https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/

Søstrene Winni og Heidi Drøhse ejer iscaféen Gelato di Natura i Fredericia. Navnet stammer fra et lille italiensk ismejeri, som søstrene lærte at kende fra somrene i Italien, da de var børn.

I Danmarksgade 8 i Fredericia ligger Gelato di Natura. Jensens Bøfhus’ farvel gav år med slukkede lys i vinduerne, hvor mange fredericianere har minder fra, men da Winni og Heidi åbnede iscafé nummer to, var der lys i den store bygning igen. Det startede med isforretningen i Esbjerg, men faktisk var søstrene ved at åbne et helt andet sted.

– Vi har altid levet af at importere fødevarer til hele fødevarerbranchen. Gennem 27 år har vi arbejdet sammen. Vi har en ven i Italien, som har “Gelato di Natura”. Han sagde tidligt til os, om vi ikke skulle åbne en forretning som den i Danmark. Det skulle vi ikke var svaret, men ideen voksede hos os. Der gik tre år, så tog vi chancen. Vi blev enige om at åbne i Odense, hvor vi også havde fundet et lokale. Personalet var også klar. Vi kunne ikke blive enige med vores butikschef om, hvordan butikken skulle se ud. Det var indviklet, og det var inden, vi startede op, så vi valgte at sige nej tak, men så kom der et lokale i Esbjerg. Det var måske meget godt. Vi boede tæt på. Vi var vel kun 20 minutter væk. Det var så os, der trak slæbet, når det gik rigtig stærkt om aftenen. Det gik godt. Iscaféen kørte i fire-fem år, før vi fik den vanvittige ide om at åbne i Fredericia, husker Heidi.

Søstrene har altid arbejdet med frostvarer fra det meste af verden, så det var ikke det svære i arbejdet, og det med uoverskuelige projekter og tanker, har søstrene også prøvet før, særligt i det store grossistunivers. Søstrene mødte sætninger som; “det vil danskere ikke have, det duer ikke”, og det fik dem for alvor til at tænke, “nu skal vi vise, hvad vi kan”. Så det gjorde de, og i dag vil alle danskere have italiensk is. Passionen for italiensk is er simpel. De har været på utallige ferier i støvlelandet, og det har smittet af på dem, da italienerne har en forkærlighed for is. God is, lavet fra bunden med dedikation, smag og kærlighed.

– Vi er nærmest født og opvokset i Italien. Vores forældre tog os med til Italien, fra vi blev født. Det hele startede med besøg ved Gardasøen, hvor vi boede i en bungalow. Mere klassisk bliver det vel ikke. Vores forældre blev heldigvis klogere. Vi rejste til Italiens kyst og boede i en lejlighed med aircondition. Lejligheden var både billigere og bedre. Der blev vi hængende og voksede op gennem årene, når vi havde ferie. Det var fantastisk. Vi elskede det. Vi fandt hurtigt nogle “mamas” og “papas” dernede, hvor vi selv måtte løbe hen for at købe is, husker Winni.

Gelato di Natura i Fredericia. Foto: AVISEN

Det er i den forbindelse, at Winni og Heidi møder Ricardo, manden bag ismejeriet. Et ismejeriet, som han havde overtaget fra sin far undervejs. Et vaskeægte ismejeri, som Ricardos far startede i starten af 1980’erne, hvor Ricardos mor og søster sad og stadig sidder på kontoret, og faren og nu Ricardo arbejdede og arbejder i produktionen. Det er ikke et stort mejeri, men det er charmen.

Med den lille importør kan Winni og Heidi sætte deres helt eget præg på isen, som ikke kan fåes andre steder end hos dem og det lille ismejeri.

– Vi bestemmer 100 procent selv. Vores is er vores opskrift. Kun vores og hans butikker har de is, lavet på præcis den måde, vi siger. Vi kan også komme ned til ham og sige, at vi vil have en is med æble og kanel. Det førte til, at han rynkede på næsen, men han lavede den til os. Han kan ikke sælge den i sin butik, men vi kan i vores. Æble-kanelis kan italienerne åbenbart ikke lide. På den måde kan vi lave, hvad vi har lyst til, forklarer Heidi, imens hun griner. For søstrene viser det dog, at de kan lave den is, de har lyst til, og det er vigtigt.

En isdessert serveret af Winni. Foto: AVISEN

Der er ligheder mellem Gelato di Natura og det italiensk koncept fra mejeriet, men der er forskellige smagsløg hos danskerne og italienerne.

