Danskerne indhentede i oktober måned flere lånetilbud til boligkøb end for et år siden. Dermed er interessen for boligkøb steget for anden måned i træk, men er dog forsat på et lavt niveau. Det viser de nyeste tal for Finans Danmark. Den stigende interesse kan hænge sammen med de nye boligskatter, der træder i kraft i det nye år.

Danskernes appetit på at købe en bolig stiger for anden måned i træk. I oktober blev der indhentet 3.109 lånetilbud til køb af ejerboliger og sommerhuse. Det er 12 pct. flere end for et år siden.

– Danskernes interesse for boligkøb har været i en positiv udvikling siden begyndelsen af 2023, hvor antallet af lånetilbud ramte bunden. Og i de seneste to måneder i træk er antallet af lånetilbud til boligkøb steget. Den stigende interesse kan skyldes, at det nye boligskattesystem træder i kraft den 1. januar 2024. Det betyder, at man skal nå at købe en bolig inden denne dato, hvis man vil nå at få en eventuel skatterabat. Dén vil man få, hvis de nye regler medfører, at boligskatten stiger, efter de nye regler træder i kraft i det nye år, siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og forsætter:

– Det er særligt ejerlejligheder i København og boliger nord for København, der forventes at få en højere boligskat i 2024. Derfor er det ikke overraskende, at det er netop her, vi har set den største stigning i interessen for at få et lånetilbud til køb af bolig.

I Region Hovedstaden blev der i oktober måned indhentet 1.282 lånetilbud til boligkøb – en stigning på 67 pct. i forhold til samme måned sidste år.

Men på trods af en pæn fremgang i antallet af lånetilbud, er den dog fortsat på et lavere niveau end i årene før og under corona.

– Det fortsat lave niveau kan skyldes, at selvom renterne og inflationen har stabiliseret sig, så er renterne stadig på et noget højere niveau, end danskerne havde vænnet sig til i årene 2019-202.1 Dette kan gøre det sværere at have råd til at købe en ny bolig, siger Peter Jayaswal.