Frederik den 3.’s Laug kårede traditionen tro årets Fæstningsdreng. I år fandt seancen sted på Rådhuspladsen i Fredericia klokken 11:41, lige efter at H.M. Dronningen netop havde forladt rådhuset. Valget som årets Fæstningsdreng faldt på Business Fredericias erhvervsdirektør, Kristian Bendix Drejer.

Fredericias centrum var fyldt i dag. Med H.M. Dronningens besøg var der stor opmærksomhed fra befolkningen, og dermed også en betydelig politiindsats. Lauget havde i første omgang planlagt, at seancen skulle finde sted klokken 11:01, men planen blev droppet, da politiet havde spærret den del af Jyllandsgade, som lauget skulle komme marcherende fra.

Da klokken slog 11:41, kom lauget gående. Til tonerne af “I natten klam og kold, på Fredericia vold” gjorde de deres indtog på Rådhuspladsen, som stadig var velbesøgt. Flere forstod ikke, hvad der foregik, men da formanden for lauget, Michael Kristensen, tog ordet, gik det op for alle, hvad der skete.

Han fortalte, at Frederik den 3.’s Laug ville uddele en medalje, et diplom og en 20 kg tung kage til årets Fæstningsdreng. Valget faldt på Kristian Bendix Drejer, som siden 2015 har været erhvervsdirektør i Fredericia.

– Med stor flid, motivation og godt humør har du, Kristian, skabt en dynamisk og resultatsøgende organisation til stor glæde for et samlet erhvervsliv i Fredericia. Du har formået at skabe en god dialog mellem kommunen og erhvervslivet og altid været fair og løsningsorienteret. Du arbejder gerne i døgndrift for dine medlemmer og glæder dig over resultatet frem for selv at stå i succesens rampelys, sagde Michael Kristensen.

Diplomet, medaljen og kagen blev derefter overrakt. I baggrunden kunne man se flere af Business Fredericias ansatte være mødt op, og de var tydeligt rørte over at se deres chef modtage hæderen. Hovedpersonen selv, Kristian Bendix Drejer, sagde blandt andet:

– Det er med en følelse af både ydmyghed og stolthed, at jeg i dag står her foran jer som årets Fæstningsdreng. At få denne ærefulde titel er for mig både en personlig og professionel milepæl, og jeg føler mig privilegeret over at blive en del af et så eksklusivt selskab, der tæller nationale berømtheder og lokale entreprenører, der har bidraget til Fredericias udvikling gennem årtier.”

– Siden jeg blev erhvervsdirektør i Fredericia i 2015, har jeg været vidne til og en del af den fantastiske transformation, der har fundet sted i vores smukke by. Fredericia er en diamant; og gennem fællesskab, samarbejde, og vedholdenhed, har vi slebet denne diamant til at stråle endnu klarere. Nu tager vi det næste store skridt med opførelsen af et fæstningscenter. Det er intet mindre end enestående.

– At blive kåret som årets Fæstningsdreng er for mig personligt en kæmpe ære, men jeg vil gerne understrege, at det i sidste ende er vores fælles arbejde, vores fælles vilje, der gør det muligt at bære disse drømme frem i verden. Så denne hæder deler jeg med alle jer, som hver dag gør Fredericia til et bedre sted at leve, arbejde, og drømme.

En der i arbejdssammenhæng kender Kristian Bendix Drejer godt er iværksætterkonsuelent i Business Fredericia, Stephen Bihl. Han arbejdede sammen med Drejrer i tre år inden, at de sammen tog til Fredericia.

– Kristian kan tale med alle, uanset om de er hjemløse eller ministre. Det er en ekstrem styrke, at han er god til at løse problemer og ser tingene fra alle sider, siger Bihl til AVISEN og fortsætter:

– På erhvervsdelen har han sat sit præg ved at løfte transport og logistik og nu ved at inddrage den grønne dagsorden og tiltrække virksomheder, der tænker i de baner.

Stephen Bihl fremhæver, at Kristian Bendix Drejer som chef ikke har forandret sig. I Esbjerg var han bannerfører, da Esbjerg gik fra en havneby til at vær en energimetropol.

– Som chef er han super god, da han er god til at give plads; du har definerede rammer, som du kan boltre dig indenfor. Det er frihed under ansvar, siger Bihl.

Kristian Bendix Drejer er en travl herre, men Bihl fortæller, at han også husker at nyde livet.

– Vi skal huske, at han er far til store piger og har et sæt tvillinger og en kone, som skal passes. På privatfronten ved jeg, at han har været med i en madklub, men han løber også et par gange i ugen og spiller golf. Han er ihærdig med at prøve nye ting, fortæller han.

Foruden at være erhvervsdirektør har Kristian Bendix Drejer flere kasketer på i Fredericia. Han er blandt andet bestyrelsesmedlem i Fredericia Håndboldklub.

Drejer skriver sig i rækken på personer som Bent Jensen, Melvin Kakooza og Anders Østergaard, som tidligere er blevet årets Fæstningdreng.

Ser her den fulde liste:

2023: Kristian Bendix Drejer, Business Fredericia
2022: 7. Regiments Musikkorps/Christian Hauge Svendsen
2021: Melvin Kakooza
2020: Ingen kåring på grund af corona
2019: Madsby Legepark
2018: EventC
2017: Bridgewalking Lillebælt, repræsenteret af Lone Skjoldaa
2016: Bent Jensen, thansen
2015: Anders Østergaard, Monjasa
2014: Søren Møller, Fredericia Teater/Fredericia Musicalakademi
2013: Messe C
2012: tidligere borgmester i Fredericia Uffe Steiner Jensen
2011: Peter Mejer Mortensen, Fredericia Sommerrock
2010: Olaf Helios, Ældresagen
2009: Mette og Rainer Gassner, gastronomi i topklasse
2008: Carsten Bøttern, MC arrangement 2008
2007: Torben Vendt, Bjørn Nørgaard projektet
2006: Team Jiyo, Showgruppe
2005: Kent Jensen, Jazzklubben Pakhuset
2004: Jordånden, Kunst
2003: Jesper Larsen, Ungdommens Hus
2002: Mogens Zarling, Ambulancelæge
2001: Helge Reinhardt, Kulturengagement
2000: Kaj Petersen, FHK
1999: Peter Fløe, Byggeri til nye virksomheder
1998: Henning Høngsmark, Fredericia Volds Bevarelse
1997: Ole Nikolajsen, Triathlon
1996: Fredericias borgere, Årets By
1995: Bent Oxbøll, Fredericia lidt grønnere
1994: Mogens Ussing, Byrenovering
1993: Mogens Jeppesen, FHK
1992: Dan Dorshel, Spillestedet Det Bruunske Pakhus
1991: Henning Møberg, Grøn Kommune
1990: Børge Larsen, Byen for Alle
1989: Vagn R. Hansen & J. B. Nielsen, Erhvervsrådet/Årets By