Lone Eriksen har de sidste 25 år været en fast bestanddel af Gardenia Blomster i Erritsø. Siden 2011 har hun stået i spidsen for forretningen, hvor mange Fredericianere køber deres blomster. Fredericia AVISEN satte Lone i stævne på en råkold tirsdag i oktober.

Da jeg træder ind af døren på Kurts Kaffebar er Lone allerede kommet. Hun har fundet sig til rette ved en lænestol, men vi flytter os til et bord i stedet. Lone har været hurtigt, hun har allerede bestilt en Café Latte.

Jeg selv kender kun Lone fra de gange jeg har været forbi Gardenia Blomster, men det er tydeligt at mærke hendes hjertevarme allerede fra starten. Vi starter snakken med at tage helt tilbage, tilbage til Lones opvækst i Skærbæk.

“Jeg kommer fra Skærbæk, hvor jeg er født og opvokset. Jeg har altid set mig selv som den mere stille pige, men gennem tiden har jeg nok udviklet mig til at turde mere, til at turde livet mere. Det helt store vendepunkt kom da jeg i en alder af 23 mistede min mand til en arbejdsulykke. Mit liv gik ligesom i stå. Men jeg har formået at komme ud på den anden side. Det ligger stadig dybt i mig, men livet går videre og jeg har brugt det til at blive stærkere. Det har givet mig modet til at tage flere chancer, for man skal nyde livet så længe man har det” fortæller Lone.

“Men opvæksten i Skærbæk var tryg. Jeg tror tryg er det helt rigtige ord at bruge. Jeg gik i skole på Skærbæk Skole, hvor jeg knyttede mange gode venskaber. På skolen var der et netværk og et nærvær. Man fik et tæt forhold til sine lærere, og lærerne kan da stadig huske mig den dag i dag, når vi mødes. Skolen står for mig som symbol på tryghed. Vi var trygge med lærerne, men vi var også meget trygge ved hinanden” siger Lone og fortsætter:

“Når vi havde fri var jeg altid sammen med nogen. Der var altid en klassekammerat jeg var sammen med. Jeg husker mange gode minder, blandt andet at vi efter skole hoppede på cyklen og tog en tur i skoven. Det er egentlig meget modsat hvordan jeg oplever mine egne børn lever nu. Jeg kunne sagtens lægge en seddel hvor der stod jeg ikke lige spiste hjemme, men der går ikke en dag hvor jeg ikke hører fra mine børn i løbet af dagen. Jeg ved altid hvor de er og hvad de laver, det er jo egentlig nok hårdt for dem. Jeg tror jeg selv har levet meget mere selvstændigt, hvor vi gjorde ting uden at skulle spørge om lov først.”

“Efter tiden på Skærbæk Skole skulle vi ind til den store skole i Taulov. Men efter det tog jeg en 3-årig HH, det der svarer til en HHX i dag. Derfra gik jeg i lære på kontor, for jeg troede det var det jeg skulle. Men 14 dage før jeg var udlært fandt jeg ud af, at det ikke var det jeg ville. I radioen hørte jeg et radiospot for et kursus på AMU-centret. Det valgte jeg at springe ud i, et 8-ugers kursusforløb hvor vi blandt andet lærte om blomster, maling og ansøgningsskrivning. Allerede der hæftede jeg mig ved blomsterne, og her har jeg jo så været lige siden” fortæller Lone Eriksen levende.

“Jeg var så heldig, at jeg fik en praktikplads og senere en fastansættelse i Gardenia Blomster. Jeg husker stadig den dag jeg kom ind første gang. Jeg kom i min røde frakke og blev mødt af Karen Marie. Jeg spurgte om jeg kunne komme i praktik, og hun sagde at det kunne vi da godt finde ud af, men hun ville ikke garantere jeg kunne blive. Men det var en stor kontrast til den verden jeg kom fra, men en god kontrast. Allerede efter tre uger kom Karen Marie til mig og sagde, at jeg havde talent for det, at det faldt mig meget naturligt” fortsætter Lone.

