DF er modstander af ungdomsklub i fredet bygning

0

Økonomi- og erhvervsudvalget i Fredericia har diskuteret brugen af de historiske rammer i Kraches Gård, der snart skal anvendes som midtbyklub. Dansk Folkeparti stemte imod og kom med et ændringsforslag, som blev stemt ned.

I sagen indstillede forvaltningen til, at bygningen fremover skal anvendes til en midtbyklub, selvom bygningen er på kommunens salgsliste til 4,5 millioner kroner. Forvaltningen vurderer, at bygningen ikke kan sælges, da den er fredet og en køber derfor ikke bare vil kunne lave om i den. Derfor lød indstillingen, at bygningen skal anvendes til midtbyklub, men det var Dansk Folkeparti ikke enig i.

– Det mener jeg ikke på nuværende tidspunkt. Vi har behandlet det i Økonomiudvalget, hvor vi stillede ændringsforslag hvor vi skal snakke om hvad den skal bruges til og eventuelt tages af salgslisten. Som det står i indstillingen vil man have ungeenheden og en midtbyklub til 10-14 årig børn. Det mener vi ikke, at den her bygning, som i øvrigt er fredet, egner sig til. Hvis der sker skade på vægmalerier og andre ting, kan det koste kommunen utroligt mange penge, da Slots- og Kulturstyrelsen kommer med konservator og alt muligt andet. Det er synd at sådan en bygning bruges til midtbyklub, siger DF’s gruppeformand, Susanne Eilersen og fortsætter:

– Jeg vil have børn skal udfolde sig og lege, og det kan gå hårdt for sig, det vil være bedre i egnede lokaler, hvor der ikke sker skade ved at spille bold op ad en væg eller leger ta’ fat og der røg en stol ind i væggen eller, hvad der ellers kan ske.

Susanne Eilersen ærger sig samtidig over, at man alt for sent er blevet opmærksom på, at den historisk flotte bygning kunne være blevet brugt til Demensfællesskabet i Fredericia.

– Vi har hørt, at Demensfælleskabet har spurgt på huset, hvilket vi politikere desværre ikke har vidst. Jeg kan forstå på forvaltningen, at de heller ikke har vidst det, da lederen af Demensfælleskabet har talt med chefer, der ikke længere er i kommunen og af den årsag, synes jeg hele proceduren skal gå om. Vi skal politisk tale om, hvad der skal ske med huset, hvis det skal af salgslisten og inddrage Demensfælleskabet i det. Det stillede vi et ændringsforslag om til Økonomiudvalgsmødet, men det blev stemt ned og sådan er politik. Jeg gjorde, hvad jeg kunne, men jeg synes, at det er ærgerligt med det nuværende formål, da vi kunne have fundet andre egnede lokaler til en midtbyklub, siger Eilersen.

Dialogen med Demensfællesskabet skulle have været oplyst. Det havde ændret meget.

– Det er ærgerligt, at vi ikke har hørt noget. Det burde vi har gjort. Det skulle være skrevet ned, fordi vi ved, at arbejdspladser ikke er statiske og folk rejser igen, så det kan vi tage med som lære, da vi selvfølgelig skal journalisere. Hvad der lige er gået galt, tør jeg ikke sige og det må vi finde ud af, men jeg håber, at vi fortsætter med at snakke med Demensfælleskabet, da de sidder i en kælder under en boligblok i Vendersgade, hvor der ikke er hyggeligt og venligt. Jeg håber, at dem der stemte imod vil hjælpe med at finde bedre egnede lokale end den kælder, siger Susanne Eilersen.

De unge, som nu kommer til at være i Kraches Gård, har ikke forståelse for kulturen på samme måde som ældre vil have det, påpeger Eilersen.

– Uden at sige noget værdsætter man kulturhistorie jo ældre man bliver, det opdager børn ikke, vi taler om mennesker med en vis alder og hvor kultur og historie har sat sig mere fast. Jeg tror helt klart, at lokalerne i Kraches Gård ville være yderst egnede til demente i hyggelige rammer og med den historie med kongelige aner, der er dernede. Det er vigtigt at bevare en kulturarv som Kraches Gård, så jeg tror, at de ville have befundet sig godt dernede, og kunne have fundet nogen andre lokaler som børn og unge ligeså godt kunne have været i et andet sted, eksempelvis på Kulturkasernen, hvor vi har mange lokaler og hvor der er mange andre unge, eksempelvis iværksættere, der kunne inspirere en unge enhed, men det blev ikke den her gang, desværre, siger hun.

I forslaget var der ikke et direkte forslag om, hvor man ellers kunne placere en midtbyklub. Det er ikke et krav, siger Eilersen.

– Jeg har ikke stillet det i forslaget, kun at vi skal gå runden igennem, men jeg har sagt, at vi skal kigge på lokaler på Kulturkasernen, da det er oplagt for mig. Gasværksgrunden og stranden er ikke langt væk derfra, så jeg synes, at det ville give god mening på Kulturkasernen, slutter hun.