I aften blev Fredericias historie bragt til live i sæson 2 af DR-programmet ‘Huse med Hemmeligheder’, hvor et særligt hus fra midten af 1700-tallet spillede en hovedrolle.
Det er den gamle præstegård, opført i 1752 og beliggende i Fredericia, der gemmer på både en kulturel og historisk arv, som programmet dykker ned i med Ane Cortzen som vært.
I aftenens afsnit af DR-serien ‘Huse med Hemmeligheder’ er Fredericia i fokus sammen med den fredede præstegård fra 1752, som har huset præster fra De Reformerte gennem århundreder.
Seerne blev i programmet inviteret med ind i det omfattende restaureringsarbejde, som de nuværende ejere, Tanja og Nis, har kastet sig ud i. Deres engagement i at bevare bygningens oprindelige karakter og brug af traditionelle håndværksmetoder skinnede tydeligt igennem programmet.
Restaureringen kræver en stor indsats, hvor alt fra vinduer til murværk bliver behandlet med stor respekt for bygningens historie. Programmet viste, hvordan Tanja og Nis nøje arbejder på at genskabe præstegårdens oprindelige udtryk ved hjælp af gamle teknikker og materialer. Det er en proces, der kræver både tid og omhyggelig planlægning, hvilket programmet formåede at illustrere i detaljer. Samtidig blev det tydeliggjort, hvorfor præstegården er et fredet og bevaringsværdigt monument.
Karsten Merrald Sørensen, direktør for Museum Fredericia, bidrog med sin store viden om byens historie. Han forklarede, hvordan præstegården hænger tæt sammen med Fredericias religiøse arv. Fredericia blev grundlagt som en religiøs fristad i 1650, og de reformerte – også kendt som huguenotterne – blev inviteret til byen af Frederik 4. i 1719. Huguenotterne, der var forfulgt i Frankrig, fandt et nyt hjem i Fredericia, hvor de blev givet særlige privilegier. Deres ankomst og etablering i byen har haft en markant indflydelse på byens udvikling, hvilket Merrald Sørensen formåede at binde sammen på smukkeste vis.
Peter Honoré og en tidligere beboer i huset, præstesøn og senere ejer af boligen, Erling Aillaud, medvirkede også i serien. Aillaud beskrev de udfordringer, han og familien stod over for, og hvordan hans far var en streng præst, hvilket førte til, at han senere solgte gården for at få mere fred, imens Honoré bidrog med yderligere perspektiver på byens arv, samt fortællingen om, at han var 9. generation, der boede i Fredericia.
Hovedfokus lå på Tanja og Nis’ indsats og deres dedikation til restaureringen er ikke bare et arbejde med mursten og kalk, men et projekt, der sikrer, at præstegården fortsat vil være en levende del af byens identitet og historie.
‘Huse med Hemmeligheder’ lykkedes med at binde Fredericias historiske betydning sammen med nutidens udfordringer i at bevare den kulturelle arv. Præstegårdens restaurering blev fremstillet som en symbolsk handling, der fremhæver Fredericias rige historie og de kræfter, der arbejder for at sikre dens fremtid. Programmet er en flot reklame for Fredericia med smukke billeder, der illustrerer, at byen er levende historiefortælling, men også en fortælling om to nye ejere af boligen, der både har respekt for husets historie, men også husets betydning for byens historie. Se programmet her: