Fællestidsrepræsentant for BUPL i Fredericia Helle Secher-Kiib får ekstra travlt i de kommende uger, hvor hun sammen med pædagogerne i Fredericia Kommune skal formulere et høringssvar til det sparekatalog, der blev offentliggjort tidligere i dag.

Et af punkterne i kataloget omhandler tilpasningen af serviceniveauet. I 2024 vil der, hvis det vedtages blive sparet 2,5 million kroner, mens det i 2025, 2026 og 2027 vil blive 6 millioner kroner. I årsværk vil det betyde, at man vil skulle spare 6,1 væk i 2024, mens det i de øvrige år vil være 14,5.

I forslaget står der, at fritidstilbud til elever på 4.-6. klassetrin er ikke lovpligtigt. Det svarer til børn i aldersgruppen 10-12 år. Nedenfor ses en opgørelse af besparelsen ved ikke at tilbyde fritidstilbud for 4-6 klassetrin. Det svarer til 2,081 mio. kr. ved fuld effekt. Restbeløbet på 1,633-3,919 mio. kr. skal findes ved at reducere i det lovmæssige tilbud for elever i 0.-3. kl. Det resterende beløb. Det vurderes samtidig, at antallet af elever i SFO på privatskoler er stigende i de kommende år. Det vil ved fuld indfasning i budget 2024-2027 koste op mod 0,796 mio. kr. i 2027. Hvis ikke disse merudgifter dækkes af det kommunale SFO-område, så vil udgiften påvirke folkeskolernes budget til almenområdet med samme negative effekt. Det vil således være en omprioritering mellem SFO- og skoleområdet, som dermed ikke påvirker Fredericia Kommunes samlede økonomi, men alene de to fagområder.  Korrigeres besparelsen på 6,0 mio. kr. for udgifter til private SFO-tilbud, så vil den samlede reduktion af det kommunale SFO-budget blive på mellem 2,699 – 6,796 mio. kr, sådan skriver Fredericia Kommunes direktion.

– Jeg har ikke læst nærmere i det endnu, men det, der bekymrer mig, er, at man bruger ord som “at tilpasse serviceniveau”. Det undrer mig – hvilket serviceniveau vil man tilpasse sig?, siger Helle Secher-Kiib og uddyber:

– Det skal forstås på den måde, at kommunen mener, at man har et for højt niveau. Men den virkelighed, som jeg møder blandt pædagoger, i skolefritidsordninger, dagtilbud og på specialområdet, indikerer ikke, at man kan spare på et serviceniveau. 

Fredericia Kommune oplyser, at hvis besparelsen gennemføres, at man vil ramme et serviceniveau, som ligner de omkringliggende kommuner.

– De må have det skidt i nabokommunerne så. Det undrer mig, at man mener det. Når jeg ser, hvor presset hverdagen allerede er i dagtilbud, og hvor svært det er at få yderpunkterne af dagen til at hænge sammen med tilstrækkeligt uddannet personale for hver børnegruppe, for ikke at tale om den faglige kvalitet. Og når jeg hører om, hvor få pædagoger der er om eftermiddagen med store børnegrupper på fritidsområdet, og hører om komplekse problemer på specialområdet i forhold til, at vi er en kommune med en stor procentdel af børn med udfordringer på området, så overrasker det mig, at man kan spare på et serviceniveau, siger Helle Secher-Kiib.

Med forslaget ude nu, venter der en høringsfase fra i dag til den 11. september, og det vil tillidsrepræsentanten benytte sig af.

– Det bliver min opgave i høringsfasen at gøre opmærksom på de ting, som jeg har nævnt nu, og jeg er godt klar over, der er to virkeligheder. Den ene er regnearket i forhold til bundlinjen, og den anden er regnearket i den praktiske hverdag med det hele menneske. Og her er det ikke altid, at det grønne tal på regnearket afspejler virkeligheden. Det vil jeg stille spørgsmålstegn ved, slutter Helle Secher-Kiib.

Læs hele sparekatalogsforslaget her.