Torsdag den 17. august var der første spadestik til den kommende daginstitution i Madsby. Til spadestikket blev institutionens navn afsløret, og navnet til institutionen, der forventes færdig i maj 2024, er Børnehuset Engblomsten.

Etableringen af institutionen har været undervejs i flere år. Der har været dialog med fodboldklubben Fredericia fF, da de ligger på Madsby Enge, og noget af deres areal inddrages. Derfor har parterne skullet igennem en proces, og det er nu overstået, hvorfor spadestikket torsdag kunne tages.

Med den nye daginstitution betyder det samtidig, at tre andre lukker. Der er tale om Idrætsbørnehaven Ta’ Fat, Labyrinten og Daginstitutionen Korskærparken. De vil nu blive samlet under ét i Børnehuset Engblomsten, som er normeret til 120 børn, og der er en særlig grund til, at man nu samler dem.

– På det administrative plan er det mere rentabelt at drive en større institution end en lille. Både Ta’ Fat og Labyrinten er forholdsvis små. En anden del er, at det handlede om 2020, og at Korskærparken var på ghettolisten, så man fik det fysisk ud og havde et andet brugergrundlag. Vi bygger en bæredygtig institution, der er god til mange ting, men det skal også være en slags medborgerhus. Der er fællesrum og køkkenrum som eksempelvis Fredericia fF og andre frivillige organisationer, som vi på den måde får ud til borgerne. Vi vil gerne have en tanke om, at Madsbyparken er alles fælles legeplads – og bidrage med dette fælleshus, siger leder af dagtilbud i Fredericia Kommune, Karina Glud Nielsen.

Med en normering til 120 børn er det ikke planen, at der skal være store fællesarealer.

– Institutionen er bygget til at være et mindre fællesskab for sig selv. Vi skal ikke have et fællesrum med plads til 120, selvom det kunne være hyggeligt. Grupperummene ligger ud til hver deres del af legepladsen, som også er opdelt i forskellige zoner. Vi sikrer et nært og trygt fællesskab med opbygningen, forklarer Karina Glud Nielsen.

Borgmester Steen Wrist husker tilbage på, da han hørte om projektet for første gang, hvor han syntes det var en god idé.

– Første gang jeg hørte om ideen, var i budgettet for tre år siden i et møde med et andet parti, da der var forslag om at lave en børnehave. Jeg synes, det er en god idé at udnytte, at lige ved siden af ligger Danmarks bedste og største legepark, og give børnene de bedste rammer. Der har været sammenspil med placeringen og klubhuset, og det har vi styr på nu. Generelt er hele området i Madsbyparken under udvikling, og hvis der er et sted, der skal være en børnehave, er det her, siger Wrist.

Inden, at det blev tid til selve spadestikket blev der sunget blandt andet “lille Peter æderkop”, og til de tilstedeværende børn var der figenstænger, som var særdeles populære.

Med til at tage spadestikket var børn fra Idrætsbørnehaven Ta’ Fat, Labyrinten og Daginstitutionen Korskærparken. De hjalp Steen Wrist og formand for Børne- og Skoleudvalget, Ole Steen Hansen, med at tage spadestikket til den nye daginstitution, hvor der er tænkt bæredygtighed ind. Således bliver den blandt andet bygget med mursten fra den gamle borgmesterbolig Tutavallis, ligesom der er fokus på, hvordan man trækker naturen ind i Børnehuset Engblomsten.