Marie Jensen, der er kendt for at have “Hos Agnes” i Fredericia, blev født den 15. juli 1928 og sov stille ind den 21. april 2024. Hendes livshistorie afspejler en tid med samfundsmæssige forandringer og personlig tilpasning, og den fortæller om en kvinde, der var dybt forankret i sin lokalsamfund og dets historie.

Marie voksede op i Silkeborg-egnen og fik sin første tilknytning til restaurationsbranchen i 1946, da hun kom til Fredericia for at gå på gymnastikhøjskole. Hendes karriere i branchen begyndte for alvor i 1948, hvor hun startede som “buffist” hos Agnes Petersen på restaurant Fremad. Ti år senere, i 1958, flyttede spisestedet til Riddergade og skiftede navn til “Hos Agnes”.

I 1974, da Agnes Petersen døde, overtog Marie Jensen restauranten, som blev et samlingspunkt for både hverdagsaftener og festlige lejligheder. “Hos Agnes” var opdelt i to afdelinger: en til røverhistorier, terninger og fest, og en anden til et godt måltid mad. Marie formåede at skabe et sted, hvor alle følte sig velkomne – fra malere til advokater. I alt stod Marie Jensen i spidsen for “Hos Agnes” i 17 år.

Privat levede Marie et fuldt og kærligt liv. Hun mødte sin mand, Peter Jensen, en murermester, i Fredericia, og de fik to døtre, Karna Hansen og Inga Sørensen. Gennem årene voksede familien med syv børnebørn og senere 20 oldebørn. Marie har boet i den samme lejlighed på niende sal i 57 år, hvor hun har holdt ånden og minderne fra sine aktive år i live.

Marie var kendt for sit evige gode humør og sin evne til at holde traditioner i hævd, som da hun og hendes mand var aktive i Fredericia fF’s håndboldmiljø. Hun var en fast del af et lokalt fællesskab, hvor hun stadig i sine senere år var værtinde for “frikadelleklubben” – en årlig tradition, hvor venner samledes i hendes lejlighed.

En af de mange stemmer, der bidrager til historien om “Hos Agnes”, kommer fra Klaus Bernhardt, en tidligere stamgæst fra dengang han var lærling hos Henrik Fog Isenkram. Han deler minder fra sine yngre dage, hvor “Hos Agnes” var et centralt mødested for de lokale handelslærlinge.

– Jeg nævnte faktisk for jer, da I flyttede ind i Riddergade 17 med AVISEN, at det var et sted, jeg kom, da jeg var i lære. Vi samledes altid der om lørdagen, hvor alle elever fra butikkerne kom ind og hyggede sig, siger Klaus Bernhardt.

Klaus Bernhardt udtrykker også sin dybe respekt for Marie Jensen og den særlige rolle, hun spillede i livet for mange af de gamle håndboldspillere fra Fredericia:

– Hun var et fantastisk menneske. Jeg ved, at mange af de gamle håndboldspillere, der havde et særligt forhold til hende, fortsatte med at besøge hende privat, også efter at hun ikke længere drev ‘Hos Agnes’. De kom hjem til hende én gang om året og fik mad, ligesom dengang det hed ‘Hos Agnes’, forklarer Bernhardt.

Klaus Bernhardt deler endnu et personligt minde, der belyser Marie Jensens bemærkelsesværdige evne til at huske og værdsætte mennesker omkring hende:

– Jeg kan huske, at hun for ikke så længe siden, inden for det seneste år, kom ind på kaffebaren, hvor jeg arbejder. Hun kom hen og spurgte, om det ikke var mig, og det var det jo så. Det er flot, at hun kunne huske mig, siger Klaus Bernhardt.

Slutteligt reflekterer Klaus Bernhardt over nyheden om Marie Jensens bortgang og de følelser, det fremkaldte:

– Da jeg hørte, at hun var gået bort, blev jeg først trist, men siden kom jeg til at tænke på alle de gode minder fra dengang, vi kom på ‘Hos Agnes’, siger han.

Marie Jensens bortgang markerer afslutningen på et langt og indholdsrigt liv, hvor hun med sin varme, humor og gæstfrihed har sat et varigt præg på sit samfund og de mange mennesker, der krydsede hendes vej. Hendes livshistorie afspejler æraer af dansk kultur og det levende værd i at opretholde personlige relationer i en verden i forandring. Marie Jensen, der blev 95 år, bisættes på lørdag i Trinitatis Kirke.