Efter mange års fald i indbrudsstatistikkerne i Trekantområdet ses der nu en lille stigning i antallet af indbrud i private hjem. Især i Fredericia Kommune, er antallet af indbrud steget. Ved GF Forsikring følger man med i den kedelige tendens.

Nye tal fra Sydøstjyllands Politi viser, at faldet i antallet af indbrud i privatbeboelse kan være stoppet, og at en stigning kan være på vej. Sammenligner man første kvartal 2023 med samme kvartal sidste år, er der sket en stigning på næsten 59 procent i Trekantområdet – fra 368 til 584 indbrud i privat beboelse. Alle kommuner i Trekantområdet på nær Haderselv har oplevet en stigning. I Fredericia er antallet af indbrud i første kvartal endda fordoblet i forhold til samme periode sidste år.

– Det vil være meget kedeligt, hvis vi skal til at se en stigning i antallet af indbrud efter så mange års rigtig god nedgang. Vi har været glade for faldet i indbrudsstatistikken, og det vil være forfærdeligt, hvis vi skal til at se en stigning de næste år frem. Udover at få stjålet personlige og uvurderlige ejendele, giver det også en stor utryghed, når der har været en ubuden og langfingret gæst på besøg, siger skadedirektør i GF Forsikring Per Haulund.

Udviklingen i indbrudsstatistikker kommer efter flere år med fald. I Trekantområdet faldt antallet af indbrud med næsten 50 procent fra 3.501 i 2018 til 1.764 i 2022.

Gør det mindre attraktivt for indbrudstyven

Ser man på de indbrudsstatistikkerne, er Kolding og Vejle Kommune foruden Fredericia de kommuner, der har haft den højeste stigning i årets første kvartal. Indbrud i beboelse dækker også fritidsboliger såsom sommerhuse, hvor hele områder ligger øde hen i vintermånederne.

– Det er klart, at jo nemmere det er for en indbrudstyv at arbejde uforstyrret, jo større risiko er der for husejerne. Derfor er det vigtigt, at man tænker på forebyggelse og gør det mindre attraktivt for indbrudstyven. Det er simple ting, der kan gøres, såsom tænd- og slukure i flere rum, sensor på udendørslyset, og så gem de værdifulde genstande, så de ikke er synlige gennem vinduet. Det mest effektive er en alarm, lyder det fra Per Haulund.

Når det varme vejr og sommeren kommer til landet, er der mere aktivitet i sommerhusområderne. Det vil formentlig betyde et fald i indbrud i sommerhuse, men til gengæld er helårsboligerne udsat.

– Indbrudstyvene kender kalenderen, og når vi tager i sommerhus eller på ferie andetsteds, så står vores huse tomme i flere uger ad gangen. Her skal man også tænke på at sikre sit hus og lave en aftale med naboen om at kigge forbi, tømme postkassen og benytte skraldespandene, siger Per Haulund.