“Jeg faldt hurtigt for det, og det faldt mig meget naturligt at være kreativ. Dengang jeg var en 18-19 år gik jeg på aftenskole med min mor, der også elskede blomster og haven. Og siden jeg startede i Gardenia tilbage i 1993 er min kærlighed til blomster kun vokset” lyder det fra Lone Eriksen.

“Butikken har ofte været bandet langt væk”

I 2011 gik Lone Eriksen en ny tid i møde. En tid som almindelig lønmodtager blev skiftet ud med en tid som selvstændig erhvervsdrivende. Lone Eriksen kunne efter 18 år i Gardenia Blomster overtage forretningen, som hun siden har kørt videre. Det kom ikke bag på Lone, at hun skulle overtage efter Karen Marie.

“Der er meget andet arbejde ved at være indehaver fremfor almindelig ansat, der er en masse kontorting der skal være styr på, så jeg har kunnet bruge de ting jeg lærte fra HH. Og så har Karen Marie altid været god til at tage mig med ind, så jeg også lærte det helt fra starten” siger Lone Eriksen.

Så hun opdagede tidligt du var arvtager til hendes forretning?

“Jeg ved ikke om hun opdagede det tidligt, men det kom i hvert fald ikke bag på mig. De sidste 5-8 år inden jeg overtog butikken har vi talt om det i ny og næ, nogen gange lidt mere seriøst end andre. Jeg tror hun i en del år inden har set mig som en potentiel arvtager, men den mere seriøse snak kom de der 5-8 år inden jeg endte med at overtage” fortæller Lone og fortsætter:

“Selve overgangen var meget nervepirrende. Den fredag vi låste døren og sagde farvel til Karen Marie var helt speciel. Lige så speciel som den onsdag morgen jeg for første gang låste døren op til min egen forretning. Forretningen der udviklede sig til at blive mit hjertebarn gennem tiden. Selv da jeg bare var ansat prøvede jeg flere gange at møde ind tidligt, før børnene skulle op, for at arbejde. Så kørte jeg hjem, fik børnene op og i skole, for så at køre tilbage igen. Jeg brændte for butikken, ligesom jeg stadig gør”.

Hvordan har tiden som selvstændig været?

“Det har været hårdt, meget hårdt. Men det har også været spændende, og foreløbigt en rigtig god rejse, som jeg håber fortsætter mange år endnu. Jeg har skullet undvære dem derhjemme mere end jeg lige forventede, det har taget hårdt på mig. Der har været stor udskiftning i personalet, så det har taget lidt ekstra kræfter. Det har da også til tider affødt kommentarer derhjemme som ‘Mor du skal ikke arbejde lige så meget denne jul, vel?’. Det er hårdt, når sådan en kommentar kommet. Mange gange har butikken været bandet væk derhjemme” siger Lone.

“Det at være selvstænding har lært mig, at man skal huske at tage imod den nye dag med åbent sind og åbne arme. Hver dag er en ny begyndelse på rejsen i at udvikle butikken, og selvfølgelig også en ny begyndelse på udviklingen af rejsen ud i livet. Begge steder føler jeg det går nemmere, hvis man tager imod en ny dag med åbne arme og et smil på læben” fortæller Lone og fortsætter:

“Og det vigtigste af alt er, at man tager imod den hjælp, man kan få. Har man bare et lille netværk, så er der altid nogen der står klar med en hjælpende hånd, uanset om det er støttende ord eller fysiske kræfter”.

Moden der vender tilbage, og forsøg med andet end blomster

I Lone Eriksens 25 år i Gardenia Blomster har moden skiftet mange gange – men nu er det på vej tilbage igen – og det kan Lone ikke andet end trække på smilebåndet over.

“Det sjove ved den rejse jeg er nået til nu er, at jeg begynder at møde mange af de produkter jeg selv brugte da jeg startede i lære. Der går de der 25-30 år før moden vender tilbage, og der er jeg jo ved at være nu” lyder det med et grin fra Lone.

“Der er sket en rivende udvikling, både for butikken og for moden. Især vores reklame-strategi, de sociale medier og vores kundetilgang har ændret sig meget. Men der er også sket mange ændringer på de mere faglige ting, som hvordan vi binder buketter og sådan” fortsætter hun.

