Billunds Boghandel i Fredericia er blevet hædret med Blixenprisen som årets boghandel for bogåret 2022. Elsa Billund, boghandlens entusiastiske indehaver, er en kvinde, der med glæde deler sin passion for litteraturens verden med sine kunder.

– Det handler ikke kun om mig, det handler om os alle her i butikken. Vores fælles kærlighed til bøger strækker sig langt tilbage, til min fars tid. En bog er ikke bare en ting – den er et spejl, et vindue, et kort, alt afhængig af, hvem der læser den. Selvom jeg ikke har læst hver eneste bog her på hylderne, så er alle her ivrige læsere. Vi håndterer selv alle bestillingerne af vores bøger, så det kræver om ikke andet noget indsigt. Så selvom jeg ikke læser hver eneste bog, berører jeg dem alle, forstår dem og ved, hvorfor de er her i vores butik, uddyber Elsa Billund.

Ligesom en dygtig forfatter forbliver tro mod sit plot og sine karakterer, uanset hvor mange priser og hædersbevisninger han eller hun modtager, forbliver Elsa jordnær og hengiven til hendes egentlige formål, hendes kunder.

– Selvom vi har modtaget en så fantastisk anerkendelse, ændrer det ikke vores hverdagsrutiner eller vores engagement i vores kunder. Vi fortsætter og forbliver den samme, vi tage os godt af vores kunder og giver dem den bedste service. Måske, vi skåler i et enkelt glas vin senere, men det handler ikke kun om hæder og priser, det handler om at være konsekvent og tro mod det, vi står for, derfor har vi vundet, siger hun beslutsomt.

Elsa udstråler glæde, som hun plejer og var igennem live på P4, da vi trådte ind af døren i Gothersgade, men hun hilste os alligevel med det sædvanlige store smil.

– Vi er fast besluttede på at prioritere bogen frem for alt andet. Vi kunne sikkert, udvide vores sortiment med skoletasker og meget andet, men det ville aflede opmærksomheden fra vores kerneformål, som er bøgerne. Vi vil skabe en unik og uforglemmelig oplevelse for alle, der træder ind i vores butik. Måske kommer de ind med en bestemt bog i tankerne, men vi håber også at inspirere dem til at udforske nye titler og forfattere, så det sker at de går hjem med en en helt anden bog, de slet ikke havde overvejet før. Det er noget af den magi og overraskelse man får ved at besøge vores boghandel, forklarer hun.

Til trods for frygten for at den digitale tidsalder ville mindske folks interesse for fysiske bøger, mener Elsa, at unge, især, er blevet mere målrettede i deres bogvalg.

– De kommer ind og vil læse de gamle klassikere. De forstår, at en af måderne at blive ‘dannet’ i en digital tidsalder, er ved at læse klassiske værker, uddyber hun.

Elsa Billund har en dyb indsigt i litteraturens verden, som strækker sig langt ud over hendes kunders læsepræferencer. Dette er tydeligt illustreret ved at Glenn Bechs bog ‘Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’ har haft en fast plads på hendes disk længe inden den blev anerkendt bredt. Ironisk nok vandt netop denne bog titlen ‘Årets bog’ ved selvsamme prisuddeling, hvor Billunds Boghandel også blev hædret.

At vinde Blixenprisen, er dybt rørende for Elsa Billund. Det er en stor anerkendelse, der giver boghandlen motivation til at fortsætte.

– Det bekræfter, at folk stadig sætter pris på bøger. Det viser, at branchen anerkender vores fokus på et bredt og dybt udvalg af bøger. Vi kender ikke begrænsningens kunst her i Billunds Boghandel, så vi forsøger at skaffe alt hjem der efterspørges, fortæller Elsa Billund.

Det har været en lang nat, de var først tilbage fra prisuddelingen kl. 04.00 i nat, men prisen for Årets Boghandel er mere end det værd. Elsa ser ikke kun prisen som en anerkendelse af hendes og hendes kollegaers hårde arbejde, men også som en bekræftelse på, at bogen – det tidløse medie – stadig er elsket og efterspurgt. En påmindelse om, at der stadig er en plads for de trykte ord i vores digitale tidsalder.