Over det seneste år er boligudbuddet steget – men ikke i det omfang man måske skulle forvente. På trods af øget inflation og stigende renter, er der blevet tilføjet kun 10 boliger dagligt til salgslisten over de sidste 12 måneder. Denne udvikling går imod de fleste forventninger, og dette skyldes i høj grad de robuste danske boligejere samt et velfungerende og velreguleret lånesystem.

Betræder man talmæssigt terræn, ses det at i juni 2022 var der 36.483 boliger på markedet. Et hurtigt spring frem til juni i år, og det tal er vokset til 40.269, hvilket inkluderer parcelhuse, ejerlejligheder og fritidshuse. Dette er en stigning på 3.786 boliger, hvilket svarer til en daglig stigning på over ti boliger i løbet af de seneste tolv måneder, viser nye data fra Finans Danmarks udbudsstatistik. Disse data er analyseret af ejendomsmæglerkæden Estate.

– En stigning i boligudbuddet på ti procent kan synes betydelig, siger Thomas Hovgaard, presseansvarlig i Estate.

– Men hvis vi sammenligner det aktuelle boligudbud med tidligere perioder, befinder vi os faktisk i den lavere ende. Med det nuværende boligudbud på omkring 40.000 boliger til salg, er vi omtrent 20.000 boliger under det, der var normen i 2010’erne.

Ifølge Hovgaard, skyldes den stigende udbud primært de stigende renter og de dermed faldende boligpriser. Når renterne stiger, ender nogle boligejere i vanskeligheder, da deres renteudgifter stiger, og det kan betyde, at boligen må sælges. Samtidig kan mange, især førstegangskøbere, konstatere, at de ikke længere kan købe bolig for det beløb, de kunne for blot et par måneder siden. Disse to faktorer kombineret fører til en stigning i boligudbuddet, som det er set over det seneste år.

Til trods for disse udfordringer vurderer Hovgaard, at stigningen er beskeden i forhold til de belastninger, boligmarkedet har været udsat for.

– Givet den højeste inflation på fyrre år og en tredobling af renteniveauet, er det overraskende, at boligudbuddet ikke har skudt i vejret med drastiske prisfald. Det er heldigvis ikke sket, hvilket utvivlsomt kan tilskrives de solide danske boligejere og det effektive låneregulativ, der blev indført efter finanskrisen, slutter Thomas Hovgaard.