Trods minusregnskab: Tilfredshed i byrådet

0

Mandag aften afholdt Fredericia Byråd møde, hvor borgmester Steen Wrist præsenterede regnskabet for 2022. Året viste sig at være bedre, end hvad der tidligere var blevet forudsagt i budgetopfølgningerne.

Ifølge den præsenterede opgørelse fra de forskellige fagområder og stabene, har Fredericia Kommune samlet set et merforbrug på 9,6 mio. kr. i forhold til servicerammen, hvilket svarer til en overskridelse på 0,4 %. Dette inkluderer modtaget statslig kompensation for COVID-19 og fordrevne fra Ukraine.

– Ved årets opfølgninger var der udsigt til større overskridelse, men vi fik bremset det, så det ikke blev for stort. Det har ikke været et nemt år med de kriser, der er, sagde borgmester Steen Wrist (A).

Peder Tind (V) var enig i, at 2022 var et udfordrende år.

– Det var ikke et nemt år. Det var ingen walk-over, sagde Tind og roste forvaltningen.

Susanne Eilersen (O) mente, at kommunen havde gjort det godt under vanskelige omstændigheder:

– Det er dejligt med et acceptabelt regnskab. KL og regeringen har ikke givet os optimale budgetter at arbejde med, sagde Eilersen.

Tommy Rachlitz Nielsen (C) fremhævede, at kommunen arbejder på at nedbringe gælden fra tidligere år

– Vi noterer os, at der afdrages på gælden, da vi var igennem coronapandemien med store lån. Vi glæder os til, det er en del af kommende budgetter, forklarede Rachlitz.

Regnskabet for 2022 viser et kassetræk på 35,6 mio. kr., hvilket er 87,4 mio. kr. i afvigelse (øget forbrug) i forhold til det vedtagne budget. Dog, i forhold til det korrigerede budget, er der et mindreforbrug på -40,8 mio. kr.

Champagne: En Boblende Rejse Gennem Tid og Sted

0

Champagne er en eksklusiv og luksuriøs drik, der for mange er synonymt med fejringer og specielle lejligheder. Men hvad er historien bag denne mousserende vin, og hvorfor er området i Frankrig, hvor den kommer fra, så vigtigt? Lad os tage en nærmere kig på den fascinerende historie om Champagne og dens hjemsted.

Historien om de eksklusive bobler 

Champagnes historie går tilbage til romertiden, hvor vinproduktionen i regionen startede. Området, der nu er kendt som Champagne, ligger i det nordøstlige Frankrig og består af fem vinproducerende områder: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne og Aube. Områdets unikke terroir, som er resultatet af den særlige jordbund og klima, er afgørende for dets karakteristiske smag og finesse.

I middelalderen blev Champagne kendt for sine stille vine, men i det 17. århundrede begyndte en ny æra for regionen. Munken Dom Pérignon, en legendarisk skikkelse i vinens historie, arbejdede hårdt for at forbedre vinens kvalitet og udvikle den mousserende vin, vi kender i dag som champagne. Selvom det er værd at bemærke, at den mousserende vin ikke udelukkende kan tilskrives Dom Pérignon, spillede han en afgørende rolle i at fremme de teknikker, der senere blev standarden i champagneproduktionen.

I det 18. århundrede voksede efterspørgslen efter champagne hurtigt, især blandt aristokratiet og de kongelige hoffer i Europa. Champagnens berømmelse og prestige voksede, og det blev synonymt med luksus og raffinement. I løbet af denne tid blev der udviklet nye produktionsmetoder, såsom ‘méthode champenoise’, hvor den anden gæring finder sted i flasken. Dette er en af de vigtigste faktorer bag champagnens unikke bobler og komplekse smagsprofil.

Champagne har også spillet en rolle i historiske begivenheder, såsom det franske hof i Versailles og Napoleons sejrsfester. Dens popularitet er fortsat vokset op til i dag, og det er nu en af de mest eftertragtede og eksklusive vine på verdensmarkedet.

