Sune Nørgaard Jakobsen, Skolebestyrelsesformand på Frederiksodde Skole og medlem af Dansk Folkeparti i Fredericia, præsenterer et stærkt og engageret budskab om, hvordan vi som samfund kan tackle de udfordringer, der påvirker vores ungdom. Hans budskab er klart og tydeligt: Det kræver et betydeligt forældreansvar.

I en tid, hvor visse adfærdsmønstre og sundhedsrisici blandt unge er i stigning, står spørgsmålet om forældreansvar mere presserende end nogensinde før. Sune Nørgaard Jakobsen lægger vægt på forældrenes rolle i bekæmpelsen af disse problemstillinger. Med en dybfølt bekymring for nutidens unge og det pres, de står overfor, argumenterer han for, at forældrene skal være mere aktive og påtage sig et større ansvar for deres børns liv.

– En afgørende kvalitet ved en god ven er tillid. Man skal kunne dele alt med hinanden, udtaler Jakobsen og fortsætter:

Men er man virkelig en god ven, når man dækker over kriminel adfærd? Eller er man en god ven, når man trækker grænsen og siger: ‘Det her skal du ikke gøre’?

Ifølge Jakobsen ligger en betydelig del af ansvaret hos forældrene:

– Vi skal tale med vores børn og hinanden om disse udfordringer,” påpeger han. Han erkender, at nutidens børn har mere fritid end nogensinde før, samtidig med at mange forældre er optaget af deres arbejde. Dette efterlader børnene sårbare over for at blive involveret i situationer, der kan have negative konsekvenser.

Han er bekymret over den voksende problematik omkring “puff bars” – e-cigaretter, der sælges ulovligt til mindreårige.

– Puff bars har potentialet til at blive det nye indgangsstof. Desuden er der en ufattelig stærk anti-stikker kultur i det her miljø. Det kunne lige så vel ligne et kriminelt miljø, men forskellen er, at vi her taler om børn på kun 12 og 13 år, advarer Jakobsen, og drager paralleller til sin egen ungdom, hvor hash var det såkaldte gateway-stof.

Disse varer er jo ulovlige, hvilket betyder, at de, der sælger dem, allerede er en del af det kriminelle miljø, tilføjer Jakobsen.

Han er især bekymret over, hvordan dette miljø påvirker børnene og skaber en kultur, hvor det er uacceptabelt at stikke hinanden, selv når venner er involveret i ulovlige aktiviteter.

For Jakobsen er en god ven en, der påtager sig ansvar.

– Man viser sandt venskab, når man tager hånd om en kammerat, der har det svært, eller når man ser en ven træde ved siden af. Selvom det kan være en udfordring at tage ordet selv, er det essentielt at tale med sine forældre. Forældrene har en vigtig rolle i at reagere – ikke ved at isolere deres barn, men ved at gå i dialog med andre forældre og samarbejde om at finde en løsning på problemet.

Jakobsen påpeger også, at de sociale medier har bidraget til at forværre problemet.

– De skaber en fiktiv virkelighed, hvor usande påstande kan blive accepteret som sandheder. Han mener, at dette forstærker ungdommens tendens til at blive fanget i et “ekkokammer” af ensidige holdninger.

Jakobsen har også bemærket en tendens til en kultur præget af perfektionisme blandt de unge, hvor alle føler sig tvunget til konstant at præstere.

– Men hvad er det vigtigste? Er det ikke at være gode mennesker og behandle andre med venlighed? spørger han.

Hans budskab er klart. Det er på tide, at forældrene træder ind i kampen mod disse udfordringer:

– Vi må være mere årvågne over for, hvad vores børn foretager sig. Vore børn er kloge, men i takt med at byen vokser, udvider deres sociale netværk og opholdssteder sig. Det gør det essentielt, at vi påtager os et større ansvar. Invester mere tid i at være sammen med dine børn og engagér dig i dialog med dem.

Sune Nørgaard Jakobsen opfordrer forældre til at være engagerede og gøre en forskel for deres børn og samfundet som helhed.