Teater Malstrøms forestilling ”Freakshow” kører for fuld udblæsning i Det Bruunske Pakhus i Fredericia. I hovedrollen som Sprechstallmeister ses Møller Jørgensen, og med sine 8 freaks og 2 klovne portrætterer hun menneskets facetter på både godt og ondt. 

I en cirkusmanege-lignende sal bliver publikum hvirvlet gennem adskillige følelser og sindsstemninger; det gode, det sjove, det dystre, det vi helst ikke taler om, det vi viser offentligt, og det vi måske har glemt og gemt. 

Foto: www.tinaliv.com

Hvem er Møller? 

Så; hvem gemmer sig bag rollen som ejer af sit eget ”Freakshow”? Hvad er hendes personlige historie, både i teatret og uden for det? Er der ligheder? Er der sammentræf? Er der tabuer? 

– Generelt er jeg et menneske, der taler åbent om det meste, men nej, det er ikke min historie der fortælles i showet. Når det er sagt, så kender jeg til alle sindstilstandene og kan, i min egen personlighed, genkende samtlige karakterer, der portrætteres.

Og netop fordi Møller selv har haft en lidt omtumlet tilværelse, og har stiftet bekendtskab med livets store følelser (på godt og ondt), bad instruktørerne hende også om at være med i de første møder, hvor indholdet til ”Freakshow” blev diskuteret og brainstormet. 

www.tinaliv.com

– Ærligt, så er jeg førtidspensionist – og en taknemmelig en af slagsen. Det gav mig nemlig, som 38-årig, lov til at være mig selv, følelsen af at det var okay, og accepten af mig, som det gode menneske jeg også er.

Møller er diagnosticeret med skizotypisk sindslidelse. – Og det er ikke et tabu for mig, smiler hun.

– De fleste bliver overrasket, når de hører om det, fordi de ser mig som ret velfungerende, og det er jeg også langt hen af vejen. Men det betyder også, at jeg har haft nogle ture helt ned i dybet og helt op på toppen.

Hun fortsætter med at sige, at det gør hende meget stolt at være med til at fortælle en historie om alle de mennesker, som går rundt og har det svært, om de mennesker der lever på overfladen, og om verdens andre, skæve eksistenser. 

Møller i Malstrøm 

Møllers tid i Malstrøm er blevet brugt på lidt af hvert. Sådan er det ofte i teatret; folk begynder étsted, påtager sig et andet ansvar, og besætter tit flere poster samtidigt eller fortløbende. 

– Jeg startede i Malstrøm under opløbet til ’Dracula’ i maj 2021. Min første opgave var at slibe Igors stav (en karakter i stykket). Jeg hjalp med oppyntning, blev tjener og bartender, og til næste forestilling hjalp jeg rekvisitøren og scenografen med forskellige opgaver”.

Og derfra gik det stærkt med at få ansvar og sige ja til nye udfordringer. Således har Møller også været forestillingsleder, scenograf og står nu selv på scenen. Da teatret skulle opsætte ”Piaf” var deres faste scenograf stoppet, og Møller virkede som det bedste bud til opgaven i teatrets egen flok.

– Jeg nyder at genskabe det billede, som instruktøren går rundt med inde i sit hovede og forsøger at formidle ud til mig. Når jeg afleverer en scenografi, og instruktøren får tårer i øjnene, så er jeg skisme glad! griner Møller 

Hvordan endte du PÅ scenen? 

Instruktør-parret på freakshow, Sidsel Nyggard & Luise Lee Falslund, ønskede en person, som “er ligesom Møller” og “hvor fandt man lige sådan en?”. Det kom teatrets kunstneriske leder, Maria Cordtz, for øre, som sagde “jamen hvad med bare at bruge Møller?”. Og så spurgte de mig. Adskillige gange”, griner Møller.

– I starten troede jeg, at de lavede grin med mig. Jeg var jo hende med skruemaskinen, der byggede og reparerede og bandede over skuespillere, der sled på scenografien. Jeg var hende, der skænkede fadøl til sent i baren, og hentede kaffe til skuespillerne i omklædningen, griner Møller.

www.tinaliv.com

Men hun tog udfordringen op, sagde ja og sprang ud i det. De store spring tager man kun éngang” er en af de sætninger, hun husker fra prøveperioden, og som hjalp hende allermest.

– Vi tror jo nogle gange, at det vi er bange for, bliver ved med at være lige så svært, hver gang vi skal gøre det. Men når du har stillet dig op foran flokken én gang, og gjort dig sårbar, så er det faktisk lettere næste gang. For du gik ikke i stykker. og det viste sig faktisk, at du godt turde. Og hey, jeg elsker at stå på den scene nu. Og alt det, jeg var bange for, er nu nogle af mine yndlingsøjeblikke. 

Når Møller hopper ned fra scenen som Sprechstallmeister for ”Freakshow”, skal hun lave scenografi til næste års forestilling ”En skærsommernatsdrøm. 

– Jeg er scenograf på Malstrøm – i hvert fald til de næste to forestillinger. Og så kan det sagtens være, at jeg lige skal have en barvagt eller to, for det er altid god hygge. Men jeg vil ikke udelukke at i ser mig på scenen, blinker hun. 

Freakshow spiller i Det Bruunske Pakhus, Fredericia, kl 19.30 torsdag, fredag og lørdag indtil d 21 oktober. Billetter kan købes på Billetten.dk.