For at beskytte champagnens kvalitet og oprindelse blev der i 1927 oprettet en særlig appellation, Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), som sikrer, at kun mousserende vine produceret i Champagne-regionen efter bestemte regler og kvalitetsstandarder må bære navnet “champagne”. Dette er med til at garantere, at forbrugerne får en ægte champagneoplevelse, når de køber denne luksuriøse drik.

Produktionen foregår primært fra tre druesorter 

Champagne produceres primært fra tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Hver drue bidrager med sin egen karakter og kompleksitet til den endelige vin. Chardonnay tilføjer elegance og finesse, Pinot Noir giver struktur og dybde, mens Pinot Meunier tilfører frugtige noter og rundhed. Disse druer dyrkes og høstes i forskellige dele af Champagne-regionen, og det er kombinationen af disse druer og deres individuelle terroir, der skaber champagnens unikke smagsoplevelse.

Champagne er ikke kun en vin; det er en del af verdens kulturarv og en fejring af livets særlige øjeblikke. Fra Dom Pérignon til de moderne vinproducenter har Champagne-regionen gennem tiderne bevaret og udviklet sin enestående tradition for at skabe mousserende vine af højeste kvalitet.

I dag er champagne synonymt med elegance, luksus og raffinement, og det er en uundværlig del af mange fejringer og højtideligheder verden over. Som vi har set, er Champagne-regionens rige historie og enestående terroir grundlaget for denne mousserende vins succes og vedvarende popularitet.

Så næste gang du løfter et glas champagne for at fejre en særlig begivenhed eller en kær persons succes, skal du huske på den lange og fascinerende historie, der ligger bag denne boblende drik.

Færdselsuheld ved gymnasiet på Nørrebrogade – 12-årig dreng lettere tilskadekommen

0
Nørrebrogade

Et færdselsuheld fandt sted kl. 08.03 i morges ved gymnasiet på Nørrebrogade, hvor en cyklist blev ramt af en personbil. Heldigvis resulterede ulykken ikke i alvorlige personskader.

Uheldet skete, da en 18-årig mand fra Fredericia, der kørte personbilen, overså sin vigepligt og kørte ud fra en sidegade. Cyklisten, en 12-årig dreng, kom fra østlig retning og blev ramt af bilen. Drengen var hele tiden ved bevidsthed og blev kun lettere tilskadekommen. Han blev dog kørt til skadestuen for yderligere undersøgelser.

Vagtchef Rune Nielsen fra politiet bekræfter hændelsen og oplyser, at de nødvendige skridt er blevet taget i forbindelse med ulykken.

Færdselsuheld på Taulov Motorvejen i Fredericia skaber materiel skade

0

Et færdselsuheld fandt sted i går morges på Taulov Motorvejen i Fredericia. Uheldet skete i vestgående retning mellem afkørsel 62 og 63.

Ifølge døgnrapporten kørte en 59-årig kvinde i anden vognbane og måtte bremse op på grund af kø. En 38-årig mand fra Odense bemærkede dette og bremse op i tide. Imidlertid så en 37-årig mand fra Gelsted ikke situationen og kørte bagerst i køen, hvilket resulterede i, at han påkørte de to forankørende biler.

Heldigvis blev ingen personer skadet i ulykken, og der var kun tale om materiel skade. Uheldet skete kl. 08.00 i går morges.

Midtbystrategi kom et skridt nærmere

0
Sommerrock i Fredericia. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Mandag aften var der byrådsmøde i Fredericia, hvor der blev truffet beslutning om at frigive midler til den næste fase af bymidtestrategien. Lokalpolitikerne er enige om at stå sammen og arbejde for en bæredygtig og fremtidssikret bymidte.

Bymidtestrategien er baseret på et samarbejde mellem eksterne og interne ressourcer inden for fire tematikker: byudvikling, markedsrammer, mobilitet og klima/natur. De næste skridt i processen vil omfatte en værdi- og potentialeanalyse, bystrategiske anbefalinger og færdiggørelse og kommunikation af strategien.

