3. marts er en vigtig dag for hørelsen, da det er Verdens Høredag. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har i år valgt at fokusere på “sunde lyttevaner og forebyggelse af støjskader” for at skabe opmærksomhed om, hvor vigtigt det er at passe på vores ører, når vi lytter til musik og anden lyd. Høreforeningen i Fredericia benyttede dagen til at oplyse og forebygge med en udstilling i Bibliotekets forhal. 

Udstillingen bestod af forskellige elementer, der var informationsmaterialer med fakta om hørelsesproblemer og forebyggelse af høretab. Desuden var der mulighed for at møde repræsentanter fra Hørerforeningen, som stod klar til at besvare spørgsmål og give gode råd om, hvordan man bedst beskytter sin hørelse.

Unge besøgende på standen. Foto: AVISEN

Udstillingen var åben for alle, både børnefamilier, unge og ældre, kiggede forbi i løbet af dagen. Flere besøgende var overraskede over, hvor meget hørelsen betyder livskvaliteten og hvor vigtigt det er at passe på sin hørelse.

Selvom der findes standarder for lydniveauet til at beskytte vores hørelse, er der stadig mange, der ikke er opmærksomme på risikoen for at få høreskader. Høreforeningen arbejder på at udbrede viden om, hvordan man kan beskytte sin hørelse, og at lære sunde lyttevaner.

Ved høreskader er alderdom ikke en af de mest almindelige årsager til høretab, det er derfor vigtigt at huske, at mange høretab kan forebygges. En af de mest effektive måder at forebygge høreskader på er ved at nedsætte lydstyrken ved sociale arrangementer og koncerter og ved at være opmærksom på lydniveauet i høretelefoner og andet lydudstyr.

WHO opfordrer alle til at tage ansvar for at beskytte vores hørelse, verdens Høredag er en vigtig påmindelse om, at vi skal tage vare på vores hørelse og lære sunde lyttevaner, så vi kan nyde musik og andre former for lyd på en måde, der ikke skader vores ører. På Verdens Høredag søsætter Høreforeningen en storstilet indsats til forebyggelse af høreskader og tinnitus blandt børn og unge.

Masser af informationsmateriale. Foto: AVISEN

Unge skal vide, hvor højt de bør lytte til musik, i hvor lang tid samt hvordan de i øvrigt undgår høreskader. De får viden om sikker sex, alkohol, rygning, kost og motion, men unges viden om støj og høreskader er begrænset. Derfor påtager Høreforeningen sig med projektet ”Lyd på livet” et samfundsansvar, så børn og unge får viden om, hvordan de passer på deres ører. Lyd på livet er et 3-årigt projekt, mere info findes her: 

Lokalt: https://www.facebook.com/groups/831469083677445/

Nationalt:  https://hoereforeningen.dk/