Vi kender stortset allesammen følelsen, der kommer i starten af marts hvert år. Har man nu plottet tingene rigtigt ind hos SKAT? Står man til et kæmpe skattesmæk eller en fed check som forsøder sommerferien

Jeg tror på, at størstedelen af danskerne hverken kan gennemskue eller regne præcist ud, hvad de skal betale i skat, når man medtager personfradrag, renteindtægter, renteudgifter, kapitalindkomst, aktieindkomst, kørselsgodtgørelse og endnu flere af de utallige plusser og minusser, som ens indkomst skal igennem inden den bliver udbetalt.

At vores skattesystem er SÅ kompliceret medfører i mine øjne tre ting:

1. Over 5000 statslige arbejdspladser, der alle gør en stor indsats for danskerne. Men kunne nogle af disse ansatte måske i stedet undervise i matematik eller skifte kateter på fru Hansen?

2. En skræmmende overvejelse inden man går selvstændig. Man har ofte hørt om de små selvstændige, som virkelig forsøger at gøre det rigtigt, men gang på gang har fået et større eller mindre skattesmæk, fordi de har overset et eller andet. Det er et unødvendigt benspænd for både de nuværende iværksættere og de kommende.

3. Et sådan system kan desværre nemt udnyttes af de få som er uddannet i det, og samtidigt ikke har den mindste smule samvittighed.

Derfor ville Liberal Alliances forslag om på sigt at ensarte skatten, så de første 7000kr hver måned er skattefrie og der dernæst bliver trukket 40% af resten (uanset om du er butiksansat eller direktør), være rigtig godt. Ydermere vil forslaget om at sænke selskabsskatten også gavne samfundet rigtig meget. 

Ovennævnte vil ikke bare skabe engagement til at tage den ekstra vagt, starte en virksomhed eller yderligere dygtiggøre sig – det vil gøre det meget sværere for banditter i habitter at udnytte skattesystemet, og dermed snyde fælleskassen for flere milliarder årligt.

De fleste af danskerne går og pudser deres glorier – for det går jo meget godt, når man sammenligner med andre lande.

Og ja, vi har det meget godt og tingene virker nogenlunde på overfladen, men når man kradser lidt i lakken, så kommer der den ene korrupte sag efter den anden frem.  Det må og skal vi ikke acceptere, og derfor skal der handling til.

Det, som bliver vist i “Den sorte svane” skaber mistillid danskerne i mellem, virksomheder i mellem og mistillid til systemet og dem som sidder med magten. Er Danmark virkelig fuldstændig korrupt?

Det er i hvert fald ikke holdbart, som systemerne er indrettet nu. Derfor skal reglerne forsimples så de dermed ikke kan fordrejes til fordel for banditter i habitter. 

Helene Lykke,

Ligestillingsordfører og byrådskandidat for Liberal Alliance Fredericia