– Vi har givet os selv en opgave, og skal arbejde med planerne. Den virkelige øvelse kommer i forslagsårene, sagde borgmester Steen Wrist (A).

Niels Martin Vind (V) pointerer vigtigheden af at arbejde effektivt.

– Bare fordi noget er kommunalt, skal det ikke gå langsomt. Der har været en COWI-rapport, og vi har haft et dialogmøde for snart to år siden. Jeg håber ikke, det kommer til at tage så lang tid som tilløbet, sagde Vind.

Tommy Rachlitz Nielsen (C) fremhæver vigtigheden af at inddrage alle parter i processen.

– Vi er taknemmelige for, at det ikke blev færdig i 2021, da vi i Konservative gerne ville være en del af det. Vi skal inddrage alle, da der kommer til at ske ændringer, og vi kommer til at tage modige beslutninger, forklarede Rachliz.

Christian Bro (A) påpeger nødvendigheden af at have respekt for processen.

– Man skal have respekt for processerne. Os, der har været med til Kanalbyen-projektet, ved, at det tager tid. Det skal række langt ud i fremtiden, sagde Bro.

Byrådet har afsat 1 mio. kr. til arbejdet med bymidtestrategien, og målet er at identificere bystrategiske prioriteter og anbefalinger, der kan fungere som pejlemærker for byens kommende udvikling. Med et tværfagligt samarbejde og en klar vision for fremtiden håber politikerne at skabe en bæredygtig og velfungerende bymidte i Fredericia.

Intense dueller og kynisme: FHK forbereder sig på dramatisk opgør

0

Fredericia Håndboldklub står over for en nervepirrende kamp, når de tirsdag klokken 19:00 tager hul på anden runde af slutspillet. Modstanderen er Bjerringbro-Silkeborg, som de møder på udebane. FHK’s Anders Kragh Martinusen giver os indblik i holdets forberedelser, samspil i bagkæden og deres forventninger til det forestående opgør.

Martinusen taler om, hvordan han tilpasser sit spil til de forskellige spillere i FHK’s bagkæde. Senest mod GOG var han en del af en stærk trio sammen med Kristian Stoklund og Nicolaj Nørager.

– Det er lidt andre typer, man spiller sammen med. Det fungerer godt, og jeg har spillet sammen med dem tidligere. Vi finder hinanden på en god måde, og vi har hver vores kvaliteter. Det gælder også Junior og Taboada. Det er anderledes kaliber, og de har nogle andre kompetencer, hvor spillet er anderledes. Vi ved, hvor vi har hinanden, og vi kan veksle, forklarer Martinusen.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia

Han går mere i dybden med, hvordan de to andre bagspillere, Scott og Taboada, adskiller sig i deres spillestil.

– Med James Junior Scott og Reinier Taboada er det mere skudpower. Tager man Nicolaj Nørager og Kristian Stoklund, så er det duel og skud. Stoklund ser tingene og finder de små steder til et stående skud eller rindspil til skudene. Han er mere klassisk playmaker. Med Junior og Taboada er det sat i boks med Junior, da han skal op til skud, hvor forsvaret ikke kan nå ham. Det skal Taboada og jeg gøre, og eksekvere, når han får opmærksomhed, siger Martinusen.

Ifølge Martinusen har FHK gode chancer mod BSH.

– Vi har spillet fint mod BSH i sæsonen. Vi havde også en træningskamp mod dem og har tabt med et mål alle tre gange. Det er de sidste ti sekunder, der har afgjort det. Så vi ligger godt til hinanden, og jeg er sikker på, det bliver en god kamp. Vi ved, at de er skarpe, når tingene gælder. De udnytter hver en chance, tabt bold og hver en kontramulighed, siger Anders Kragh Martinusen.

Martinusen føler ikke, at der hviler et ekstra pres på FHK, selvom de tabte deres første kamp i slutspillet.

