Fra den 31. marts til den 11. maj vil Museerne i Fredericia præsentere en tankevækkende udendørs udstilling om Besættelsestidens Fredericia, med særligt fokus på luftangreb og luftalarmer. Udstillingen, der består af fire standere, vil være opstillet på Landsoldatpladsen, Danmarksgade ved Riddergade, Axeltorv og Bülows Plads.

Museumsleder Karsten Merrald Sørensen fortæller, at udstillingen indeholder unikke fotos og gribende beretninger, herunder engelske luftangreb på danske passagertog og en tysk overlevende fra ubådsjagten i Lillebælt den 4. maj 1945. Flere af fortællingerne er aldrig tidligere blevet formidlet af Museerne i Fredericia.

Karsten Merrald Sørensen

– I en by som Fredericia er historien meget levende. Besættelsestiden var en markant begivenhed i Fredericia på grund af beliggenheden, derfor var der også et stort tryk fra besættelsesmagten, siger Karsten Merrald Sørensen.

– Der var præcis 100 luftalarmer i Fredericia under besættelsestiden. Der er masser af disse rum i Fredericia, man ikke længere kan se, nu har vi fremhævet 4 af disse steder, fortsætter Karsten Merrald Sørensen.

Udstillingen afslører også detaljer om et beskyttelsesrum ved Axeltorv, der sank ned i jorden under konstruktionen, da det næsten ligger i en sump. – Det er en sjov detalje, siger Karsten Merrald Sørensen og tilføjer: – Det skulle nemlig gå hurtigt og nogen gange for hurtigt.

Udover udstillingen vil der også være en byvandring om emnet samt særudstillingen “Fredericia under Besættelsen.”

Museumsansatte vil afholde en guidet gåtur den 27. april kl. 17.00 fra mødestedet, hvor der fortælles om udstillingen.