Onsdag aften, modtog Areewan Sophondilok Erlandsen prisen som årets iværksætter. Hun er stolt over at have stolet på sin mavefornemmelsen, hendes krøllede hjerne og at have bevaret optimismen. Alle fra Restaurant ene. har lagt passion og mandetimer, det er ikke blot hendes pris, det er deres.

På kvindernes internationale kampdag den 8. maj, en uge inden at overrækkelsen fandt sted fik Areewan besked om at hun ville blive kåret til årets iværksætter. Symbolikken gik hende ikke forbi og selv, sætter hun stor pris på betydningen.

– Det var sjovt, fik det at vide den 8. maj altså kvindernes kampdag, det var ret cool, kunne selvfølgelig ikke sige det til nogen, men fik alligevel fortalt det til nogle af minde veninder der ikke bor her i byen. Følelserne var overvældende, wow, måtte skynde mig ned i køkkenet og fortælle det til personalet, for det er ikke mig alene der har fortjent den her pris siger Areewan.

– Prøvede at forstå hvilke kriterier, det var vi var bedømt ud fra, for indtil det øjeblik vidste jeg ikke at prisen eksisterede. Stephen Bihl fra Business Fredericia, fortalte at det blandt andet var at vi turde tage chancer, at vi rykkede herned i Kanalbyen og ville være en del af den udvikling der sker hernede. Det er rart at blive set som så stor en del af byen, for når man går rundt hernede tænker man ikke selv, at vi på den måde har betydning, fortsætter hun.

Selve iværksætterprisen står som det første når man træder ind af døren, den er lavet af en lokal keramikker og indeholder flere symbolikker, om det at være iværksætter. Foto: AVISEN

Vi gør det der skal til

Gæsterne hos ene. skal have en god oplevelse, det er det vigtigste, har de det så er Areewan helt sikker på at forretningen nok skal trives. Det var en helt naturlig udvikling at rive teltpælene op og flytte restauranten ud af gågaden.

– Vi gør det der skal til for at give gæsterne den gode oplevelse og drive en god forretning. Vi var ikke trætte af at ligge i gågaden, beliggenheden var rigtig god, det vigtigste er altid at fokusere på det interne, ikke det eksterne, der er masser af faktorer man ikke kan gøre noget ved, vores fokus er altid på det vi kan gøre noget ved. Da muligheden for at komme herned bød sig, så kunne vi bruge de styrker vi allerede havde, til at få det til at lykkedes, fortæller Areewan.

Det går hurtigt på restauranten, de har ligget i kanalbyen i snart halvandet år, men det er knap nok gået op for dem endnu. Ny placering, større lokaler og mange flere medarbejdere. Faktisk nu et 2-cifret antal medarbejdere, går det op for Areewan da hun tæller efter og løber tør for fingre på hænderne.

– Vi er dem vi altid har været, de nye medarbejdere vi har fået deler vores engagement, samtidig med at de selv sætter deres præg på stedet, relationen og det at være nærværende overfor vores medarbejdere har altid betydet meget for os, det at have en relationen er vigtig for os alle, siger hun.

Ikke længere bare dem selv

Næsten fra den ene dag til den anden, fordoblede restauranten antallet af medarbejdere og det har krævet sit at vænne sig til den lidt anderledes rolle.

– Pludselig er vi jo blevet ledere for mange mennesker, før skulle vi blot have styr på os selv, nu er det en større virksomhed, med større omkostninger og større konsekvenser. Man skal til at tænke mere i strategier, hvad er det næste skridt for os? Ledererfaring har vi skulle tilegne os her, ingen af os har ledet noget tidligere

For årets iværksætter handler det om at huske tålmodigheden og bevare roen, med mange års erfaring i Fredericia, så ved hun at det går op og ned. Men, mest op, for hun er absolut optimistisk for fremtiden.

– Det går rigtig godt, jeg er naturlig optimist, hvis der er stille i dag – får vi travlt i morgen, mine veninder siger at jeg lever i en lille boble, hvilket nok er sandt. Man må ikke lade sig stresse hvis det nogen gange er stille, for sådan er det i branchen. Gæsterne er glade og med dem følger tallene, det giver selvfølgelig ro i maven at det ser godt ud, men jeg kender også byen, det går bare op og ned, vi skal nok nå det vi skal, når først højsæsonen rammer, siger Areewan Erlandsen.

Med troen på produktet og en fast beslutning om aldrig at gå i panik, så bliver der ikke ændret på noget hos ene. i kanalbyen, hverken mad eller koncept. De er helt sikre på hvad deres gæster gerne vil have, så med ophøjet ro ved de at selvom der kan være stille i restauranten, så kommer gæsterne og det gode humør altid tilbage. Måske troen på dem selv, og på byen, også har noget med iværksætterprisen at gøre. De forsætter om ikke andet, med det de er bedst til, for så kommer gæsterne.