– Egentlig ikke. Vi vil gerne lave resultater i slutspillet, og skal man det, skal man slå de andre hold. Vi tænker ikke puha, nu skal vi vinde. Havde vi vundet mod GOG, skulle vi også vinde mod BSH. Anden halvleg skal vi tage med over. Vi stod godt i forsvaret og mødte dem højt. De spiller anderledes med to venstrehænder, uddyber Martinusen.

adp-as.dk

Han understreger, at det er marginalerne, der bliver afgørende i kampen.

– Det er marginalerne, der spiller ind. Ud fra vores situationer var det en brændt situation, og det er minimalt, hvad der skulle til. Det handler om at være kynisk hele kampen, og ikke kun til sidst. Vi skal give dem fysik og være sikre på bolden kampen igennem, pointerer Martinusen.

FHK’s forberedelser og taktikker er nøje tilrettelagt, og med Martinusens indsigt i holdets bagkæde og fokus på samarbejde, er de klar til at tage fat på den intense kamp mod Bjerringbro-Silkeborg. Spændingen stiger, og der er ingen tvivl om, at det forestående opgør bliver en udfordrende og dramatisk kamp, hvor både spillere og fans kan forvente masser af action og spænding.

Vision vedtaget: Parti kaldte processen kritisabel 

0

Mandag vedtog et flertal i Fredericia Byråd byens nye vision, men det var ikke uden debat i byrådssalen.

Visionen, som blev udarbejdet efter en lang række workshops og samtalesaloner med borgerne og det lokale erhvervsliv, har overskriften: “Fredericia – fremtidens centrum, for den grønne omstilling, for kulturen, for børnefamilierne”.

– Arbejdet med visionen har været en god proces med borgermøde. Ud af det er der nu en vision, der er til godkendelse, indledte borgmester Steen Wrist (A).

Dog var ikke alle politikere tilfredse med processen.

– Jeg så frem til at involvere mig i processen fra start il slut som nyvalgt. Der kom et naturligt stop, da budget 2023 skulle på plads. Pludselig her i februar-marts genoptog vi processen, og der deltog alle ikke. Det finder jeg kritisabelt, og vi skal have haft samhørighed i byrådet. Hvorfor blev 2/3 af byrådet udelukket for den sidste del af arbejdet? For egen regning mener jeg, at der mangler noget med velfærd, sagde Louis Lindholm (V) blandt andet.

Cecilie Roed Schultz (Ø) delte sine tanker om processen.

– Vi er endt et godt sted, da vi har områder, hvor vi skal gøre særlig meget, sagde Schultz.

Hun blev fulgt af Susanne Eilersen (O).

– Vi er glade for de tre punkter, da visionen lægger ovenpå basis og hvad vi gør i dag. Det kommer også til at ske på ældreområdet, sagde Eilersen.

Niels Martin Vind (V) kommenterede længden af processen.

– Vi stemmer for, men det er synd, det tog så lang tid, sagde Vind.

Karsen Byrgesen (D) tilføjede sin egen bekymring om visionen.

– Jeg står med en vision på syv sider, hvoraf det meste er flotte fotos besluttes lige om lidt – til at blive til kortet over hvor Fredericia står i år 2033. Nye Borgerlige vil både noget anderledes og meget mere end det. Vi skal være børnefamiliernes førstevalg, men vi har tabt på forhånd, forklarede Karsten Byrgesen blandt andet

Steen Wrist (A) forsikrede.

– Vi har arbejdet os igennem en tragt, der nu vender sig. Vi skal ud at lave strategier og handleplaner.

Tommy Rachlitz Nielsen (C) udtrykte sin forundring

– Jeg forstår ikke, hvad Karsten Byrgesen ikke forstår. Vi arbejder ikke kun med de tre emner, der ikke står i visionen, sagde Rachlitz og sagde tillykk til byen med den nye vision.

