Danmarks største erhvervsorganisation kvitterer positivt for en ansvarlig nytårstale fra statsministeren og er utålmodig omkring at få nødvendig handling realiseret i usikre tider.

Statsminister Mette Frederiksen har netop holdt sin nytårstale, hvor hun bragte flere temaer op, som man hæfter sig positivt ved i Danmarks største erhvervsorganisation, DI.

– Det var en alvorstung og ansvarlig nytårstale, som på mange måder rammer det nye år præcist ind. Vi står i usikre tider som samfund, hvor vi helt fundamentalt ikke kan tage den sikkerhed for givet, som vi ellers har været vant til i årtier. Det betyder også, at den velstand, velfærd og tryghed, vi alle ønsker os, kræver ekstraordinære indsatser fra os alle sammen. Derfor er det vigtigt og modigt, at det fremstår så tydeligt både i statsministerens nytårstale og i regeringsgrundlaget, at der kun er én vej frem, og det er, at vi alle løfter noget mere i fællesskab, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

– Usikkerheden opleves også i erhvervslivet. Når vi spørger vores medlemmer, svarer 6 ud af 10, at de i høj grad er bekymrede for, at usikkerhed fra udefrakommende faktorer vil påvirke deres aktiviteter i 2023. Det siger alt om den alvorlige situation, siger DI-direktøren.  

Nødvendig grøn handling

DI-topchefen roser nytårstalens fokus på reformer, som han glæder sig til at se realiseret:

– Jeg er meget enig med statsministeren i, at vi skal turde forandringer, og at flere skal arbejde mere. Længe har vi i erhvervslivet talt for, at vi bliver nødt til at få gjort op med de seneste års reformtørke, og derfor er det selvfølgelig også meget positivt, at reformbehovet gentages i nytårstalen. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg også er utålmodig efter at se de konkrete løsninger ført ud i livet i 2023. Det er nu, den nye regering skal vise, hvor handlekraftig den er, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Det er helt afgørende, at statsministeren slår fast, at den grønne omstilling ikke kun handler om sætte mål, men om at komme i mål. Hvilket jeg også selv længe har understreget nødvendigheden af. For i 2023 får vi virkelig brug for at få skruet op for grøn handling og eksekvering, hvis vi skal nå i mål med vores massive klimaambitioner. Derfor havde jeg også gerne set statsministeren være mere forpligtende og konkret på, hvor hurtigt og hvordan vi i praksis får taget de næste skridt til at få speedet den grønne omstilling op, uddyber Lars Sandahl Sørensen.

– Den grønne omstilling bygger ikke sig selv, og vi ved, at vi høj grad får behov for flere faglærte de kommende år. Derfor er jeg meget tilfreds med det tydelige fokus på erhvervsuddannelserne i nytårstalen og i regeringsgrundlaget generelt. Vi ser frem til at samarbejde med regeringen om at få løftet alle de centrale områder i det nye år, herunder det helt essentielle uddannelsesområde, slutter Lars Sandahl Sørensen.