– Der er ting, som vi har, som de ikke har. De har ikke chokolade- og kanelisen, og de har også ting, vi rynker på næsen af, eksempelvis vil vi gerne sælge finis. Men det kan ikke i Danmark. Glem det, så den har vi selv taget af. Vi kan alligevel mærke, at der er ved at komme en forandring herhjemme. Danskerne vil gerne have en is, som smager af noget. En is, der er lækker og cremet, men den skal ikke være voldsom og smadret til med guf, for mange vil have den is, der smager af gelato, fortæller Heidi.

At italiensk is eller gelato er populært i Danmark, det er almen viden. Mange danskere har selv eksperimenteret med isen og købt en ismaskine, men for søstrene er det ikke rigtig italiensk is.

– Altså at tage en sæk med noget pulver i og tilsætte mælk, har intet at gøre med italiensk is. Italiensk is skal laves med italienske råvarer og ikke med pulver. Det er en vigtig og svær proces. Der ligger mange års lærdom bag det, de laver. I 2020 kiggede vi på en af de nye butikker i Italien. Butikkerne i Venedigområdet havde lige været igennem en større oversvømmelse, men der blev solgt is. Samme år kåres de bedste iskoncepter og iscaféer, og ud af 350 butikker, blev vores kåret som en af verdens seks bedste. Vi har en lille plakat hængende i Esbjerg. Det var stort. Det kom i avisen La Gazzetta i Italien. Det var kæmpe stort, at de isbutikker var med i toppen, inklusiv den i Esbjerg, da havde vi ikke Fredericia endnu, men trods hædren kunne vi nærmest ikke få lokalsprøjten til at skrive om det i Esbjerg, selvom bedømmerne også havde været i Esbjerg, og i den forbindelse skrev om Danmarks bedste is. Det kom i TV Syd, men ikke i øvrige medier, fortæller Winni.

Heidi Drøhse. Foto: AVISEN

Isen kommer frisk hjem fra italien hver uge, og det giver den gode kvalitet, og mange vil måske tænke, at det må være svært, men det er her, at søstrenes erfaring med frostvarer kommer dem til gode. Gelato di Natura er i dag etablerede iscaféer i Esbjerg og Fredericia, på gode dage overvejer søstrene også at udvide til andre byer.

– På de gode dage overvejer vi, om vi skal udvide. Da Heidi havde de tre tunge uger i sommeren, skulle hun i hvert fald ikke have flere, lad os sige det sådan. Det var hårdt, og vi kan mærke, der skete en ændring efter corona med måden, man tilgår et job på blandt de unge. Selvom de er søde, så er der sket en stor ændring i hele Danmark. Mentaliteten er en anden. Vi oplever, at mange pludselig havde migræne. Jeg havde 12 sygemeldinger på en weekend. Det kan jo ske, men jeg undrer mig også, når det var i studentertiden. Jeg havde kun mine tvillinger og min datter, der arbejder her og min mand. Så måtte vi passe biksen, mens de andre tog til fest. Når vi havde vores fuldtidsjob ved siden af, så jeg var virkelig træt efter de tre uger, men så kom de igen efter studenterfesterne. Men vi vil gerne have fem caféer faktisk, og det har vi regnet på. Vi har ikke lagt os fast på hvor endnu, siger Winni.

– Jeg vil sige det sådan, at før coronatiden havde vi aldrig oplevet så mange sygemeldinger, men i år kulminerede det. Jeg håber ikke, at det er sådan i fremtiden. Vi har hørt det fra mange i branchen landet over, men det betyder ikke, at vi ikke vil åbne flere isbutikker. Vi går efter de fem, det giver en god balance i økonomien, og vi holder øje landet over. Men det kræver også en stor portion held, for man skal finde de rigtige folk, og vi leder eksempelvis stadig efter en leder til Fredericia. Det er svært at finde nogen, der brænder for faget, da man arbejder, når alle andre har fri. Det skal man være indstillet på. Men Winnie og jeg vil hellere arbejde lørdag og søndag, når der er gang i biksen, gæsterne er glade, kommer med et smil og lysten til is og hygge, end på de dage, hvor der ikke sker noget. Det er da sjovere end at være rengøringskone, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, for det er det sådan jobbet er, når der ikke er run på. Der laver vi alle uge-opgaverne, supplerer Heidi.