Connie Maybrith Jørgensen (F) sagde:

– Jeg siger også tillykke til os og byen. Vi kunne godt selv have fundet på det i SF. Vi har en tilbøjelighed til at tale byen ned. Vi har et skolesystem, hvor vi taber mange, så det er glædeligt, vi satser på det.

Visionen blev vedtaget med et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Enhedslisten.

Fredericia fF får alligevel midler til renovering af klubhus

0

Et enigt byråd har prioriteret fem millioner kroner til at renovere og udbygge klubhuset til Fredericias forenede Fodboldklubber.

Det er et stort plus, når idrætsforeninger kan tilbyde moderne og opdaterede faciliteter.

Det får Fredericia fF bedre mulighed for i fremtiden. Byrådet har prioriteret fem millioner anlægskroner til en renovering af foreningens klubhus.

– Det her var allerede noget, vi prioriterede, da vi vedtog budget 2022. Senere blev vi nødt til at tage det ud igen, da anlægsprogrammet blev minimeret. Nu har vi så muligheden alligevel, og det er rigtig glædeligt. For klubben, for byen og for vores idrætsliv generelt. Vi ønsker et foreningsliv, der giver mulighed for et varieret og aktivt fritidsliv og et inspirerende kultur- og idrætsliv. Et inspirerende idrætsliv indebærer også, at rammerne er i orden, så både børn, unge og alle os andre, kan være aktive sammen i nogle omgivelser og miljøer, der er up to date. Det sikrer vi her, siger borgmester Steen Wrist.

Pengene blev fundet alligevel

I Budget 2022 blev der sat 500.000 kroner af til klubhuset, ligesom der i samme ombæring blev sat fem millioner af for overslagsåret 2023. Da budgettet for 2023 skulle lægges, blev der dog ikke fundet rum til de fem millioner. Nu er der imidlertid overskydende anlægsmidler på budgettet for Bosætnings- og Turismeudvalget, og de midler kan altså bruges på området.

– Jeg er glad for, at vi har midler til, at vi kan komme i gang med arbejdet og holde den oprindelige aftale. Vi havde en snak med klubben om det, da vi placerede en ny daginstitution på deres arealer, så det er naturligvis positivt, at vi nu kan indfri den aftale, vi lavede i forbindelse etableringen af børnehaven. Et stærkt foreningsliv og gode faciliteter er vigtigt for mange mennesker, så der er meget positivt at sige om projektet, siger Susanne Eilersen, 2. viceborgmester.

Klubhuset har haft sin tid

De fem millioner skal gå til en renovering og udbygning af klubhuset.

– Jeg er glad for, at det er lykkedes at finde pengene på en anden måde, når den oprindelige prioritering ikke lod sig gøre. Vi skal have ordentlige og tidssvarende rammer til vores klubfællesskaber. F’ernes lokaler har haft deres tid, men de er simpelthen blevet for nedslidte, så det er vigtigt, at vi kan investere i dem, siger Peder Tind, formand for Kultur- og Idrætsudvalget.

Hos Fredericia fF vækker nyheden om pengene stor glæde.

– Det er en fantastisk nyhed. Nok det bedste der er sket siden 1983, hvor vi sidste gang fik bygget til. Tilbygningen er meget tiltrængt, da vores rammer slet ikke er tidssvarende længere. Med de nye og forbedrede rammer får vi nemmere ved at fastholde og tiltrække medlemmer, og vi vil få nemmere ved at få vores medlemmer og gæster til at blive længere i klubben efter træning og kamp. Vi skal blandt andet have flyttet vores cafeteriasalg ned i stueetagen, så det er mere tilgængeligt, og så skal vi lave nye omklædningsrum. Jeg er sindssygt glad for, at det er lykkedes. Nu glæder vi os til at komme videre med projektet, siger Jesper Kongsted, formand for Fredericia forenede Fodboldklubber.

