I en chokerende afsløring hævder den svenske fodboldspiller Nilla Fischer, at hun og hendes holdkammerater blev tvunget til ydmygende kønstests ved VM i kvindefodbold i 2011.

Fisker, der har haft en lang og bemærkelsesværdig karriere med 194 landskampe for Sverige, fortalte i et interview med The Guardian, at spillerne blev bedt om at vise deres kønsorganer for en læge for at bevise, at de var kvinder.

Ifølge Fischers beskrivelse blev de svenske spillere bedt om ikke at barbere sig “der forneden” i de kommende dage og derefter vise deres kønsorganer for en læge. Dette skete i forbindelse med VM-turneringen i 2011 i Tyskland efter anklager fra flere hold, inklusive Nigeria, Sydafrika og Ghana, om at Equatorial Guineas hold indeholdt mænd.

“Vi tænkte, ‘hvordan er det kommet hertil?'”, fortalte Fischer. “Hvorfor bliver vi tvunget til dette nu, når der må være andre måder at gøre det på? Vi ønskede ingen af os at sætte vores mulighed for at spille i en VM-turnering på spil, så vi var bare nødt til at få det overstået, uanset hvor sygt og ydmygende det føltes.”

I et efterfølgende interview med den svenske avis Aftonbladet uddybede Fischer processen. Efter at have vist deres kønsorganer kunne holdets læge bekræfte, at det svenske kvindelandshold kun bestod af kvinder. Fischers beskrivelse af oplevelsen fremstår som en beretning om en dybt ubehagelig situation.

To uger før starten på VM i 2011, udsendte Fifa sine nuværende regler om kønsanerkendelse, der kræver, at hvert hold underskriver en erklæring om, at deres spillere er “af passende køn”.

Det er stadig uklart, hvorfor Sverige’s hold blev underlagt disse kønstests, når en DNA-test ved hjælp af en kindpind, en billig og ikke-invasiv metode, har været anvendt bredt i årtier til at bestemme køn.

Mats Börjesson, der var Sveriges holdlæge i 2011, forklarede at testene blev udført, efter at Fifa krævede det, da rygter begyndte at cirkulere om det Equatorial Guineanske hold.

Fifa har udtalt, at de har “bemærket de seneste udtalelser fra Nilla Fischer om hendes oplevelser og kønsverifikationstest, der blev udført af det svenske kvindelandshold ved VM i 2011”.