Fredericia Eliteidræt lavede frem mod OL i Paris en satsning, hvor de målrettet ville understøtte atleter i at forsøge at komme med til De Olympiske Lege. Ud af de atleter, som de støttede, kom én igennem nåleøjet.

Satsningen blev præsenteret på et møde i ADP Loungen i Fredericia Idrætscenter tilbage i 2020. Dengang rummede satsningen Anna Skade (skytte), Nicklas Kildehøj (skytte), Alberte Kjær (triathlon), Malthe Lindeblad (svømning), Magnus Dyhre (BMX), Henrik Klemmesen (triathlon), Clara Vestergaard (banerytter) og Ida Krum (banerytter). Siden er Klemmesen, Vestergaard og Krum sprunget fra projektet af forskellige årsager.

En af nøglerne i OL-satsningen var den tredobbelte OL-vinder Eskild Ebbesen, der også i OL-sammenhæng har hentet to bronzemedaljer i guldfireren. Han bistod atleterne ved workshops, hvor trænere og atleter fik værktøjer med fra Eskild Ebbesens store erfaring.

Magnus Dyhre er, ligesom de øvrige atleter, blevet tildelt midler af Fredericia Idrætsfond undervejs i OL-satsningen. Foto: AVISEN

Nu er dommen faldet. Glæden var stor, da det lykkedes Alberte Kjær at komme med til OL, men det var eneste atlet, der kom med til OL i Fredericia Eliteidræts satsning. Det skyldes flere ting, blandt andet blev et styrt for BMX-rytteren Magnus Dyhre afgørende, da han dermed ikke kunne køre sig i VM-finalen, som kunne have givet ham en OL-plads.

– Magnus’ udfordring var, at Danmark ikke havde en nationsplads, og han skulle kvalificere sig individuelt. Til VM styrtede Magnus i ottendedelsfinalen og måtte udgå, selvom han lå til at gå videre og derfor ikke fik den placering, han skulle bruge for en individuel placering. Selvom Magnus gør det godt individuelt, så skulle han have været i VM-finalen, men det kom han ikke, fordi han styrtede, siger Keld Vestergaard fra Fredericia Eliteidræt og fortsætter:

– Af de 40 BMX-ryttere, der skal afsted, er der kun to yngre end ham, så han er stadig ung og vil have gode chancer næste gang. Han vil være et godt kort til VM i København næste år og et virkelig godt kort til OL i 2028. Danmark har som nation ikke været gode nok, og ville have fået pladsen, hvis Danmark havde kvalificeret sig som nation.

Anna Skade og Nicklas Kildehøj fik ikke skudt sig inden for kravene til OL. Foto: AVISEN

Der var store forhåbninger til skytterne Nicklas Kildehøj og Anna Skade. Sidstnævnte var med til OL i Tokyo, men da det gjaldt kvalifikationsstævnerne, ramte hverken Kildehøj eller Skade det, de skulle.

– Anna havde skudt det, hun skulle, men ikke til en kvalifikation. Hun ramte ikke dagen, da hun skulle. Det samme med Nicklas, der har Danmarksrekorden. De præsterede ikke på konkurrencedagene, da de skulle, selvom de har vist, at de har niveauet, så det er ærgerligt, forklarer Keld Vestergaard.

Malthe Lindeblad skulle slå Danmarksrekorden på 50 meter langbane, men han slog ikke rekorden på 22,36 sekunder. Foto: AVISEN

For svømmeren Malthe Lindeblad er historien en anden. Han skulle forsøge at slå Danmarksrekorden på 50 meter langbane. Det lykkedes ikke.

– Malthes historie er speciel, da han har manglet at blive endnu hurtigere. De andre har vist det sportslige niveau. For Malthe har det handlet om at blive bedre i bassinet og ramme tiden. Han er tredobbelt dansk mester og har den næsthurtigste tid i Danmarkshistorien, men du skal slå Danmarksrekorden, og det gjorde han ikke, siger Keld Vestergaard.

Målet blev ikke nået

Når man ser tilbage, så blev Fredericia Eliteidræts mål ikke nået. De ville have haft flere med til OL 2024.

– Vores mål var at få tre-fire stykker med til OL, og det kan man sige, at vi ikke lykkedes med. Tilbage ved nytår var troen der. Vi troede på Alberte, og hvis vi så kunne få en skytte eller to med, og så Magnus Dyhre, så var det det, vi troede meget på, og det kunne være, at Malthe kunne ramme den rigtige tid for at få ham med, men det skete ikke, siger Vestergaard.

Keld Vestergaard fra Fredericia Eliteidræt. Foto: AVISEN

Spørgsmålet er nu, om Fredericia Eliteidræt vælger at lave en ny satsning frem mod OL 2028 i Los Angeles.

– Vi skal kigge på, om vi laver en ny OL-satsning til efteråret. Vi skal evaluere med atleterne, om det hjalp dem, og så skal vi se på, hvad det egentlig er, vi får ud af det. Vi skal kigge på den brandingværdi, der er i det for Fredericia, at vi har atleter fra byen med til OL, og det skal man ikke underkende. Samtidig giver det også forbilleder til vores talentklasser, som har nogle at spejle sig i, slutter Keld Vestergaard.