Den lette Jazz- og hygge musik var i centrum da Nikoline & Jambandet indtog fredagsJAM d. 20 januar. Poul Rand, Musikanmelder hos Fredericia Avisen, fortæller.

Musikernes kilde til evig ungdom er at sammensætte ung som ældre i et musikalsk fællesskab hvor erfaring, ide rigdom og fandenivoldskhed får lov at trives. I Jambandet er Nikoline Tanghus Sørensen (Vokal)det unge indslag.

Ronkedorerne, de gamle, de lidt for kloge og måske endda lidt vælgesindet der lige skal have lidt ungdommelig opsang i ny og næ, var på denne eftermiddag: Anders Kjerkegaard – saxofon, Mogens Andersen – klaver, Leif Urhøj – kontrabas og Arne Østergaard – trommer.

Som med enhver jazz- og swinggruppe med respekt for sig selv er det værd at bemærke instrumentalisterne og dette jamband havde en unik dynamik i deres blanding af ældre musikere og en ung kvindelig vokalist, de afvejede soloer var ikke overdrevent lange og dræbende. 

Jambandet viste god kemi og ”timing” på scenen trods de ikke overrender hinanden da Nicoline studerer i Århus. De ældre medlemmer bringer et væld af erfaring og musikalitet til bordet, mens den unge sangerinde tilføjer frisk energi og et nyt perspektiv. Lyden var rodfæstet i traditionelle stilarter, men tilsat en rigtig New Yorker hyggestemning som henført til en lille lusket klub hvor man bare sidder i de små timer og små lytter intens med en drink i hånden.

Nicoline har kraftfuld og sjælfuld stemme, selv om hun lige skulle i gang, stemmen passer perfekt til bandets lyd. Alt i alt er dette band et ”must-see” når de kommer igen og for alle der leder efter et andet syn på genren som denne anmelder vil betegne som henslængt, Jeg nød hvert eneste nummer.

Men den hyggelige jazzklub var ikke i hjertet af New York, men Tøjhuset i Fredericia der denne eftermiddag var pakket til bristepunktet med et oplagt publikum, selv anmelderen måtte stå op, måske der ved disse arrangementer kan tilføres flere stole? Avisen.nu skriveri om FredagsJam og den nu bredere målgruppe har sikkert gjort at flere tilskuer kikker forbi.

Nikoline & Jambandet er også historien om en trio der blev til en kvintet. Om denne opskalering er fast vides ikke, men de passer musikalsk godt sammen og har det til fælles de kan spille næsten alt

Godt selskab, lyden af blød tidløs musik der bølger gennem luften og lidt til ganen redder selv den mørkeste regnvejrsdag. Fra Summertime til Billy Joel vi kom vidt omkring denne eftermiddag. Musikken var afslappende, sjælfuld og tidløs, en egen komposition blev præsenteret, jeg mener den hed Månen, faktisk et flot stykke musik med en sjov slutning.

Jam eftermiddage tiltrækker jazzentusiaster, swing og pop kort sagt musikelskere og folk, der er på udkig efter en hyggelig, intim eftermiddag i byen og som en dejlig opstart på week enden. Atmosfæren er afslappet og uhøjtidelig, og publikum er en blanding af lokale og turister, der alle er forenet af deres kærlighed til musik.

Nikoline & Jambandet skabte god forbindelse med publikum og Mogens var god til at tilføje ord hvor påkrævet. Et band, der er i stand til at engagere publikum med deres musik og optræden, vil efterlade et varigt indtryk og det gjorde Nikoline & Jambandet, så kom snart igen.

Nikoline & Jambandet. Foto: Poul Rand