Den sidste tid har DM i skills fyldt meget i Fredericia, ikke kun i Messe C, men i hele byen. De over 51.000 gæster fyldte i gaderne og på vejene. De mange dytige unge mennesker havde ligeledes byen i tankerne, flere steder var Landsoldaten og Løven i byens varetegn et tema blandt de færdige kreationer.

Alt imens Borgmester i Fredericia, Steen Wrist (S) gav stafetten videre til næste års værtsby, Roskilde og Borgmester, Tomas Breddam (A). Stod der i kulissen rigtig mange forskellige kreationer med lokale varetegn som signatur.

Tusindvis af unge har ved DM i Skills fået en bedre forståelse for deres uddannelsesmuligheder. Det er resultatet af de tre dage i Fredericia, hvor de har haft mulighed for at prøve deres hænder, på forskellige fag og møde rollemodeller, det er hvad der har været med til at gøre arrangementet til en stor succes.

– Jeg har mødt rigtig mange unge mennesker, der har heppet og nysgerrigt set til, mens alle konkurrencedeltagerne har ydet deres absolut bedste rundt om på fagenes stande, sagde Borgmester i Fredericia, Steen Wrist.

Takket være de frivillige, der har stået hos demonstrationsfagene, har mange unge fået en endnu større forståelse for deres muligheder. Disse frivillige er de bedste rollemodeller for deres generation.

Organisationen bag DM i Skills har har nydt samarbejdet med Fredericia Kommune, og borgmesteren har en opfordring, der går til de 96 andre borgmestre i Danmark om at støtte deres unge på samme måde.

– Det (værtskabet) er noget, man som kommune har til låns, men forpligtelsen er noget, som vi har hver eneste dag året rundt, fortalte Steen Wrist.

For de lokale deltagere har det en særlig betydning at deltage i den store begivenhed, især når den afholdes lige i deres egen baghave.

For det første giver det deltagerne mulighed for at vise deres færdigheder og talenter for en bredere offentlighed. De kan være stolte af deres by og deres evner, og de kan få en forståelse for, hvordan deres færdigheder kan bidrage til at styrke lokalsamfundet. Desuden kan deltagelse i Skills 2023 føre til nye kontakter og muligheder. De unge kan møde andre deltagere, der deler deres interesser og færdigheder.

Alt i alt kan Skills have skænket en stor mulighed til de lokale deltagere og forretninger i Fredericia. Det er en chance for at vise færdigheder, styrke netværk og bidrage til at støtte det lokale. Støtten kunne ses rundt omkring i messecentret.

Først var det Landsoldaten, der prydede et murværk, så var det byens våbenskjold som tårnede over smukt bagværk, det kunne tydeligt mærkes, at det havde stor betydning, at det netop var i Fredericia, Skills blev afholdt.

Nicolai Christensen, deltog i Skills 2023. Her ses hans bag receptionen på hans arbejdsplads, Hotel Comwell Kellers Park. Foto: AVISEN

For Nicolai Christensen fra Fredericia, som er nyudlært receptionist, var deltagelsen i DM i Skills 2023 også noget særligt. Han blev opfordret af en tidligere chef, som selv vandt konkurrencen i 2019 og derfor havde han besluttet sig for at gribe chancen.

– Jamen, hvis jeg skal sige det ligeud, er ligesom en fri legetime, så det skal jeg bare prøve, og så måtte det jo briste eller bære, men i hvert fald var det en kæmpe oplevelse for alle os, der var med til det, siger Nicolai.

Nye talenter i hotelbranchen har mulighed for at udfordre sig selv og deres færdigheder ved at deltage i DM i Skills.

– Det var et stort arbejde, men det gav mig noget helt unikt, siger han.

Konkurrencen simulerede en receptionistopgave på et fiktivt hotel, “Hotel Lyng” beliggende i Thy. De deltagende receptionister skulle håndtere check-in og check-out på dansk og engelsk, samt løse klageproblemer fra gæster. De skulle samtidig arbejde med back-office opgaver, såsom tilbud til konferencer og gæster, fakturering og skriftlig klagehåndtering.

– Det handler rigtig meget om de små ting, man kan gøre ekstra for gæsterne, som kommer ud på hotellerne, for eksempel det der med at spørge en business gæst som skal til lufthavnen den efterfølgende dag, om man skal bestille en taxa til dem, som er klar det sekund, de skal ud af døren, fortæller Nicolai med et smil.

Til daglig kan man møde Nicolai på Hotel Comwell Kellers Park, hvor hotelchef Maria Munkebo er meget begejstret for at have haft en medarbejder med i konkurrencen.

Nicolai Christensen, vandt desværre ikke hans kategori til Skills 2023, men at trække unge til faget var om ikke andet mindst lige så vigtigt. Foto: AVISEN

– Vi er ekstremt stolte af Nicolai, meget stolte af at have en, som går ud og repræsentere denne faggruppe. Det gør en stor forskel, det der ingen tvivl om, heller ikke i branchen. Det gør, at vi forhåbentlig ville kunne tiltrække flere elever til, både inden for faggruppen, men selvfølgelig også inden for andre faggrupper, fortæller Maria Munkebo.

Det er ikke en hemmelighed, at hotel- og restaurationsbranchen i nogen tid har kigget ind i udfordringer med at skaffe uddannede medarbejdere.

– Det kan være hårdt inden for visse faggrupper og det her (Skills) hjælper med at tiltrække elever. Det er jo også noget, som der hele tiden skal fokus på i vores branche, siger Maria.

Det kan siges, at de lokale islæt har mere end blot været til stede under Skills 2023, de har præget konkurrencen og sporene af Fredericia sidder i mange af de unge mennekser, som lørdag forlod Messe C, efter tre dage med kamp til stregen.