Via en masse møder og arbejde med omplacering er planen, at den store renovering af badelandet i Fredericia Idrætscenter, ikke kommer til at genere de faste brugere. Dem, der bruger eksempelvis terapibassinet, vil kunne komme til at benytte sig at et tilsvarende bassin andet steds. 

Jacob Falkenby er stadig forholdsvis ny i jobbet som leder af Madsbyparken, der blandt andet dækker Fredericia Idrætscenter og badeland. Det første store projekt, som han er i færd med, er den omfattende renovering af badeland, der blev vedtaget i forbindelse med budget 2023.

Efter vedtagelsen af budgettet har der været en masse møder. Det har været vigtigt både for Falkenby, forvaltning og politikerne at involvere brugerne for at finde den bedst mulige løsning. Både som alternativ i perioden med lukning, men også med brugerindragelse af, hvordan det kommer til at se ud med badelandet efterfølgende.

– Vi har mennesker, der ikke trives hvis de ikke kommer i terapibassinet, så vi har ledt efter alternative løsninger. Det ser ud til, at det er lykkedes. Vi skal lige høre foreningerne om nogen tider kan rykkes lidt rundt, og så bør det falde på plads. Vi kigger på Fuglsangbadet, Sundhedshuset og Sano i Middelfart. Vi har kigget på andre steder, og undersøgt hvad der er muligt, men problemet er, at vores bassin er det varmeste i nærområdet og de fleste andre steder er 29 grader. Det er ikke nemt bare at sige til eksempelvis Erritsø Idrætscenter, at de bare lige skal skrue op for varmen til vandet. Vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi præcis gør det, og har påtaget os opgaven. Vores håb er, at brugerne ikke kommer til at mærke andet end, at lokationen flytter i nogen tid, siger Jacob Falkenby.

Jacob Falkenby. Foto: AVISEN

Et af de helt store temaer i forbindelse med renoveringen af badeland er den store rutsjebane. Hvilken løsning, der bliver med den, er endnu ikke afklaret og flere modeller, med inspiration fra andre badeland, er i spil.

– Rutsjebanen er færdig. Det der er lagt op til er, at begge rutsjebaner skal skiftes, og man kan skifte en-til-en, men når man er i gang, så kan man lave en ny. Vi kunne godt tænke os, at den kørte ud af væggen og ind igen. Det fylder ikke så meget, hvis det kan lade sig gøre. Vi kunne godt tænke os at åbne op med noget cafemiljø og har stor fokus på terapibassinets omklædningsfaciliteter til eksempelvis de handicappede. Vi river det hele ned, og så laver vi forventligt tre lidt større omklædningsrum, der fungerer bedre end i dag, siger Jacob Falkenby.

For noget tid siden skete der en ulykke i badeland. Derfor er man også ekstra opmærksom på sikkerheden.

– Vores livreddere er med indover. Vi tager hensyn til om de kan få bedre udsyn så man fra det ene hjørne kan dække det hele. Trappen fra det lave til det dybe kigger vi også, men vi kan ikke ændre selve bassinet. Det har vi ganske enkelt ikke penge til, fortæller Falkenby.

I forbindelse med budget 2023 blev der afsat 35,4 millioner kroner til renoveringen, og det er inde for de rammer, at tingene skal falde i hak. I fremtiden kan der fra politisk side opstå nye ønsker i forbindelse med badeland, og det vil man tage højde for.

– Der bliver ikke seks rutsjebaner, men vi kunne godt tænke os, når vi sætter det i gang, at vi kan udbygge det senere. Det handler om økonomi. Vi taler lidt vilde rutsjebaner, hvor det kan være et lukket rør og den rutsjebane der er i dag åben. Hvis vi ender med den løsning skal vi lave en mindre stejl rutsjebane også, som er åben, for at dække begge aldersgrupper, forklarer Jacob Falkenby.

Planen er pt., at i midten af august, lukkes badeland ned. Når det er sket, og arbejdet går i gang, vil man så vidt muligt prøve at undgå og genere svømmehallen.

– Det vil ikke komme til at genere svømmehallen, men der vil komme lydgener. Planen er, at det ikke skal berøre den, men det kan godt være det bliver forstyrende at høre på. Der bliver lukket mellem svømmehallen og badelandet. Vi kommer måske til at lave løsninger så det bliver sjovere at komme i svømmehallen i den periode, men hvad det kan blive ved jeg ikke endnu, siger Jacob Falkenby.

Politisk udvalg besøgte badeland

I forbindelse med arbejdet har Kultur- og Idrætsudvalget været på besøg i badeland. Udvalgsformand Peder Tind (V) er klar i mælet.

– Det er tydeligt, at en renovering er meget nødvendig. Det er derfor, at jeg er tilfreds med i budget 2023, at vi afsatte midler til badelandet. Havde vi ikke gjort det, og havde vi ikke sat det i gang, havde vi ikke haft et par badeland om et par år. Det stod også ret tydeligt, da vi så det, at det er på høje tid vi gør noget ved det. Det er godt for fredericianerne, der er gode til at bruge badelandet, men det er også et trækplaster til byerne omkring os. Det skal vi holde fast i så vi kan have et stærkt, flot badeland, siger Peder Tind.

Peder Tind. Foto: AVISEN

Udvalgsformanden glæder sig over, at terapibassinet efter planen står færdigt før badeland så det ikke går ud over brugerne mere end højst nødvendigt.

– Her handler det om sundhed, velvære og at det bassin spiller en rolle for mange menensker, så der skulle findes en løsning, mens renoveringen står på. Renoverer man terapi først, så kan det være der går kortere tid, siger Tind.

I oplægget er det tænkt ind, at man vil inddrage Fredericias historie og kultur til udsmykningen. Det spiller godt ind i Tinds tankegang.

– Vi skal brande os på det vi kan, og så håber jeg på, at vi får et badeland, der udtrykker den by vi er og det vi er kendt for. Det giver mening at tænke det ind. Jeg håber man kan være kreativ og få kulturen og historien ind, slutter Peder Tind.

I alt er der afsat 35,4 milllioner kroner til den omfattende renovering, som parterne vil have går mindst muligt udover brugerne.