salon, men som kører ud til deres ældre kunder igennem mange år, indskyder Søren Larsen.

Katten Mogens. Foto: AVISEN

En af de faste rutiner på Stævnhøj er, at beboerne og personalet samles hver morgen. Det er vigtigt for ledelsen på plejehjemmet, at de deltager hver dag.

– Min kalender er optaget hver dag, når vi har samling, for at jeg kan være der. Det er vigtigt for os, at vi er der. Beboerne får de daglige informationer at vide, som eksempelvis, hvad maden står på. Har vi i ledelsen et møde, så sørger vi for, at der er en pause på 10-15 minutter omkring, hvor der er morgensamling. Det viser, hvor meget vi prioriterer at skulle være der, siger Anette, som på rundturen hilser på plejehjemmets beboere, hvor hun er på fornavn med dem alle.

– Det er også en del af den ændring, som vi har været igennem. Sådan en lille, simpel ting som at sige hej og så sige beboernes navn viser undersøgelser, gør meget. Selvom det ikke er mig, der har så meget med den enkelte beboer at gøre, så er det vigtigt for mig at kende alles navne, siger Anette.

EDEN er en kulturændring

Søren Larsen gik rundt og talte med beboerne, mens de havde gang i den fredagsbaren. Foto: AVISEN

Det er ikke bare at implementere EDEN-alternativet. Ét er at møblere om på det enkelte plejehjem, men noget andet er også, at de ansatte skal tilpasse sig.

– Det er en holdnings- og kulturændring. Jeg tror, det er vigtigt, at man også har inddraget beboerne, og det har givet et ejerskab og en hurtigere proces herude. De små tricks gør en stor forskel, siger Søren Larsen og suppleres af Anette Nørgaard Christensen:

– Vi har fået stor ros for måden, vi er kommet i gang på. Vi havde besøg for et par uger siden af en, der sagde, at vi skulle søge om at blive EDEN-certificeret, og det blev vi helt høje over. Vi har gået meget op i, at vi sikrer, vi er i øjenhøjde med borgerne. Det betyder, at vi går ned i knæ for at snakke med dem, hvis vi er højere end dem, og så er der blandt andet også det med at være på fornavn med alle beboerne, siger hun.

Collage: Fredericia Kommune

For Søren Larsen, der sidder bag væggene på rådhuset, når midlerne til eksempelvis plejehjem afsættes, er det givende at komme ud og se, hvordan tingene bliver udmøntet i virkeligheden.

– Vi sætter de overordnede rammer, men det er op til eksempelvis Stævnhøj selv at udføre det. Vi giver retningen, og kan nu se, hvor stor en forskel det har gjort her. Jeg er virkelig begejstret over måden, som Stævnhøj har forvaltet vores midler på. I år kommer Othello til at få en tur, og sidste år var det Stævnhøj. Vi blander os ikke i, hvordan de bruger pengene, som vi giver dem, da det fungerer bedre med, at det enkelte sted, siger Søren Larsen.

I de kommende år skal EDEN alternative implementeres på de øvrige plejehjem i Fredericia Kommune. EDEN en innovativ tilgang til ældrepleje, der transformerer traditionelle plejehjem til hjemlige og livsbekræftende miljøer, hvor beboernes trivsel og velfærd er i centrum. Denne model fokuserer på at skabe et varmt og indbydende hjem, hvor beboerne føler sig værdsat og involveret i dagligdagen. Ved at integrere elementer som planter, dyr og interaktion med lokalsamfundet, fremmes en atmosfære af fællesskab og tilhørsforhold. EDEN-alternativet understreger vigtigheden af personlige relationer og respekt for den enkelte beboers præferencer og autonomi, hvilket bidrager til en mere meningsfuld og glædesfyldt tilværelse for ældre i plejehjem, og det er nu blevet implementeret på Stævnhøj Plejehjem.