Fredag aften lyste Fredericias Nordbohus op med fest og farver, da lokalsamfundet samledes for at fejre Sankt Hans. Trods forbuddet mod afbrænding, blev det en uforglemmelig aften, hvor lokale borgere støttede arrangementet og deltog i hundredevis.

Markedets livlige stemning var uundgåelig. Duftene fra pølserne på grillen og kølige øl, blandet med børns latter fra hoppeborgen og fodboldspillet, skabte en atmosfære af ren glæde.

Klokken 19:30 tog formand for Nordbohuset, Stephan Klavsen, ordet og præsenterede årets taler, Karsten Merrald Sørensen, der er museumsleder hos Museerne i Fredericia.

Merrald dykkede ned i en dyb forståelse af historien, specifikt Slaget ved Fredericia i 1849. Han skildrede de voldsomme begivenheder i detaljer og påvirkningen på lokalbefolkningen.

“Når man er i Fredericia, så er det med historiske begivenheder, også lige her i området. Der er der også sket mange voldelige ting i 1849, sagde han.

Han trak paralleller mellem fortidens og nutidens konflikter, herunder krigen i Ukraine, og understregede vigtigheden af at lære af vores historie.

– Det er derfor, det er ekstremt vigtigt at kende sin historie og lære af dem, eksempelvis hvordan man reagerer under og efter en krig. Og Danmark har været i krig med sine naboer mange gange, forklarede Karsten Merrald Sørensen.

I det hele taget skildrede Sørensen Sankt Hans som en tid for refleksion og fejring af både fortid og nutid, af de udfordringer vi har overvundet og de, vi står over for.

– Vi står ansigt til ansigt på mange former for undertrykkelse ude i verden, men det er også det, der gør, at Sankt Hans bålet er både smuk og en alvorlig påmindelse omkring det. Det er en påmindelse om, hvad vi har, og hvad vi skal kæmpe for, sagde han blandt andet.

Undervejs i talen fortalte Karsten Merrald Sørensen også om hekse gennem tiden i Danmark inden, at han sluttede af med at sende et “skål” ud til de 3-400 fremmødte.

Efterfølgende blev Midsommervisen spillet over højtaleranlægget, og der kom et kreativt alternativ til det traditionelle Sankt Hans bål. På grund af afbrændingsforbuddet blev der i stedet sat en røgkanon op, som skød røg op i den danske sommeraften.