Udvalgsformand for Klima, Energi og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen (C) er tilfreds med den kommunale indsats i forbindelse med stormfloden i sidste uge. Han var selv ude at se vejret på nærmeste hold, og de erfaringer man gjorde under stormfloden skal nu evalueres.

Fredericias beredskab og de kommunale afdelinger kunne hurtigt lægge fokus på Skærbækområdet, hvor man var påvirket af de voldsomme vandstigninger i Kolding Fjord.

Tommy Rachlitz Nielsen. Foto: AVISEN

– Det er interessant nu, at hændelsen blev begrænset til den sydlige del af Fredericia ved Kolding Fjord; Skærbækområdet. Men der var da pres på selve Fredericia også. Alt i alt gjorde det, at det var koncentreret til et mindre område, som det gik ud over, hvorfor det også var mere overskueligt. Det havde været værre, hvis vandet var gået over i Fredericia by eller i Bøgeskov, så havde vi været alvorligt presset, siger Tommy Rachlitz Nielsen.

Udvalgsformanden ville se hændelsen med egne øjne, så han kunne blive klogere, når man senere skal se på beredskabsplanen.

– Det var en interessant oplevelse at være ude i området. Det giver nogle ideer om, hvor vi skal have mere fokus, og hvor vi kan forbedre os. Det kan vi bruge til næste gang, vi skal se på vores beredskabsplan. Jeg synes, at jeg er blevet noget klogere på det. Jeg har praktisk talt set, hvad der foregår derude og hvad man skal være opmærksom på. Det er en god ting, når man sidder og skal kigge på en beredskabsplan, mener den konservative politiker.

Vejret kan man ikke altid forudse, og imens stormfloden var i gang udviklede det sig voldsomt, da man troede, at stormen og stormfloden havde nået et max.

– Jeg har set, hvor hurtigt tingene kan ændre sig; imens vi stod ude i Skærbæk, og troede, at nu skete der ikke meget mere, så steg vandstanden pludselig igen. Det kunne vi se på vejen, da vandet flyttede sig længere op ad vejen. Det gik hurtigt derude, og det er svært at navigere i. Det betyder, at vi skal være rigtig godt forberedt, når først hændelsen er i gang, så skal man virkelig være klar.

Denne gang var Gammel Havn i Fredericia centrum ikke ramt så voldsomt, men Tommy Rachlitz Nielsen var alligevel derinde.

– Gammel Havn var ikke så truet denne gang, da vi var nede at kigge denne gang stod toppen af bølgerne 30 centimeter under kanten i selve Gammel Havn. Der sprøjtede lidt bølger ind over Syrekajen, men det var ikke faretruende.

Beredskabet var presset og det var TREFORs medarbejdere også, da de kæmpede med strøm og oversvømmelser omkring el-stationer over et stort geografisk område. Der skulle heller ikke se flere oversvømmelser i Fredericia, før man for alvor var blevet presset, mener Tommy Rachlitz Nielsen.

– Det var interessant at se, hvordan beredskabet arbejdede under pres. Jeg kan se, at hvis vi har en situation, og det er fra Bøgeskov ned over Skærbæk, så kræver det en stor indsats, denne gang var det Skærbækområdet, derfor var det forholdsvist nemt at overskue for os, imens det var en helt anden situation for TREFOR, hvor man fra Skærbæk og sydover skulle arbejde stærkt. Der var tryk på deres medarbejdere, siger han.

Nu skal det hele evalueres og så skal det præsenteres for udvalget.

– Normalt bliver beredskabsplanen evalueret efter sådan en hændelse som forleden af forvaltningen, der så præsenterer deres vurderinger til udvalget, siger Tommy Rachlitz Nielsen og slutter:

– Der er altid ting, man kan gøre anderledes. Der er altid noget, vi kan gøre en smule bedre. Det var også de tilbagemeldinger, jeg fik fra vores egne medarbejdere derude, men overordnet set kørte det efter bogen, men naturligvis skal vi lave de sidste små finjusteringer, så vi er veltrimmet næste gang. Vi ved jo, at de hændelser kommer igen. Jeg var selv ude at se det for at vide, hvad der er der sker. Det vi laver på skrivebordet, er ren teori, man er nødt til at få fingrene i jorden for at se, hvad der foregår. Det er vigtigt for mig. Derfor tog jeg også en praktikoplevelse rundt i udvalgets afdelinger for at se virkeligheden.