Tobias fra Frederica følte han var med i en film

Tobias Aaquist havde en god dag i København, da han var inviteret til 18 års fødselsdag hos Prins Christian. Det var en stor oplevelse, og da han først sad i Riddersalen havde det som om, at det var en film.

– Det var en fin fest. Jeg tog hjem direkte efter med min egen familie, og så var der en helt masse, der havde skrevet til mig, og dem skulle jeg lige komme igennem, så var jeg hjemme ved et-tiden cirka, og lagde mig til at sove og så op på arbejde dagen efter. Det var meget almindeligt fra klokken tolv til lige knap og nok halv tolv-fest, jeg var med til, siger Tobias Aaquist, der ikke mener, at man kan sammenligne fødseldagen med en almindelig 18-års.

– Jeg vil ikke sige, at den kan sammenlignes med andre 18-års fødselsdag, for de 18-års jeg har været til, der skal man bare have en helt vildt masse øl og det der nu er, og så skal værten have 18 shots, af gode grunde blev der så ikke hentet 18 shots frem til Prinsens fødselsdag.

Tobias Aaquist er ikke den store royalist, han betegner sig selv om neutral. Alligevel var det en stor oplevelse.

– Jeg har ikke decideret et forhold til dem, men jeg har intet had imod dem, så jeg har sådan et meget neutralt syn på Kongehuset, siger han og fortæller om dagen, hvor han blev valgt til at deltage på vegne af Fredericia.

– Den dag den var meget speciel, for jeg var i skole, og så er der et nummer der ringer til mig, og jeg har mange spamopkald på min telefon, så jeg overvejer lidt om skal jeg tage den, eller skal jeg ikke tage, og så gik jeg lige ud af klassen og tog den, og så var der en fra Fredericia Kommune, der sagde at det var mig, der skulle med til Prinsens fødselsdag, og så får jeg også at vide, at jeg ikke må sige det til nogle, og kun til mine forældre, men jeg ved, at hvis jeg skrev til min mor, så ville hun ringe inden for 8 sekunder, så jeg valgte ikke at sige det til nogle udover en fra min klasse, hvor hun også fik at vide, at hun ikke måtte sige det til nogle, før det blev offentliggjort.

Hvordan var det at skulle gå med hemmeligheden?

Det var meget svært, jeg kunne kun gå med den i 3-4 timer, men det var stadig svært, jeg havde sådan en sitren i kroppen, og havde lyst til at fortælle alle det, af gode grunde så kunne jeg ikke. Jeg måtte ikke sige noget, fordi kommunen ville offentliggøre det for begge parter, så Louise ude fra EUC Lillebælt skulle også vide, at hun skulle med.

Tobias Aaquist er selv elev i Vejle hos Social- og Sundhedskolen Fredericia, Vejle og Horsens, men er bosat i Fredericia.

MIAMI blev valgt til at finde tøjet til ham, og så var det ellers bare at arbejde med de elementer, der stod i invitationen.

– Man starter med at kigge i invitationen, hvad der står er dresscoden, og så må man selv ud at finde noget tøj, for jeg havde ikke selv noget, hverken smoking eller fint jakkesæt, så det skulle jeg ud at finde. Jeg gik ned i Tøjeksperten Miami, også snakkede jeg lidt om, at jeg skulle bruge et jakkesæt til Prinsens fødselsdag, og så sprang han ellers i gang med at finde ting og sager, og vi fik snævret os ind på det sidste, fortæller Tobias og husker, at han også tænkte meget på, hvordan han skulle tale.

– Jeg tænkte på det her med, om jeg snakkede ordentligt og er bordskikken også på plads, det gik jeg meget og tænkte på.

Da han først var kommet af sted til København, handlede det om at nyde det.

– Jeg tænkte faktisk ikke noget, jeg skulle bare nyde øjeblikket og nyde det med de 200 andre unge mennesker, der også var der. Vi blev sat sammen som kommunepar, og så blev vi råbt op, og når man blev nævnt, så skulle man gå op og hilse på den kongelige familie, og der tror jeg bare, jeg er i en zone, hvor jeg tænker nu skal jeg ikke gøre noget pinligt eller falde, så det var helt vildt, husker han.

Han endte med at få en ubeskrivelig oplevelsen. Det var som en at være med i en film.

– Ligesom når man ser det i film, hvor der er en fødselsdag, det er stort og vildt, det er ubeskriveligt, hvordan det er at være derinde. Jeg ender med at sidde sammen med et par andre unge og en hofdame til Hendes Majestæt og en fra flyvevåbnet. I starten introducerede vi os rundt til hele bordet, og så spurgte vi lidt ind til, hvad hofdamen lavede, og hun spurgte ind til, hvad vi lavede, så det var egentlig sådan, taget i betragtning af stedet en ret normal samtale, vi havde.

Så man kunne godt hygge sig?

Sagtens, vi hyggede os i hvert fald ved vores bord. Er der noget du har fået bekræftet eller afkræftet?

– Jeg synes, at Kongehuset var som det jeg havde forventet, i forhold til i hvert fald med Christian, at han var meget nede på jorden, selvom det var en rigtig stor dag for ham, og at han skal til at vise lidt mere ansvar, så var han meget nede på jorden omkring det.

Han synes også, at Prins Christian holdt en flot tale, og den tale til så mange mennesker, var ikke det samme som at stå foran en skoleklasse.

– Jeg kunne godt lidt føle det faktisk, det snakkede jeg også med dem ved mit bord, det var jo ikke bare en præsentation foran ens klasse, det er jo næsten hele Danmark, der ser på, og det var en rigtig flot tale han holdt, slutter Tobias Aaquist.