Gennem tiden har en række andre produkter også været afprøvet i butikken, heriblandt tæller de populære varer som vin og chokolade. 

“Vinen har altid været der, siden er der kommet chokolade og specialiteter. Det bliver primært brugt til de gavekurve vi sælger, blandt andet via InterFlora. Gennem tiden har vi forsøgt os med mange ting, blandt andet smykker, tørklæder og andet forskelligt. Men vi er kommet til den konklusion, at nu er det prøvet, men vi holder os til det vi er gode til: Blomster” griner Lone.

Blomster er mere end bare blomster

For Lone Eriksen er blomster mere end bare blomster. Det er hendes hobby, der sidenhen blev til hendes arbejde. Men med blomster følger også følelser, hos Gardenia Blomster sælger de blomster til både de glade stunder og de sorgfulde stunder.

“Vi bliver glade, når vi laver noget der gør vores kunder glade. Det betyder meget for os, at vores kunder er glade. Det er vigtigt for os, at vi rammer lige den følelse kunden gerne vil udtrykke med blomsterne. Blomster bliver jo brugt til mange til, blomster er ikke bare blomster. Blomster er i høj grad også følelser, og det er både de gode og de mindre gode. Eksempelvis havde jeg her til morgen en bestilling på en brudebuket, det er jo altid en glædens dag. Men vi laver jo også blomsterkranse til begravelser, hvor stemningen er en lidt andet” siger Lone.

“Vi har mange stamkunder, og det er jeg selvfølgelig meget glad for. Vi kan følge vores stamkunders liv, vi er med ved de gode begivenheder, og vi er med ved de triste. Køb af blomster fortæller meget om, hvem de er, og hvordan det går i livet” fortsætter Lone.

Sprang ud som skuespiller ved Erritsø Dilettant

Lone Eriksen har også en skuespiller gemt i maven. For to år siden blev hun en del af Erritsø Dilettant, hvor hun elsker at være en del af det store fællesskab.

“Det er simpelthen en af de bedste rejser i mit voksenliv. Michael der ejer lokalerne forretningen ligger i er bagmanden bag Erritsø Dilettant, og han har længe joket omkring det. En dag kom han forbi og spurgte, om ikke tiden var inde til at jeg skulle være med. Efter en kort samtale med min mand, så sprang jeg ud i det. Det har været en kæmpe øjenåbner for mig. Det har givet mig langt mere tro på mig selv, og det har givet mig endnu mere mod til at springe ud i nye ting” siger Lone og fortsætter:

“I år skal jeg ikke være med, fordi vi skal ud og rejse til januar. Men det er meget sjovt – og bestemt ikke sidste gang. Man får et helt specielt fællesskab i det, fordi vi alle virkelig gerne vil det”.

“Forhåbentlig har jeg 25 år endnu”

Når snakken falder på fremtiden er den klar for Lone: Hun vil fortsætte i Gardenia Blomster. 

“Jeg ser mig selv derude i 25 år endnu, men det er jo også det tal min pensionsalder siger” fortæller Lone med et grin.

“Jeg håber da nok, at jeg i fremtiden ikke har alle lørdags-vagterne, at jeg kan skære lidt ned på arbejdstiden er drømmen, men om det er realistisk ved jeg ikke. Jeg kan jo også godt lide at være med, at sætte mit præg på det hele. Jeg vil have svært ved at give slip. Hvis du spørger derhjemme, er jeg nok en kende kontrollerende, nok en smule for meget. Det kunne jeg godt tænke mig at give lidt mere slip på. Men inden i hovedet kører det rundt. Jeg har en masse ideer og tanker, jeg kan næsten ikke nå at fortælle dem alle sammen. Men de andre i butikken de kan jo godt, det ved jeg godt. Det er bare svært at give slip på sit hjertebarn” slutter Lone.

Fakta:

  • Lone Eriksen
  • Indehaver af Gardenia Blomster
  • 3 børn: to piger på hhv. 21 og 18 år samt en dreng på 14.
  • Gift på 20. år med Torben.
Annonce