Fredericia KF har ansøgt om at få navneretten til kunstgræsbanen ved Fredericia Idrætscenter. Det er afvist. Betyder det at Fredericia Kommune ikke vil kvindefodbolden? Nej, lyder svaret fra Socialdemokratiets politiske ordfører. Det vil ende i ragnarok, siger han.

Kunstgræsbanen blev indviet i august 2022. Det skete, da der i budget 2021 blev afsat midler til banen, der endte med at koste i omegnen af seks millioner kroner. I forbindelse med budgettet blev det klarlagt, at banens primære bruger skulle være kvindefodbolden, der ikke havde noget fast tilhørssted i Fredericia og skiftevis benyttede sig af baner rundt omkring i kommunen. Det var den daværende politiske ordfører og senere borgmester, Steen Wrist (A), der fremførte argumenterne for pigefodbolden i Fredericia. I kølvandet fulgte en større ballade om brugen af kommunale midler, kunststofbaner generelt og om, det var til pigefodbolden.

Fredericia KF blev lavet som et samarbejde mellem en række lokale klubber med hensigt at fremme pige- og kvindefodbolden i Fredericia, hvor der i flere år har været talentfulde årgange. Men nu rækker talentet ikke til “kommerciel politisk opbakning.” Flere gange måtte trænere og ledere i Fredericia KF se talentfulde spillere smutte til Haderslev, Aarhus, Kolding og Odense. Det skulle der laves om på. I Fredericia mangler man lige præcis den DBU-licens, der gør det muligt at beholde de mest talentfulde spillere. Når man afslutter U15-turneringen, og skal rykke skridtet videre op aldersmæssigt kræver det nemlig en licens for at spille i de bedste fodboldrækker, og den slags koster penge.

David Gulløv (S). Foto: AVISEN

Socialdemokratiet: Det er et princip

Derfor har Fredericia KF hidtil kunnet se de talentfulde piger blive spredt for alle vinde til blandt andet Kolding, Haderslev, Aarhus og Odense. Det vil man lave om på ved at skabe den rette økonomi, og derfor har man ansøgt om navneretten til kunstgræsbanen for at kunne generere en indtægt på den måde, men den mulighed er blevet afvist af Kultur- og Idrætsudvalget.

– Når vi siger nej er det af ren princip. Hvad skal vi gøre, hvis vi sagde ja og nogen bad om navneretten til hal 5 og 6 i hallen? Eller hvad, hvis basketballklubben og badmintonklubben spurgte? Det ville blive det rene ragnarok, da de alle vil skulle op på facaden, siger næstformand i udvalget, David Gulløv (A).

Til gengæld må FC Fredericia og Fredericia Håndboldklub godt sælge rettighederne til navnet på Fredericia Stadion og opvisningsarenaen i Fredericia Idrætscenter.

– Det er aftaler, der lavet med de to professionelle klubber, der profilerer Fredericia på en anden måde end de andre klubber. Det er derfor, at vi har sagt ja til dem og ikke siger ja til andre, siger David Gulløv.

Kigger man rundt omkring i Fredericia Kommune på byens øvrige fodboldklubber må de godt sælge navnerettighederne til deres kampbane, og det er der en særlig grund til.

– Det er de andre klubbers egen bane, og det er der forskellen er. Hvis Fredericia KF havde deres egen, så måtte de også gerne. Det er fordi, det er kommunen, der har kunstgræsbanen, at vi ikke kan sige ja. Det er også kommunen, der har hal 1, 2, 3, 4, 5 og 6, og af samme årsag ikke bare kan sige ja til at sælge navnesponsorater til den enkelte hal. Vi er nødt til at danne præcedens, når det kommer til breddeklubber, siger David Gulløv.

David Gulløv forklarer, hvorfor politikerne har valgt at afvise muligheden for permanente reklamer på kommunens kunstgræsbane, samtidig med at de forsøger at finde alternative løsninger for at støtte lokale sportsklubber som Fredericia KF. Han har dog stor forståelse for Fredericia KFs ønske. Men det går ikke med en fast løsning.

– For dem handler det om at skabe flere indtægter, og det talte vi også om i udvalget, og det har alle forståelse for, men da kunstgræsbanen ikke er deres egen, kan det ikke blive sådan. Vi har tilbudt Fredericia KF, at de godt må sætte bandereklamer og andet op i forbindelse med de spiller kampe, ligesom eksempelvis håndboldklubben gør inde i arenaen. Så længe, at de bare tager dem ned igen bagefter. På den måde synes jeg ikke, at vi står i vejen for Fredericia KF, slår David Gulløv fast.

David Gulløv fremhæver samtidig vigtigheden af principper i beslutningstagningen, når det kommer til støtte til sportsklubber. Selvom politikerne ønsker at fremme pigefodbolden, har de sat en grænse for, hvordan navnerettigheder kan anvendes for at undgå præcedens, der kan påvirke andre foreninger i Fredericia Idrætscenter.

– Vi vil rigtig gerne pigefodbolden, og det er også derfor, at vi har afsat 100.000 kroner til det i budgettet. Det handler bare om ren og skær princip i den konkrete sag, da det ellers kan udvikle sig til, at mange foreninger, som hører hjemme i Fredericia Idrætscenter, også vil råde over navneretten til hvor de dyrker deres sport.