Speedway-legenden Nicki Pedersen: Alder er bare et tal i verdens hårdeste liga

0

Den danske speedway-legende Nicki Pedersen har igen bevist sit værd i den polske liga, som han betegner som verdens hårdeste. På trods af sin alder på 46 år fortsætter han med at konkurrere på højeste niveau og inspirerer både sine kolleger og fans over hele verden.

I et eksklusivt interview med AVISEN fortæller Nicki om sine oplevelser, udfordringer og den stærke drivkraft, der holder ham i gang. Han understreger vigtigheden af at holde gejsten oppe og ikke lade alderen sætte en stopper for hans passion.

Annonce

Selvom han nu er den ældste kører, der nogensinde har konkurreret på så højt et niveau, mærker Nicki stadig nervøsitet før et løb. Han forklarer, at det er spændingen, der får ham til at føle sig syg, men det går over, så snart han slipper koblingen og kører det første heat. Denne nervøsitet er et tegn på, at han er klar og fokuseret.

Med en filosofi om at tage en sæson ad gangen og fortsætte, så længe han kan lave toårige kontrakter i Polen, ser Nicki frem til fremtiden. Han vægter muligheden for at hjælpe sine kolleger, tjene penge og holde kroppen i form. – Det kunne være sjovt at runde 50 år, siger han.

De unge kørere er imponerede over Nickis hurtige starter, og den polske verdensmester har endda inviteret ham til at arbejde på sit team engang i fremtiden. Hans største rival roser ham også og siger, at han elsker at se Nicki på tv.

Tilbage i 1998 og 1999 sov Nicki altid i lufthavnen og brugte alle sine penge på cyklen. Han værdsætter nu at vågne op i en seng og have en dyne. – Det er min drengedrøm, jeg stadig lever, siger han.

Nicki bor i Middelfart i et dejligt hus, men understreger, at materielle ting ikke er det vigtigste i livet. Hans børn lærer at værdsætte, hvad de har, og arbejder for at opnå det, de ønsker.

Under coronapandemien sad familien indespærret i en lejlighed, men de nød stadig hinandens selskab. – Det er ikke de fede ting, der gør, at vi har det godt. Det er det, at vi har hinanden, siger Nicki.

Til trods for ikke at være 100% efter en skade, har Nicki stadig evnen til at præstere på højeste niveau. Han bruger sin mentale styrke og kører endda ekstra heats, når hans team er bagud. Nicki elsker det, han laver, og hans passion for speedway er tydelig for alle at se.

Som en af Danmarks mest succesrige speedwaykørere gennem tiderne er Nicki Pedersen et ikon inden for sporten. Med tre individuelle verdensmesterskaber (2003, 2007 og 2008), tre hold-VM titler (2006, 2008 og 2012), og et utal af andre præstationer, herunder ni podieplaceringer ud af elleve Grand Prix finaler på et år, har han sat sit præg på sporten og inspireret kommende generationer af kørere.

Pedersen har også vist en utrolig evne til at komme tilbage efter ulykker og skader. Eksempelvis vandt han verdensmesterskabet i 2003, efter at have været styrtet i alle Grand Prixerne og derefter vandt det Engelske Grand Prix på Millennium Stadium i England, efter at have været styrtet tre gange.

Nicki Pedersens karriere er et bevis på, at alder er bare et tal, og at passion, dedikation og viljestyrke kan føre til en lang og succesrig karriere. Hans historie er en sand inspiration for alle, der kæmper for at realisere deres drømme og opnå succes på deres livs rejse. Som Nicki fortsætter med at konkurrere på højeste niveau i verdens hårdeste speedway-liga, er der ingen tvivl om, at han vil fortsætte med at inspirere og skrive historie i denne spændende sport

Airfryers – En revolution indenfor madlavning

0
Det første man møder indenfor døren, de er alle sat til, så man kan få en fornemmelse af menuer og betjening. Foto: AVISEN

Airfryers er blevet en af de mest populære køkkenapparater i de seneste år, og der er flere gode grunde til deres stigende popularitet. Vi talte med Finn Engberg, ekspert på området og ansat hos Kop & Kande i Fredericia, for at få indsigt i, hvad der gør airfryers så attraktive for forbrugerne.

