Formand for Senior- og Socialområdet i Fredericia Kommune, Søren Larsen (A), blev overrasket, da udvalget blev orienteret om de store vikarudgifter på ældreområdet, der er sammenlignlige med Odense Kommune. Nu skæres der ned på udgifterne, men udvalgsformanden fastslår, at der ikke kommer forringelser på området.

Senior- og Socialudvalget har et merforbrug, og det skyldes især brugen af vikarer.

– Det, der er op og ned er, at vi i Fredericia bruger mange penge på ældreområdet, vi er en af de byer der bruger flest penge pr .ældre og vi brugte 57 millioner kroner på eksterne vikarer sidste år, det er mange penge, det er ligeså mange penge som Odense bruger på vikarer selvom der bor fire gange så mange menensker. Udover det er dyrt at have vikarer, så skaber det utrygge situationer i de ældres hjem, da der kommer flere nye ansigter og det skaber utryghed og det kan vi ikke være bekendt oig skal gøre bedre, siger Larsen.

Han peger på sygefravær som en af grundene til vikarforbruget.

– Vi har et højt sygefravær, men vi skal fokusere på at skabe en mere attraktiv arbejdsplads, en sundere arbejdsplads og en arbejdsplads, hvor der er mindre sygdom, forklarer Søren Larsen.

Søren Larsen understreger dog, at man ikke vil komme til at opleve forringelser indenfor ældreplejen, selvom der skal skæres ned på vikarforbruget.

– Vi ligger ikke op til forringelser, på samme måde har jeg mødt flere af vores personale, som er engageret, og jeg har mødt flere af dem, der er nervøse om de nu skal løbe stærkere, når vi skærer ned på vikarer, men det skal de ikke. Det er ikke tilfældet, men vi skal udføre arbejdet på en anden måde og have ledelse ind der styrer og prioriterer opgaverne, det er det drejer sig om, fortæller Søren Larsen.

Der er flere måder, som miljøet kan forbedres på, mener Larsen, der vil mindske syge fraværet.

– Der er mange måder. Vi skal gøre uddannelse af ledere for at sikre en bedre arbejdsplads, og vi skal sikre menneskerne i organiseringen, der har med budgetansvar at gøre, at de har fingren på pulsen med råderum, siger Larsen og fortsætter:

– Vi har en masse dygtige ledere, og hovedfokus har været på at levere en optimal pleje og måske tage det økonomisk sekundært, men vi skal have et skarpere fokus og hvis vi ikke har styr på det, kan vi blive nødt til at skære ned i ælderservicen og det kan vil forringe serviceniveauet og det skal vi undgå, siger Søren Larsen.

Udvalget var ikke løbende orienteret om situationen. Derfor kommer det høje beløb på vikarer som en overraskelse for Larsen,

– Stor overraskelse jeg vidste vi var udfordret, og havde højt sygefravær, men jeg er vanvittigt overrasket over, hvor mange penge vi bruger på vikarer, siger Søren Larsen.

Fremadrettet undgår Søren Larsen og udvalget at blive overrasket over udgifterne til vikarer, da de vil blive orienteret på en anden måde.

– Vi følger op på udgifterne på vikarområdet mere systematisk, slutter Søren Larsen.