Svend Erik Kristensen blev i sommeren 2017 ramt af kræft. Nu er han ny distriktleder for Kræftens Bekæmpelse i Skærbæk, og er klar til landsindsamlingen, hvor man i Fredericia håber at komme op på 300 indsamlere i år og runder 300.000 kroner i indsamlede penge.

Den 16. april er der landsindsamling til Kræftens Bekæmpelse. Forberedelserne til indsamlingen er derfor i gang, og det gælder således også i Fredericias lokalafdeling. I Fredericia er der ni distrikter, der skal dækkes ind. Det er i Bredstrup, Bøgeskov, Erritsø, Herslev, Skærbæk, Taulov, Nordbyen, Vestbyen og Midtbyen. 

– Der er altid et sted tæt på, hvor man bor, at man kan hente en samlebøsse, hvis man vil bruge tre timer på en søndag til at gøre en stor forskel. Pengene bruges til forskning forebyggelse og patientstøtte, siger lokalformand Anette Hyre-Jensen.

Landsformand for indsamlingen, Asger Veje, fortæller at man i år har 249 ruter, der skal dækkes ind.

Jeg regner med, at vi bliver omkring 300 indsamlere, da vi på nogen ruter går 2-3 stykker, da man eksempelvis går en far, mor og et barn, siger Asger Veje og fortsætter:

– I 2022 samlede vi 154.000 kroner ind i bøtterne i Fredericia, og på MobilePay modtog vi omkring 110.000 kroner. Det tal kommer til at stige i år, tror jeg. 

Borgmester Steen Wrist er en af årets indsamlere, og han har også tidligere givet en hånd med. Han fortæller, at alle kender der har eller har haft kræft.

– Mange af os kender også nogen, der er døde af kræft. Derfor har vi også alle sammen nogen vi kan have i vores tanker, når vi går som indsamlere. Og er man ikke selv indsamler, så har man i hvert fald nogen, man kan have i sine tanker, når man donerer. Når vi går, så står der godt nok Kræftens Bekæmpelse på indsamlingsbøssen, men der kunne ligeså god stå morfar, mor, kollega eller hvem det end er vi går for og samler til, siger Steen Wrist og fortsætter:

– Jeg har selv gået som indsamler før, og jeg skal gå igen i år. Det gør jeg af to årsager. Dels går pengene til et godt formål, blandt andet forskning. Og skal vi nogensinde den her sygdom til livs, så er forskning løsningen. Jeg går også, fordi jeg gerne vil være med til at skabe noget opmærksom på sygdommen. Uden at tage alle mænd til indtægt, og uden at skære alle over én kam, så er det ikke nogen hemmelighed, at mange mænd er for dårlige til at gå til lægen. Det skal gåes væk, siger man Jeg kunne godt tænke mig, at flere slog vejen forbi deres læge, og fik kigget på, om det nu rent faktisk også er tilfældet.

Svend Erik Kristensen har selv været ramt af kræft, og der er stadig en smule. Han fik konstateret det tilbage i 2017, men nu har han meldt sig som distriktleder i Skærbæk.

– Jeg har tidligere været indsamler. Det er noget der rammer mange. Jeg har mistet min mor og far til det og i 2017 kom jeg selv med på vognen. Det var som et lys fra en klar himmel. Jeg var i gang med at planlægge Madsby Pigecup. Vi tog imod gæsterne om lørdagen, og jeg blev indlagt lørdag aften. 5. juni, grundlovsdag. var jeg til scanninger på Vejle Sygehus, og jeg fik besked på jeg havde kræft med tumor på begge nyre. En på ti centimeter og en på fire centimeter. Det var en kæmpe omvæltning for os som familie, men vi talte om, at det skulle vi kæmpe med og der var fuld opbakning. Jeg sagde, at inden jeg kom til Skærbæk, måtte hele byen godt få det at vide så jeg ikke selv skulle fortælle det, siger Svend Erik Kristensen.

Den dag i dag får Svend Erik Kristensen ikke længere behandling, men går til kontrol hver tredje måned. Behandlingen satte sine spor, men den dag i dag lever Svend Erik Kristensen et helt normalt liv med et fleksjob i Fredericia fF.

– Første behandling gjorde mig hvidhåret. Jeg tabte mig næsten 35 kilo. På et tidspunkt voksede kræften igen, og jeg havde spredning til lungerne. Efter et par år røg jeg på en anden behandling, og det startede man med i Danmark efteråret 2018. Jeg har stadig en tumor på min ene nyre, men det med lungerne er svundet meget ind. Det viser, at den forskning der er, virker. Jeg tabte mig meget, men efter et års tid var jeg tilbage i normal kampvægt som i dag, fortæller Svend Erik Kristensen.

Man kan læse mere om Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Fredericia ved at klikke her, og se hvordan man melder sig som indsamler.