19-årige Yasmina Buhl er en kreativ og engageret studerende, der nyder teater, drama og sang i sin fritid. Men livet som ung kan også byde på udfordringer. Yasmina kæmper med selvtillid og kravene på skolen og har oplevet, at det kan være svært at håndtere hverdagens udfordringer alene. Det var her, Headspace kom ind i billedet.

“Kig efter en med regbuehår”, var hvad Yasmina sagde da vi talte med hende i telefonen, på vej ud for at mødes på Fredericia Gymnasium hvor hun går; snart er det tid til eksamen, og som alle andre håber hun på at komme op i nogle helt bestemte fag. Allerede er hun dog helt sikker på, at det bliver mange af de skriftlige. Yasmina bruger samtidig sin tid på teater og dramatik, som hjælper hende med at udtrykke sig.

– Jeg vil gerne være god, når det kommer til mine studier, og jeg stræber efter at præstere mit bedste i de forskellige fag. Jeg skal helt sikkert op i alle de skriftlige fag, det ved jeg allerede, og så nok også mundtligt engelsk. Jeg har en passion for teater og dramatik, og jeg går til sang på den kreative skole. Men samtidig sætter jeg også pris på de små øjeblikke i hverdagen, hvor jeg kan tilbringe tid med min mor, vores hund og mine venner, fortæller hun.

Hun hørte første gang om Headspace gennem sin studievejleder sidste år, hvorefter hun begyndte at gå til samtaler og fandt hurtigt støtte og hjælp i organisationens farverige og imødekommende lokaler.

– Det gik op for mig, at der var nogle indre udfordringer, som jeg gerne ville have styr på, og det var omkring julen 2021. Min studievejleder anbefalede mig at søge professionel hjælp, da der var nogle problemer, som jeg ikke selv kunne løse. Jeg havde et møde med en repræsentant fra Headspace på skolen, hvor vi talte om mine udfordringer, og hun tilbød mig flere samtaler. Jeg er taknemmelig for muligheden for at få den hjælp og fortsætter:

– Ved faktisk ikke, hvordan det hele er startet, men føler, at det er svært at leve op til kravene på skolen, også selvom det måske ikke er sådan, så får det mig til at føle mig overvældet. Jeg har tendens til at blive let påvirket af mine følelser og har haft lav selvtillid, selvom disse problemer nok virker almindelige for mange. Jeg er ikke altid klar over mine egne problemer; var der ikke andre, som havde foreslået mig at søge hjælp, så havde jeg nok ikke søgt det.

Når man kommer ned til Headspace for at får hjælp, handler det om at byder de unge velkommen med åbne arme. Yasmina, taler faktisk med to forskellige vejledere, alle har forskellige kompetencer. Nogengange hjælper de hende også lige med en aflevering. Hun har fået en række værktøjer, der hjælper hende med at arbejde på sin selvtillid og kommunikation med andre. Hun nævner blandt andet visualisering som en effektiv metode.

– Jeg har fundet en måde at håndtere mine negative tanker på ved at tage dem og lægge dem i en kasse, hvor jeg kan slippe af med dem og sige nej tak. Derefter trækker jeg vejret dybt og fokuserer på at være opmærksom på mine omgivelser, kigger rundt i rummet og lægger mærke til de små ting omkring mig. Dette hjælper mig med at slippe af med den negative energi og bringer mig i en mere positiv tilstand, uddyber hun.

Det er en ressource for unge, og Yasmina ønsker, at der er mange andre, der prøver at få noget rådgivning. For selvom hun også har talt med psykologer, så er det bare helt anderledes, det hun oplever med rådgiverne i Fredericia.

– Jeg er utroligt taknemmelig for Headspace, og jeg ville ønske, at jeg havde kendt til det tidligere. Det er en fantastisk mulighed, og jeg ønsker virkelig at dele det med andre. Jeg tror, mit regnbuehår meget fint symboliserer, at jeg er vokset som person, og at jeg samtidig har fået selvtillid. På den måde vælger jeg også at fokusere på det positive og undgår sort og hvid tænkning. Mit hår er bare et symbol på min styrke og glæde, siger Yasmina med et smil.

Yasminas vilje med hendes eksempel er at fortælle, hvordan anonym vejledning kan være en uvurderlig ressource for unge mennesker, der søger støtte til livets mange udfordringer. Det er tydeligt, at samtalerne og værktøjerne, de kaster af sig, spiller en vigtig rolle i Yasminas personlige vækst og udvikling af selvtillid, selv under stressende perioder som eksamener.

Hendes erfaringer understreger vigtigheden af at have adgang til en støttende platform som Headspace, hvor unge kan finde hjælp til at tackle problemer og usikkerheder, der ofte opstår i ungdomsårene. Hun håber selv at kunne inspirere andre unge, som kæmper med lignende udfordringer, til selv at kigge efter hjælp og støtte, fordi det hjælper. Sammen med hendes vejledere fortsætter Yasmina med at udvikle sig, lære at håndtere udfordringer og opbygge selvtillid.