Varehuschef i Føtex i Prinsessegade i Fredericia, Dennis Grønnebech, oplever en stigning af tyverier. Hans tese er, at det skyldes inflation, men ikke nok med det, er tonen blandt butikstyve, som personalet pågriber, eskaleret i den seneste tid og det vil varehuschefen have sat en stopper for.

Detail- og oplevelseskonsulent i Business Fredericia, Mette Pyrdol Christensen, har tidligere fortalt, at hendes indtryk er, at der en stigning af butikstyverier. Det billede kan Dennis Grønnebech nikke genkendende til.

– Hele markedet har oplevet en støt stigning det sidste lange stykke tid. Det kan vi også mærke i Føtex-regi. Tidligere var det mere de dyre ting, som elektronik, parfume, barberblade og de dyrere dagligvarer, fortæller Grønnebech og peger på, at det i dag er alt lige fra smør, havregryn, mejeriprodukter og grønt, der ryger nu.

For at sikre sig har Føtex tyverisikring på flere varer nu end tidligere.

– Tekstilvarer er en kæmpe udfordring, meget specifikt her, men også på landsplan. Vi prøver mange ting i forhold til sikring af tingene – mange af varerne er låst inde og der er tyverisikring, videoovervågning, men når det er sagt, så skal vi huske, at vi er en dagligvarebutik og vi skal ikke gøre det svært at finde og købe basistingene. Det ligger os meget på sinde, at det godt kan være vi oplever en stigning af varer, der forsvinder, men vi skal ikke være så forskrækkede, at vi ikke tør stille de populære varer frem, slår Dennis Grønnebech fast.

Butiksdetektiver er hyret ind, så medarbejderne kan føle sig trygge

Reaktionen er klar for Dennis Grønnebech: Han har hyret en vagt foruden de butiksdetektiver, som med jævne mellemrum går rundt i Føtex. Vagterne og detektiverne er på besøg løbende i butikkens åbningstid.

– De kan være der både morgen, aften og weekend. Vi har fået en vagt, der står her fast og som arbejder sammen med detektiverne så vi er delt ind i butikken. Vagten er kommet til af den ene årsag, at medarbejderne skal føle sig trygge. Han er der ikke for at sænke tyveriet – det er måske en positv sideeffekt, men mest af alt, så sikrer han trygheden, siger Grønnebech.

Varehuschefen slår fast, at den primære årsag til vagten er hyret er, at personalet skal føle sig trygge.

– Tyverier og voldsomme oplevelser er eskaleret. Det er en af grundene til, at vagten er her. Vi har altid konfronteret tyvene. Tendensen er, at tonen er blevet grovere og det er primært derfor vagten er blevet tilkaldt. En gruppe er meget truende i adfærden, når vi tager dem og de kommer igen og igen i vores butik, så vi har valgt, at sige vi har en vagt på. Et er at tage en person i at stjæle, men noget andet er, hvis den samme person, så truer, sparker og spytter på den, der opdager tyveriet. Det prøver vi på at dæmme for, fortæller Dennis Grønnebech.

Målgruppen, der stjæler i Føtex er bred, fortæller Grønnebech. Det er ikke et bestemt segment, der skaber utryghed.

– Alle typer stjæler. Man bliver eksempelvis overrasket over, hvor mange af de ældre, der gør det. Der er også børn i den helt unge alder, der stjæler pokémonkort. Men i sidste ende er det ikke så meget tyverierne, der går os på, men mere voldsomheden i de situationer, der opstår og de hårde kriminelle, som kommer her i ny og næ, siger Dennis Grønnebech og peger på, hvad han som varehuschef prøver at gøre:

– Vi arbejder rigtig meget med det internt i medarbejderstaben. Vagt- og detektivfirmaet kender os rigtig godt, det er en stor fordel. De fortæller os, hvordan vi skal håndtere og arbejde med det. De underviser os. Som udgangspunkt er det i øvrigt kun ledere, der antaster butikstyve. Vi har samtidig løbende en dialog og erfaringsudveksling med detektiverne, der hjælper os, siger Dennis Grønnebech.

Har Dennis og hans personale pågrebet en butikstyv, så er proceduren klar:

– Vi kontakter politiet, hvis der sker noget og spørger om, de vil tale med vekommende, vi har et godt samarbejde med politiet. Politiet er også presset på ressourcer, hvilket gør det svært, da de har nok at se til, men vi har et godt samarbejde med dem. De kommer, når vi har behov for det. Vi forstår, at de har andre opgaver, og derfor har vi også den en vagt på, så der skabes mere tryghed i butikken, siger Dennis Grønnebech.

Han taler også med andre butikker om butikstyverier, og helt konkret har det været oppe at vende i handelsstandsforeningen Fredericia Shopping.

– Vi har haft et møde i Fredericia Shopping for en måneds tid siden, hvor der var flere oplæg. Vi havde en konsulent med, som vi bruger til oplæg. Han fortalte om, hvordan man spotter en butikstyv og hvordan man bedre sikrer sig. Det er noget, der fylder meget i Fredericia Shopping og det er et af de emner, vi vil bære videre til byrådet, også ideer til, hvad man konkret kan gøre, siger Dennis Grønnebech.

Varehuschefen fortæller, at han ikke har dialog med leverandører om de konkrete varer, der stjæles fra butikken.

– Vi er tilbage ved, at det ikke kommer til at ske her. Jeg vil hellere have stjålet et glas Nutella mere end at gøre det mere besværligt at købe det. Det jeg slår på tromme for som det største problem er tonen, når vi pågriber en tyv. Den adfærd vores medarbejder oplever, når de antaster, synes jeg ikke er fair, siger Dennis Grønnebech og fortæller, at det ikke er en ny målgruppe af butikstyve, der er kommet:

– Nej, det er det ikke. Tonen har bare ændret sig og blevet grovere. Jeg har været i gamet i over 20 år, og jeg har ikke været udsat for sådan en grov tone og truende adfærd. Derfor har vi fået den her vagt på, så medarbejderne sikres.

Foruden arbejdet, som Føtex gør, mener Dennis Grønnebech også, at der er et arbejde at gøre for Fredericia Kommune.

– Jeg tror, at Fredericia kommune er ude at slå på tromme for, at der har været kedelige historier i byen med unge i forhold til, hvordan grupperinger har været. Der er også noget med værestederne. Der ligger en case for kommunen også, påpeger Dennis Grønnebech og anerkender, at naboen til Føtex, parkeringshuset Domus Axel, også er en problematik.

– Der er også noget i parkeringshuset, hvor jeg tror, vi kan gøre det bedre. Jeg laver runderinger der, når jeg er på arbejde, men p-huset er grundlæggende Domus Axels. Vi er bare lejere. Jeg har ikke noget at gøre der, men jeg er interesseret i trygheden for mine kunder, så jeg laver runderinger i p-huset på en normal tur rundt i butikken. Dem jeg lægger pres på, er kommunen med, at p-huset skal bedre vedligeholdes og være mere rengjort, og der skal være flere patruljer dernede, slår Dennis Grønnebech fast.

I et år og tre måneder har Dennis Grønnebech været varehuschef. Han er derfor inde i rutinerne i butikken, og han fortæller, at han godt vidste, hvad han gik ind til, da han fik stillingen mht. antallet af tyverier.

– Det er aldrig i orden at stjæle, men slet ikke i orden at true mit personale og skabe utryg stemning, siger Dennis Grønnebech.

Med en placering lige opad gågadesystemet er Føtex Prinsessegade en såkaldt citybutik. Det gør, at der kommer et andet klientel end, der gør i en Føtex uden for centrum.