Finn Engberg forklarer, at en af de store fordele ved en airfryer er, at den bruger mindre strøm end en traditionel ovn:

– Dette gør det både mere miljøvenligt og økonomisk at lave mad med en airfryer. Desuden får folk igen lyst til at lave mad, da airfryeren gør det nemt og hurtigt at tilberede lækre retter.

Butikken bugner med en helt speciel ting, for selvom de ikke er et supermarked, har de købt stort ind. Foto: AVISEN

En anden fordel ved airfryers er, at de kræver mindre rengøring end traditionelle ovne. Finn Engberg uddyber:

– Når du først har forberedt din mad, skal du faktisk ikke røre ved den, før den er færdigtilberedt. Dette betyder mindre tid brugt på rengøring og generelt mindre arbejde i køkkenet.

Airfryeren er især kendt for at levere en lækker sprød stegeskorpe. Finn Engberg sammenligner den med en mikrobølgeovn:

– Den er lille, kompakt og hurtig som en mikrobølgeovn. Men det er vigtigt at bemærke, at den ikke har meget tilfælles med en mikrobølgeovn. Alt, hvad der kan tilberedes i en almindelig ovn eller mikrobølgeovn, kan også tilberedes i en airfryer.

Han fortsætter med at beskrive airfryeren som en fedtfattig madlavningsmetode: – Den er udviklet til at være en fedtfattig madlavningsmetode, og den er designet til at erstatte den traditionelle frituregryde. Dette gør det nemt at lave sundere og fedtreducerede retter uden at gå på kompromis med smagen.

Airfryer kogebøger hitter også i butikken. Foto: AVISEN

Finn Engberg fortæller om den store efterspørgsel på airfryers i butikken: – Vi er nødt til at købe dem hjem på paller og placere dem alle mulige steder i butikken. Det er helt vildt populært. Priserne starter på 500 kr. for de mindste modeller, og alle modeller fungerer ved at rotere varm luft hurtigt omkring maden, der tilberedes.

Han bemærker også forskellen mellem forskellige modeller: – Der er forskel på de opretstående modeller og dem med skuffe, men alle airfryers er nemme at bruge, også for børn. De har alle en timer-funktion, så maden ikke bliver over- eller underkogt. Selvom man ikke kan koge mad i en airfryer, forklarer Finn Engberg, at man kan stege bøffer og tilberede et væld af andre retter: – Du kan lave alt fra grøntsager og fisk til kylling og endda desserter. Airfryeren er utrolig alsidig.

Nogle Airfryer’s er udstyret med roterende kurve, såldes man ikke skal rører i sine pomfritter undervejs. Foto: AVISEN

Finn Engberg understreger, hvor vigtigt det er for Kop & Kande at have et godt kendskab til produkterne: – Vi har virkelig sat os ind i det her og nørdet det rigtig meget. Vi står selvfølgelig inde for de modeller, vi har i sortimentet.

På fem minutter går Finns frokost fra frossen, til perfekt sprød. Foto: AVISEN

Med alle de fordele airfryers tilbyder, er det ikke svært at forstå, hvorfor de er blevet så populære i danske køkkener. Det lader til, at airfryeren er kommet for at blive, og vi kan se frem til mange flere lækre og sprøde retter i fremtiden.

Airfryer kageforme er Kop og Kande også leveringsdygtig I. Foto: AVISEN

Markedet for airfryers er i rivende udvikling, og som Finn Engberg fra Kop & Kande i Fredericia forklarer, er der mange gode grunde til, at airfryers er blevet så populære i danske køkkener. Med deres energieffektivitet, nemme rengøring, sprøde stegeskorpe og sundere madlavning er det oplagt, at airfryers vil fortsætte med at vinde indpas i vores hverdag.