Gelato di Natura i Fredericia. Foto: AVISEN

Det er nogle arbejdsomme søstre og iværksættere, når de ikke passer deres ispassion, så er det indkøb af frostvarer, og her kommer varene hovedsageligt fra Italien. Sådan er det blevet. De overvejer også at importere varer fra USA. Det giver mange timers arbejde til de to søstre, men de nyder det, selvom de er på 24-7, og det er også okay, slår de fast. For dem betyder kvaliteten for de varer, de sælger alt, og derfor er de også stolte af den italienske gelato, der giver en større oplevelse at spise og nyde af den simple årsag, at det er et bedre produkt.

– Der er kræset mere om råvarerne, kvaliteten er bedre. Det er ikke pumpet nær så meget luft ind i isen. Man bliver jo mæt af at spise to kugler italiensk is. Selve smagsoplevelsen er også bedre, men også for os er det også vigtigt, at hyggen og stemningen er med. Det håber vi også afspejles i vores café her i Fredericia. Disken skal være pæn, og isen skal være bygget flot op, pyntet ordentligt af. Det er et kunstværk. Det er heller ikke tilfældigt, hvordan man “scooper” en is. Vi har mødt dem, der har arbejdet i en iskiosk en hel sommer, og så forventer de, at det bare kører, men det gør det ikke nødvendigvis. Der er mange aspekter, når man skal servere en god is. En lille vigtig del er betalingen; her betaler man før, man får is, fordi man ikke skal stå og fedte med en is og så betale. Man skal naturligvis spise isen helt frisk og kold, så din egen og børnenes is ikke er smeltet væk, før du har betalt og de får isen, så man bestiller først og så får man isen, gerne med den flydende varme chokolade i stedet for alle de sukkertoppings, man ellers ser på markedet, fortæller Winni og Heidi.

Det har taget lidt tid at lære danskerne, hvordan man skal have en is, men i Esbjerg kører det nu, og her sælger søstrene også rigtig mange islagkager, hvor kunderne selv vælger, hvordan deres fødselsdagsislagkage skal være. Det samme møder de til nytår, hvor mange bestiller desserter hos dem. Den slags ordrer håber Winni og Heidi også rammer Fredericia.

Gelato di Natura i Fredericia. Foto: AVISEN

– Når vi laver en islagkage, så vælger kunderne først velkommen form, og dernæst to slags is. Det er populært. Sidste år havde vi ikke en eneste dag mellem jul og nytår, hvor vi ikke lavede islagkager. Vi drømte om islagkager. Der var gang i køkkenerne. Islagkagerne blev pyntet af, og vi fik godt nok ikke meget søvn i den periode, men det er det hele værd, når vi ser og hører, hvor glade kunderne bliver, siger de.

Gelato di Natura har isen som hjertebarn, men caféen tilbyder meget mere.

– Isen er vores hjertebarn. Isen er det, vi er mest stolte af. Men her er også andet end is her. Vi har brunch, småanretninger og frokost, hvis man vil have andet. Det er vigtigt, at vi har det. I forhold til isen, så er vi glade for is i Danmark, men mange tænker, at man ikke spiser is, når det er vinter, men det kan man altså godt. Men vanerne gør det vigtigt, at vi også laver andet end is, derfor er vi glade for, at vi laver andet. Det kan også være en lille bolle eller noget andet. Vi er nok typiske kvinder, vi kan ikke begrænse os. Vi vil hele tiden noget mere og noget nyt. Vi har også tapas, og det er populært i Fredericia, også tapas ud af huset. Vi har også mange fødselsdagsfester i Fredericia, der bliver holdt her. I sommers blev her holdt 101 års fødselsdag her i lokalerne. Der bliver også holdt konfirmationer her, og det er faktisk hyggeligt. Vi har jo indrettet det, så det er som at være hjemme i stuen, der er bare nogen, der serverer for dig og gør det hyggeligt. Vi rydder jo også op bagefter, slutter Heidi og Winni med et stort smil.

Gelato di Natura i Fredericia. Foto: AVISEN

Søstrenes og det italienske ismejeri er blandt verdens bedste og tilbyder et overflødighedshorn af lækkerier. Det er ikke alle byer, der kan prale af sådan en forretning. En bonusinformation er, at søstrene også sælger deres eget øl; due sorelle.

Gelato di Natura holder åbent alle ugens dage fra klokken 10:00 – 21:00.