Den 1. september er det et år siden, at Please Stay slog dørene op i Vendersgade i Fredericia. Et år er gået, og på trods af mange arbejdstimer, er Gitte Blicher Engberg ved godt mod og fuld af optimisme.

Gitte er som altid et stort smil. Hun stråler af positiv energi, og ser tilbage på det første år der er gået med butikken i Vendersgade. Lige inden AVISEN satte sig ned med hende, i butikkens baglokale, havde hun fået en buket blomster af en kunde, som ønskede tillykke med det første år.

– Jeg er glad og stolt og tænker, at det er betænksomt, men også fantastisk, for så gør vi nok noget rigtigt, og det er vigtigt for mig. Det er hele min tanke bag “Please Stay,” det handler om at give kunden en oplevelse hver gang. Vi skal give kunden en god fornemmelse og jeg vil have glade og tilfredse kunder, og det må man sige er lykkedes i dette tilfælde, smiler Gitte.

Hun reflekterer over det første år. Der har været inflation og krig i Europa, hvilket har sit præg på handelslivet mange steder. Gitte er dog stadig ved godt mod.

– Det har været en vild rejse. Det har været en rejse fra det øjeblik, hvor man tager beslutningen, investerer penge i det og så tænker man, bare det går. Jeg startede op i den sværeste tid man kunne, men vi er blevet taget fantastisk imod. Vi har kunder, som kommer igen og igen og som kunde betyder det måske ikke så meget at give et like på Facebook eller instagram, det betyder ikke så meget for den, der gør det, men for mig betyder det alt. Det gør virkelig en kæmpe forskel for mig og for min lille butik. Det har seriøst været en vild rejse, fortæller Gitte.

Inden åbningen af butikken i Fredericia drev Gitte Please Stay som ren webshop, men ikke på fuldtid. Hun fandt det rette lokale og gav det et skud med en fysisk butik og det har hun på ingen måde fortrudt.

– Det kommer ikke bag på mig, men alligevel gør det, at jeg rammer 80 arbejdstimer i ugen, men jeg elsker min lille butik. Så det er på ingen måde en klage, jeg er så glad for, at jeg har gjort det og man kommer ikke sovende til det. Det man ser, når man kommer ind og bliver mødt af smil og et hej, er ET billede af, hvordan butikken er. Når du sidder her i vores baglokale, hvor der står mange nye varer i kasser, så er der en anden side – også en webshop. Varerne skal lægges på webben, der skal skrives tekster, de skal dampes, hænges på plads, der skal laves et oplæg i butikken, de skal postes på de sociale medier mm og jeg kunne ikke gøre det uden de fantastiske piger her i butikken, siger Gitte Blicher Engberg.

Hun henviser til, at hun har en fuldtidsansat i Lisette, to på deltid og Gittes datter hjælper også til. Sammen udgør de et stærkt team, der har givet Please Stay en god start som fysisk butik.

– Sammenhængen er rigtig god med webshop og fysisk butik. Jeg er taknemmelig for den omvendte rækkefølge, jeg har lavet. De fleste tror jeg starter en butik og vil have en webshop, og webshoppen er tung – den kræver mange timer. Jeg er glad for, at jeg har gjort det i omvendt rækkefølge, fordi ellers havde det været svært. Sammenhængen fungerer rigtig godt, også fordi kunderne er ved at finde ud af, at man kan bestille på webshoppen og vælge afhentning. Man kan komme ind, have lagt ordren på webshoppen, og så kan man prøve tøjet og lægge det tilbage, hvis det ikke passer. Man får stadig servicen i butikken, selvom man har handlet på nettet. Fredericia er ikke stor nok til, at jeg har mange af hver størrelse, så ville der være for mange, som kom i det samme tøj og det er ikke fedt, derfor skal man jo sommetider være lidt hurtig og så er webshoppen jo god, siger Gitte.

Hendes målgruppe er ikke bestemt defineret. Eksempelvis kan Gittes datter på 19 år gå i tøj fra butikken, som til gengæld også har kunder på op til 80 år.

– Vi rammer bredt, fordi vi også har de unge fra 20 år og opefter, men vi har også hende på 80 år, som kommer. Jeg plejer at sige, det er til os, der ikke er helt voksne – ligesom mig selv. Min datter på 19 år går også i dette tøj, så vi rammer faktisk ret bredt, forklarer Gitte og kommer ind på, hvordan hun skabte forretningsmodellen:

– Min far sagde altid, at man kan ikke leve med at handle af sig selv, og det havde han ret i, men det kan man godt alligevel, for please Stay er min stil, det er tøj og brugskunst, som jeg selv ville købe og gå i. Når jeg kommer ind i en tøjbutik, og der er vilde farver og mønstre, så bliver jeg i tvivl om min egen stil og kommer hjem med noget, jeg måske bruger en gang og ikke mere. Jeg tror, at der er mange ligesom mig og har man styr på sin basisgarderobe, kan man mikse sit tøj på mange måder, og det synes jeg er godt. Inde hos os skal man spille sig selv og sit klædeskab godt, når man køber nyt, ellers laver man fejlkøb eller for mange engangskøb.

Foruden et års-jubilæet med Please Stay, kan Gitte også fejre en anden ting. Hun har åbnet en selvbetjent outlet i Vendergade 15b.

– Det er en selvbetjent outlet med brugskunst, siger Gitte og fortsætter:

– Du finder de varer du kan lide, MobilePayer og tager varerne med. Har man ikke mobilepay, kan man gå herind til mig og betale varerne, vi ligger jo lige ovre på den anden side. Vi blev inspireret af en blomsterhandler i Vejle, som gør det samme. Han har åbent hele døgnet – vi har det kun i åbningstiden. Nu prøver vi det og ser, hvad der sker.

I forbindelse med et års-fødselsdagen kører Please Stay 20, 40 og 60 procent rabat på udvalgte varer.