Afskedigelser af kommunaldirektører og andre direktører på chefgangene i kommunerne er ikke i sig selv usædvanligt, men på grund af forløbet i Fredericia i 2019-2020 har opmærksomheden været højere end normalt, da Camilla Nowak Kirkedal før påske indgik en fratrædelsesordning med Fredericia Kommune.

Gruppeformand for Socialdemokratiets byrådsgruppe, Søren Larsen, beklager at det har været nødvendigt at indgå en fratrædelsesaftale med kommunaldirektøren, men fastholder nødvendigheden i denne beslutning:

– Et stort flertal i byrådet, 5 ud af 7 partier, 15 ud af 21 byrådsmedlemmer, vil gerne have Fredericia i en anden retning. Vi er meget bevidste om den indsats som Camilla Nowak har ydet, også i den svære situation som kommunen har befundet sig i. Men nu er vi nået til et andet sted. Vi skal udvikle os videre i en anden retning. I den sammenhæng har vi brug for nogle andre egenskaber.

Socialdemokraterne er klar over, at der er kritik mod byrådet for at have ansat topchefer, som de kort tid senere skiller sig af med. Camilla Nowak Kirkedal nåede at fungere som kommunaldirektør i knap 2 ½ år, mens den anden fyrede topchef, Michael Maaløe, kun nåede at være i jobbet i knap en måneds tid. Begge toplederne får en millionstor fratrædelsesordning på grund af aftalerammerne med DJØF.

Søren Larsen forklarer, at man i forbindelse med ansættelserne forsøgte at vælge de kandidater, der var flertal for. De øvrige partier har således også deltaget, og Venstre har fastholdt, at de ikke ønskede at Camilla Nowak Kirkedal skulle stoppe. Men socialdemokraterne vil have styr på økonomien, og det er den kommende topprioritering for partiet:

– Det som vil være vigtigt for Socialdemokratiet er, at vi får en solid styring af vores økonomi. Så kan det ikke siges tydeligere. Det er de egenskaber, som vi gerne vil forstærke i ledelsen. Hvis vi ikke har styr på, hvad vi bruger af penge, og hvordan vi bruger dem, så har vi simpelthen ikke penge nok. Så bliver vi pisket til at lave serviceforringelser. Vi kan se, hvad der sker på skole-, børne- og familieområdet. Næste etape vil måske blive ældreplejen. Det vil vi for alt i verden undgå. Første del af at undgå det er, at vi får styr på økonomien, siger Søren Larsen.

Han henviser til at Fredericia er blandt de 3-4 kommuner, der bruger flest penge på ældre. Men spørgsmålet for ham er, om man får nok for pengene. Larsen tror ikke på at kommunen har det 3. eller 4. bedste plejeniveau. Derfor ønsker socialdemokratiet at kigge grundigt på området, og det skal ske på grundlag af en sikker økonomistyring.

Men også samarbejdet med erhvervslivet skal styrkes:

– Vi savner at få erhvervslivet lidt tættere på os. De egenskaber vil vi også gerne have på banen, når vi skal sætte et hold. Det betyder rigtig meget for en by, at kommunaldirektøren kender erhvervslivet godt, slår Søren Larsen fast.

Han bemærker i øvrigt, at der er forsvundet en del fagchefer i Fredericia Kommune. Derfor vil Socialdemokratiet have, at en kommende kommunaldirektør skal arbejde på at styre chefernes faglige niveau, samtidig med at kommunen skal gøres til en arbejdsplads, som man ikke ønsker at rejse fra.

– Det er nu, at vi prøver på at sætte en anden kurs. Vi har haft et par år, hvor vi skulle føre skibet gennem et svært farvand, og det krævede en chef med nogle helt særlige egenskaber. Men nu er vi i et andet farvand, og her er der brug for, at vi får en anden til at stå ved roret, slutter Søren Larsen.