Vi ved at folketingsmedlemmer har mange skattefri ydelser som almindelige mennesker skal beskattes af. Set i lyset af den seneste tids skriverier og den pludselige opståede uskyld i blandt flere byrødder på landsplan, kan det være spændende at se hvordan situationen ser ud i Fredericia.

Jeg er ikke jurist, men antager at følgende er gældende:

En kommunalpolitiker kan ikke gratis gå i teater, sport eller musikarrangementer uden at kompromittere lovgivningen, hvis arrangementerne er sponsoreret af private virksomheder eller organisationer, da kommunalpolitikere ikke må acceptere gaver eller tjenester, der kan opfattes som en form for bestikkelse.

Hvis en kommunalpolitiker ønsker at deltage i et arrangement, der er sponsoreret af en privat virksomhed eller organisation, skal de betale for billetten selv. De må heller ikke acceptere nogen former for gratis fordele, såsom mad, drikke eller merchandise.

Hvis en kommunalpolitiker bryder reglerne om gaver og tjenester, kan de blive suspenderet eller endda afsat fra deres embede.

Generelt set, skal en kommunalpolitiker, ligesom alle offentlige tjenestemænd, følge reglerne for etik og integritet, der er designet til at forhindre korruption og påvirke beslutningstagning. At acceptere gratis adgang til teater, sport eller musikbegivenheder kan potentielt kompromittere disse principper, især hvis det er fra en kilde, der har en interesse i politikerens beslutningstagning.

En kommunalpolitiker kan gratis deltage i offentlige arrangementer, hvis arrangementet er gratis og åbent for offentligheden.

Hvis politikeren deltager som en del af sine officielle pligter – for eksempel, at klippe snoren ved en åbningsceremoni eller tildele præmier ved en sportsbegivenhed.

Kan gaver af mindre værdi tillades? Eks. adgang til begivenheder? Uanset er det vigtigt, at politikeren følger de lokale regler om indberetning og gennemsigtighed og at disse regler er synlige for både borgere og politiker.

For at undgå at kompromittere lovgivningen, bør politikere få Fredericias kommunale regelsæt offentlig gjort med hjælp fra kommunens jurister, få fremhævet lokale love, regler og etiske retningslinjer og om nødvendigt søge rådgivning fra en etisk rådgiver eller lignende instans.

Jeg tror forsat på det bedste i mennesket også byrødder, men uden gennemsigtighed, vil tvivlen altid nage, nu hvor andre kommuner har udvist tvivl om mødedeciplin og gratisydelser.

Poul Rand, Lokalformand, Liberal Alliance i Fredericia Kommune.